EPK prov (erytrocyter) – röda blodkroppar
Blodprovet för erytrocyter mäter antalet röda blodkroppar i blodet. Följande ingår i provet:
- Analys av erytrocyter (EPK). B- EPK analyseras av Unilabs.
- Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.
Kan ej provtas på Karolinskas eller SYNLABs provtagningsställen. Istället hänvisas till blodstatus-panelen där EPK ingår, och som kan provtas över hela Sverige.
Vad är erytrocyter?
Erytrocyter, eller röda blodkroppar, är celler i blodet som ansvarar för att transportera syre från lungorna till kroppens vävnader och koldioxid från vävnaderna tillbaka till lungorna. Tillsammans med blodplättar, vita blodkroppar och blodplasma utgör erytrocyterna en del av blodet.
Vad är EPK?
EPK står för erytrocytpartikelkoncentration och mäter antalet röda blodkroppar per liter blod. Det är en parameter för att bedöma blodets syrebärande förmåga, eftersom röda blodkroppar transporterar syre via hemoglobin.
EPK används för att beräkna viktiga blodvärden som MCV (medelcellvolym), MCH (medelcellhemoglobin) och EVF (erytrocytvolymfraktion), vilka bedömer storlek, hemoglobininnehåll och andel röda blodkroppar i blodet.
EPK, MCV, MCH och EVF är viktiga parametrar vid utredning av anemi och andra blodrelaterade sjukdomar.
Varför behövs blodprov för analys av erytrocyter?
EPK utgör en del av en större grupp med tester som tillsammans används för att få information om vad de olika cellerna i blodet har för status. Enskilt kan ett EPK-värde visa om du har för många eller för få röda blodceller i blodet.