Natrium – elektrolyt

Denna analys mäter natrium i blodet. Följande ingår i natriumtestet:

  • 1 analys av natrium
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Vad är natrium?

I våra kroppar finns natrium i jonform både i cellerna och utanför cellerna och den bidrar till flera viktiga processer och funktioner, bland annat våra nerv- och muskelfunktioner. Natrium, som är en elektrolyt, reglerar även vätskebalansen i kroppen. Ämnet finns i alla kroppsvätskor och högst koncentration finns i blodet. Vi får i oss natrium genom saltet som finns i den mat vi äter.

Varför behövs analysen?

Genom att undersöka hur mycket natrium som finns i blodet kan man se hur salt- och vätske-balansen i kroppen ser ut. Om man har för höga natriumvärden i blodet sätts olika processer i kroppen igång för att återställa balansen. Vanligtvis tar njurarna det överflödiga natriumet från blodet och avlägsnar det genom urinen.

Följande ingår i natriumtestet

Analysgrupp Analys
Njurfunktion

Natrium

Frågor och svar om natrium

Om provet

Varför utförs ett natriumprov?

Ett natriumprov mäter mängden natrium i blodet. Natrium är en viktig elektrolyt som hjälper till att reglera kroppens vätskebalans, blodtryck och muskelfunktion. Att ha rätt mängd natrium är avgörande för kroppens normala funktioner.

Ett natriumprov används för att bedöma misstänkt eller konstaterad vätskebalansrubbning samt elektrolytbalans i kroppen och kan hjälpa till att diagnostisera tillstånd som vätskebrist, njursjukdomar, eller hormonella störningar som påverkar natriumnivåerna. Det kan också tas för att övervaka behandling för sjukdomar som diabetes insipidus eller leversjukdomar.

Om provtagningen

Hur tas ett natriumprov?

Natriumprovet tas genom ett vanligt blodprov. En nål sätts in i en ven, vanligtvis i armen, och en liten mängd blod tas för analys.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Finns det några risker med provtagningen?

Själva blodprovet innebär minimal risk. Det vanligaste obehaget kan vara ett litet blåmärke vid stickstället, men det är generellt ofarligt och tillfälligt.

Om resultatet

Vad betyder ett normalt natriumvärde?

Ett normalt natriumvärde ligger vanligtvis mellan 137 och 145 milliekvivalenter per liter (mmol/L). Om natrium ligger inom detta intervall anses balansen i kroppens elektrolyter vara normal, vilket är viktigt för kroppens vätskereglering och funktioner.

Vad innebär ett lågt natriumvärde?

Låga natriumvärden kan också ha flera orsaker. De flesta är relaterade till för mycket vätska i kroppen. Det kan även bero på njur- eller leversjukdom. Hjärtsvikt kan ge låga värden av natrium, samt läkemedel som är vätskedrivande.

Hyponatremi är ett tillstånd där natriumnivån i blodet är onormalt låg. Eftersom natrium är en viktig elektrolyt för att reglera vätskebalansen i och runt kroppens celler, kan låga natriumnivåer orsaka hälsoproblem.

Vad innebär ett högt natriumvärde?

Höga natriumvärden i blodet kan ha flera orsaker. Den vanligaste orsaken är uttorkning, något som kan bero på sjukdomar som diarré och kräkningar. Höga värden kan även bero på att njurarna inte fungerar optimalt. Det kan även bero på en hormonrubbning som gör att kroppen inte reglerar mängden natrium på ett bra sätt.

Hypernatremi är ett tillstånd som uppstår när nivån av natrium i blodet är för hög. Detta innebär att det finns en obalans mellan natrium och vatten i kroppen, ofta på grund av förlust av kroppsvätskor (t.ex. genom svettning, diarré eller kräkningar) eller otillräckligt vätskeintag.

Beställ Natrium - 175 kr

Så fungerar Min Journal