Natrium prov – elektrolyt
Blodprovet för natrium mäter nivån av natrium i blodet och ger information om kroppens vätskebalans, njurfunktion och elektrolytstatus. Förhöjda eller sänkta värden kan vara kopplade till tillstånd som uttorkning, njursjukdom, hormonella rubbningar eller vätskeansamling. Testet används vid utredning av vätskebalansrubbningar, njurproblem och vissa endokrina sjukdomar. Följande ingår i provet:
- Analys av natrium. P-natrium (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-natrium (serum) av SYNLAB. Nivåerna i plasma och serum är i princip identiska.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.
Vad är natrium?
Natrium är en elektrolyt som finns i jonform både inuti och utanför kroppens celler och spelar en roll i flera viktiga kroppsfunktioner. Natrium är nödvändigt för att upprätthålla nerv- och muskelfunktioner, samt för att reglera kroppens vätskebalans.
Natrium finns i alla kroppsvätskor, men den högsta koncentrationen finns i blodet. Vi får i oss natrium främst genom natriumklorid (bordssalt) som finns i maten vi äter. En välbalanserad natriumnivå är viktig för att kroppen ska fungera optimalt, och nivåerna regleras av njurarna för att säkerställa en stabil vätske- och elektrolytbalans.
Varför behövs analysen?
En analys av natriumnivåerna i blodet utförs för att bedöma kroppens salt- och vätskebalans, som är viktig för många av kroppens funktioner. Om natriumvärdena är för höga (hypernatremi) eller för låga (hyponatremi), kan det tyda på en obalans som påverkar njurar, hjärta eller andra organ. Kroppen har mekanismer för att återställa balansen, där njurarna spelar en roll genom att avlägsna överskott av natrium via urinen. Analysen hjälper till att identifiera potentiella rubbningar och orsaker som vätskeförlust, njursjukdom, hormonella störningar eller överdrivet intag av natrium.