PSA prov (total och kvot)
Blodprovet för PSA total och kvot är för dig som vill testa prostatan och få information om du har PSA värden som indikerar risk för sjukdom i prostatan. Följande ingår i provet:
- Analys av PSA, fritt PSA och PSA kvot som kan indikera sjukdom i prostatan. P-PSA (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-PSA (serum) av SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Behandling med 5-alfareduktashämmare, som finasterid eller dutasterid, kan sänka PSA-värdena betydligt, vilket kräver särskild hänsyn vid tolkning av resultaten. Även intag av höga doser av biotin för behandling av neurologiska sjukdomar eller genom kosttillskott kan påverka provresultaten. Konsultera med din läkare innan du tar blodprov för PSA om du behandlas/tar dessa mediciner eller tillskott.
Vissa laboratorier, till exempel Unilabs, beräknar endast PSA-kvoten vid måttliga PSA-förhöjningar, det vill säga om PSA-värdet hamnar inom ett visst intervall (2-20 µg/L). Kvoten beräknas inte om PSA-värdet ligger utanför intervallet på grund av att PSA-värdet antingen är lågt vilket är normalt och inte indikerar sjudom, eller högt då analys av PSA kvot inte ger ytterligare klinisk information. I dessa fall får då endast värdet av PSA, total och ingen kvotberäkning.
Vad är PSA?
PSA är ett enzym i sädesvätskan som produceras av prostataceller och utsöndras vid ejakulation. Det sker normalt ett läckage av PSA till blodbanan med en koncentration på cirka en miljon till ett, vilket ger PSA värden omkring 1 µg/l (i serum).
Flertalet män utvecklar efter medelåldern en långsamt tillväxande, godartad förstoring av prostatakörteln (benign prostatahyperplasi). Förstoringen ger ofta en ökning av PSA upp till några µg/l, i enstaka fall upp till 20 µg/l eller mer.
Medianvärdet för PSA ökar därför med ökande ålder, från omkring 0,6 µg/l i fyrtioårsåldern till 1,7 µg/l i sjuttiofemårsåldern. Vid inflammation och cancer försämras membranens barriärfunktion och mer PSA läcker ut till blodbanan.
Vad är fritt PSA, bundet PSA och totalt PSA?
I blodet förekommer PSA i två former:
- Fritt PSA som är det PSA som cirkulerar obundet i blodet.
- Bundet PSA som är det PSA som är kopplat till plasmaproteiner som alfa-1-antikymotrypsin eller alfa-2-makroglobulin.
Totalt PSA utgörs av fritt PSA och bundet PSA.
Fritt PSA utgör normalt en mindre andel av det totala PSA-värdet. Fritt PSA är särskilt användbart när totalt PSA är måttligt förhöjt och används då för att räkna ut PSA kvoten, som i sin tur ger information som kan hjälpa till att skilja mellan godartade och maligna förändringar i prostatan och minska risken för onödiga biopsier.
Hur beräknas PSA kvoten?
PSA-kvoten analyserar förhållandet mellan fritt PSA och totalt PSA i blodet och beräknas som:
- PSA kvot = (fritt PSA/totalt PSA)
En låg PSA-kvot kan öka misstanken om prostatacancer, medan en hög kvot oftare tyder på ett godartat tillstånd som benign prostataförstoring (BPH) eller prostatit.
Lägre eller högre andel fritt PSA
Generellt är en lägre andel fritt PSA kopplat till prostatacancer, eftersom cancerceller tenderar att producera mer bundet PSA. En högre andel fritt PSA ses oftare vid godartade tillstånd som benign prostataförstoring (BPH) eller prostatit.
När beräknas PSA-kvoten?
PSA-kvoten används främst när totalt PSA ligger inom intervallet 2,0–20 µg/L. I detta spann är det svårt att tydligt skilja mellan prostatacancer och godartade tillstånd enbart med total PSA, och kvoten ger därför värdefull ytterligare information. Vid mycket låga eller höga PSA-värden har kvoten mindre klinisk betydelse, eftersom risken för cancer då är mycket låg respektive redan hög.
Om PSA-prov
Om du funderar på att göra ett PSA-test rekommenderas att du först tar del av relevant information för att fatta ett välgrundat beslut. På 1177.se kan du läsa om både fördelarna och nackdelarna med testet. Detta kan ge dig ett underlag för att göra en personlig bedömning utifrån dina egna förutsättningar.
Behandling med 5-alfa-reduktashämmare, som finasterid och dutasterid, kan sänka PSA-nivåerna i blodet. Höga doser biotin (>5 mg/dag) kan också påverka provresultaten, varför provtagning bör ske tidigast 24 timmar efter senaste intaget.