Stora Prestationstestet

Stora Prestationstestet är för dig som vill få ökad kunskap om dina blodvärden, undersöka om du är i riskzonen för vissa sjukdomar och få information om blodvärden relaterade till bl.a. syreupptagning, ämnesomsättning, muskeluppbyggnad och återhämtning. För kvinnor ingår fritt T3 och vitamin B9 (folat) och för män ingår PSA och testosteron. Följande ingår:

  • 38 st analyser som kan indikera diabetes, metabolstörning, hjärtsjukdom, bristande njur- och/eller leverfunktion, vitamin- och mineralbrist, sköldkörtelrubbning, sjukdom i prostata, testosteronnivåer, stressnivåer, anabolism och inflammation
  • För kvinnor ingår fritt T3 och vitamin B9 (Folat), och för män ingår PSA och testosteron
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Observera att blodprov för Stora Prestationstestet inte går att ta på fredagar eller dag före röd dag. Analysen av IGF-1 kan i vissa fall göra att leveranstiden blir något längre.

Provtagningsanvisning: Du behöver ta blodprovet innan kl. 10 på dagen. Du behöver också fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel. Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Varför beställa Stora Prestationstestet?

Oavsett om du tränar för din egen skull eller för en prestation av något slag kan det vara värdefullt att ta reda på hur dina blodvärden ser ut. I denna hälsokontroll får du information om blodvärden relaterade till förmåga att bygga muskelmassa, att ta upp syre i blodet, nivå av skydd mot infektioner och sjukdomar, stressnivå och anabolism, vitamin- eller mineralbrist, funktion hos njurar, lever, hjärta/kärl samt sköldkörtel. Du får även information om blodstatus exempelvis järnvärde, blodfetter och blodsocker.

Njurarna påverkar salt- och vätskebalansen, vilken är viktig för en bra fysisk prestation. Kalcium är ett mineral som bygger upp skelettet, men som även i kombination med kalium och natrium hjälper till med signalöverföringen i nervcellerna. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler för att kroppen ska fungera normalt. Om du har brist på vitamin eller mineral kan det påverka allt från blodbilden till nervsystemets funktion.

Om PSA-prov

Är du intresserad av att testa PSA rekommenderar vi dig att ta del av denna information innan du bestämmer dig: Om PSA via blodprov på 1177.se Här kan du läsa om de fördelar och nackdelar som finns med PSA-prov och få ett underlag för en personlig värdering av dessa.

Om testosteron-prov

Även testosteron ingår i Stora Prestationstestet. Är du intresserad av att läsa mer om testosteron rekommenderar vi att du tar del av följande information: Om testosteronbrist hos män Det räcker inte att ha låg testosteronhalt, man måste också uppvisa symtom som är förenliga med testosteronbrist för att få diagnosen testosteronbrist.

Följande blodmarkörer ingår i Stora Prestationstestet

Analysgrupp Analys
Blodstatus

Hemoglobin (Hb)

Leukocyter (LPK)

Trombocyter (TPK)

MCH

Erytrocyter (EPK)

Hematokrit (EVF)

Medel cell volym (MCV)

Diabetes

Glukos

HbA1C

C-Peptid

Hjärta/kärl

HDL - kolesterol

LDL - kolesterol

LDL/HDL Kvot

Kolesterol - Totalt

Triglycerider

Apolipoprotein A

Apolipoprotein B

Apo kvot

Njurfunktion

Kreatinin

eGFR (Krea) rel

Natrium

Kalium

Kalcium

Albumin

Leverfunktion

ASAT

ALAT

Vitaminer

D-vitamin

Kobalamin - B12

Folat - B9 (bara för kvinnor)

Mineraler

Järn

Magnesium

Ferritin

Sköldkörtel

TSH

T4

T3 (bara för kvinnor)

Prostata/Testosteron

PSA (bara för män)

Testosteron (bara för män)

Stress/Anabolism

Kortisol

IGF-1

Inflammation

CRP

Beställ Stora Prestationstestet

Du kan ta blodprovet minuter efter beställning drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter). Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och Svar

Om provet

Vem passar Stora Prestationstestet för?

Stora Prestationstestet passar dig som vill följa blodvärden över tid och se om/hur din träning påverkar dessa. Det kan därmed bli ett kvitto på att träningen ger önskad effekt. Exempelvis kan proverna påvisa:

> Syreupptagning

> Förmåga att bygga muskelmassa

> Ämnesomsättning

Visar testet mer än enbart prestationsbaserade värden?

Ja. Testerna kan exempelvis påvisa förhöjd risk för vissa hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes samt vitamin- eller mineralbrist. Se i tabellen ovan exakt vad som analyseras.

Vad skiljer i provet mellan män och kvinnor?

I grunden är det samma analyser som sker. Däremot ingår Folat B9 samt hormonet T3 för kvinnor. De analyser som enbart genomförs på män är Testosteron och PSA.

Om provtagningen

Bör jag tänka på något inför provtagning?

Utifrån de analyser som kommer ske får inte provtagning ske en dag för helgdag. Detta för att analys inte kan vänta över helgen på att genomföras. Detta, samt mer information, ges via mail efter beställning av provet. Där framgår även inom vilka tider på dagen som provtagning ska ske för att resultatet ska bli så tydligt som möjligt.

Går det att ge Prestationstest som presentkort?

Ja, det är möjligt att köpa presentkort på valfri provtagning via Medisera. Det kan sedan användas som betalning för Stora Prestationstestet i valfri stad där provtagningsställen erbjuds. Du hittar mer information om presentkort här.

Om resultatet

Hur kan provet användas för att påvisa träningsresultat?

Främst är det personer som tränar på hög nivå som använder blodprov, och andra prover, för att följa upp resultatet av sin träning. Men även personer som tidigare haft avvikande värden kan använda provet för att se att värdena utvecklas.

Kan jag få råd som förbättrar mina värden?

Medisera ger inte generella råd utifrån de provresultat som ges. Däremot kommer en läkare att kontakta dig i det fall som värdena är kraftigt avvikande från referensvärdet.

Sparas resultaten så att jämförelse kan ske bakåt i tiden?

Ja, samtliga provtagningar som sker via Medisera sparas i ”Min Journal”. Det är därmed enkelt att i efterhand gå tillbaka och se hur värdena har ändrats över tid.

Beställ Stora Prestationstestet - 2130 kr

Så fungerar Min Journal