Järn (Fe)

Denna analys mäter järn i blodet. Följande ingår i järntestet:

  • 1 analys av järn (Fe)
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisningar: Du behöver ta blodprovet innan kl. 10 på dagen på grund av naturlig dygnsvaraiation. Järntablett bör ej tas samma dag som provtagning.

Vad är järn?

För att kroppen ska kunna binda röda blodkroppar med hemoglobin behövs järn, som är ett mineral. Järnet i blodet gör att kroppen kan transportera syre. Samtidigt behövs järn för att kroppen ska kunna göra sig av med restprodukten koldioxid och transportera det till lungorna för utandning. Detta är bara några av de funktioner och processer i kroppen som kräver mineralen järn. Både för högt och för lågt värde av järn kan vara ohälsosamt, men upptäcks det i tid är det ofta lätt att åtgärda. Brist på järn leder snabbt till brist på blod. Ammande kvinnor och kvinnor i fertil ålder har behov av ett större dagligt intag av järn.

Varför behövs analysen?

Eftersom järn är ett essentiellt ämne i kroppen kan det vara bra att se att värdet ligger på rätt nivå. Symtom som trötthet, blekhet, blodbrist och håravfall kan vara indikatorer på järnbrist.

Följande ingår i järntestet

Analysgrupp Analys
Mineral

Järn (Fe)

Frågor och svar om järn

Om provet

Ett järnblodprov är en viktig del av att utvärdera kroppens järnstatus och kan ge värdefull information om dina järnnivåer. Ett järnblodprov kan användas som en del i att utreda järnbristanemi (blodbrist), misstänkt järnbrist eller järnöverskott.

Vad händer i kroppen vid järnbrist?

Vid järnbrist minskar mängden hemoglobin i blodet, vilket gör att kroppen inte kan transportera tillräckligt med syre till sina vävnader. Detta leder till symtom som trötthet, blek hy, yrsel och svaghet.

Om järnbristen blir allvarlig kan det leda till järnbristanemi, vilket innebär att kroppen inte producerar tillräckligt många friska röda blodkroppar för att upprätthålla en optimal syretransport. På längre sikt kan järnbrist till exempel påverka immunförsvaret och koncentrationsförmågan.

Vad kan orsaka järnbrist?

Järnbrist kan ha flera orsaker, bland annat:

  • Blodförlust som är en vanlig orsak, särskilt hos kvinnor som menstruerar. Kronisk blödning, till exempel från mag-tarmkanalen (på grund av magsår eller cancer), kan också leda till järnbrist.
  • En kost med för lite järn, särskilt om den saknar hemjärn från animaliska källor, kan leda till brist.
  • Sjukdomar som celiaki eller Crohns sjukdom kan leda till malabsorption som kan göra det svårt för kroppen att absorbera järn från maten.
  • Gravida kvinnor och växande barn kan ha ett ökat behov av järn, vilket gör att de lättare kan utveckla järnbrist om inte järnintaget är tillräckligt.

Vad är hemjärn och icke-hemjärn?

Hemjärn och icke-hemjärn är två former av järn som finns i maten. Hemjärn finns i animaliska produkter som kött, fisk och fågel och absorberas mycket effektivt av kroppen.

Icke-hemjärn, som finns i vegetabiliska källor som spenat, bönor och linser, absorberas inte lika effektivt som hemjärn. För att förbättra upptaget av icke-hemjärn kan man äta det tillsammans med C-vitaminrika livsmedel, som citrusfrukter eller paprika.

Vad är transferrin, tranferrinmättnad, TIBC och ferritin?

Andra viktiga blodmarkörer för att utvärdera status är transferrin, transferrinmättnad, TIBC (total järnbindningskapacitet) och ferritin.

Transferrin är ett protein som transporterar järn i blodet, medan transferrinmättnad är kvoten mellan järn och TIBC (järn/TIBC). Om man till exempel har ett lågt värde av transferrinmättnad kan det innebära att en liten del av transferrinet i blodet är mättat av järn, vilket kan indikera järnbrist.

TIBC (total järnbindningskapacitet) mäter i sin tur hur väl blodet kan binda till järn.

Ferritin är ett protein som lagrar järn i kroppen och frigör det när kroppen behöver det. Ferritinnivån i blodet speglar hur mycket järn kroppen har i lager. Om du har lågt ferritin innebär det att dina järndepåer är låga, vilket kan vara ett tidigt tecken på järnbrist.

Om provtagningen

Provtagningen sker genom ett enkelt blodprov, där blod tas från en ven i armvecket.

Blodprovet behöver tas innan kl. 10 på dagen på grund av dygnsvaraiation. Järntablett bör ej tas samma dag som provtagning.

Om resultatet

Resultaten från järnblodprovet kan hjälpa till vid anemiutredning, vid misstänkt järnbrist eller järnöverskott.

Låga nivåer av järn kan indikera järnbrist, vilket kan leda till anemi. Vanliga symtom på järnbrist är trötthet, blek hud och yrsel. Järnbrist är ganska vanligt idag och kan bero på flera olika saker. Eftersom järnet finns i blodet kan många kvinnor som har kraftig menstruation lida av järnbrist. Om man äter en ensidig kost kan järnbrist förekomma.

Höga järnnivåer kan indikera hemokromatos, ett tillstånd där kroppen lagrar för mycket järn, vilket kan orsaka skador på organ som lever och hjärta. Att ha för högt värde av järn är dock ovanligt, kroppen tar nämligen bara upp den mängd järn den behöver och gör sig av med resten. Dock finns det en risk för överkonsumtion av järn.

Beställ Järn (Fe) - 345 kr

Så fungerar Min Journal