Allergitest Trädpollen

Trädpollenallergitestet är för dig som vill veta om du är allergisk mot en eller flera trädpollensorter. Följande ingår:

  • 5 st allergitest för lönnpollen, björkpollen, bokpollen, ekpollen och valnötsträd
  • Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Om du är allergisk får du svar på vilket ämne du är allergisk mot.

Vad är trädpollenallergi?

Pollenallergi förekommer mest under pollensäsongen, det vill säga från tidigt under våren till långt in på hösten. Hur mycket du drabbas beror på flera faktorer, bland annat hur det ser ut just där du befinner dig. Olika delar av Sverige drabbas på olika sätt. Björkpollenallergi är en av de vanligaste pollenallergierna.

Symptom på trädpollenallergi

Symtomen på pollenallergi är väldigt lika en vanlig förkylning. Dessutom kan pollenbesvären vara lite längre än en förkylning. Björkpollenallergiker har oftast stora bekymmer under den tidiga våren medan gräspollenallergiker drabbas under sommaren.

Följande ingår i allergitestet för trädpollen

Analysgrupp Analys
Allergi trädpollen

Lönnpollen

Björkpollen

Bokpollen

Ekpollen

Valnötsträd

Beställ allergitest för trädpollen

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och Svar om Allergitest trädpollen

Om provet

För vem passar allergitestet trädpollen?

Trädpollentestet passar dig som vill undersöka allergi mot fem av de vanligaste trädpollensorterna. Ungefär 20 % av befolkningen i Sverige har problem med pollen, men i mycket olika hög grad.

Vad är vanliga symtom på pollenallergi?

Vanliga symtom vid trädpollenallergi är kliande och röda ögon, rinnsnuva och trötthet. Andra symtom är rethosta samt vid svår allergi andnöd.

När är det pollensäsong?

Pollensäsongen är olika beroende på var i landet du bor. Dessutom kan det variera från år till år hur höga pollenhalter som uppstår. Enklast ses detta på Pollenrapporten.se

Om provtagningen

I vilka städer kan provtagning ske?

Provtagning för trädpollenallergi kan ske på Unilabs provtagningsställen i hela Sverige. Samtliga provtagningställen kan ses här. För provtagningsställen i Stockholm klicka här.

Vad måste jag ha med mig till provtagningen?

Det enda som behöver tas med inför allergitestet är legitimation eller körkort. Den digitala remissen skickas automatiskt från Medisera till provtagningsstället direkt efter beställning.

Behöver jag tänka på något inför provtagningen?

I bekräftelsemailet finns information om provtagningen och vad du bör tänka på inför provtagning. Där framgår det även inom vilka tider som provtagningsstället har öppet. Du behöver inte fasta inför blodprovet eller ta det en särskild tid på dygnet.

Blodprovet är beställt – inom vilken tid behöver det genomföras?

Efter att en beställning genomförts har du 3 månader på dig att gå till valt provtagningsställe och genomföra provet under drop-in tider.

Om resultatet

Vad visar resultatet?

Provresultatet för trädpollenallergi visar blodvärden (normala eller avvikande) utifrån de referensvärden som finns. Det
går därmed att f en uppfattning se om personen har allergi eller inte. Däremot kan inte en allergidiagnos ställas av Medisera, detta måste en läkare göra.

Behöver jag kontakta läkare vid allergi?

Om du blir hjälpt av receptfria läkemedel behöver inte läkare kontaktas. Kvarstår problemen bör en vidare undersökning genomföras och eventuella andra läkemedel ordineras. Vid trädpollenproblem hos småbarn bör alltid läkare kontaktas. Detsamma gäller om du har astma.

Hur kan problemet motverkas?

För de flesta räcker det med receptfria läkemedel som kan köpas på ett apotek. Det går även delvis att minska problemet med trädpollenallergi genom att undvika platser där trädpollenhalten är hög. Undvik exempelvis skog, parker och byt kläder efter att du kommit in.

Beställ Allergitest trädpollen - 1495 kr

Så fungerar Min Journal