Natrium prov – elektrolyt

Blodprovet för natrium mäter nivån av natrium i blodet och ger information om kroppens vätskebalans, njurfunktion och elektrolytstatus. Förhöjda eller sänkta värden kan vara kopplade till tillstånd som uttorkning, njursjukdom, hormonella rubbningar eller vätskeansamling. Testet används vid utredning av vätskebalansrubbningar, njurproblem och vissa endokrina sjukdomar. Följande ingår i provet:

  • Analys av natrium. P-natrium (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-natrium (serum) av SYNLAB. Nivåerna i plasma och serum är i princip identiska.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Vad är natrium?

Natrium är en elektrolyt som finns i jonform både inuti och utanför kroppens celler och spelar en roll i flera viktiga kroppsfunktioner. Natrium är nödvändigt för att upprätthålla nerv- och muskelfunktioner, samt för att reglera kroppens vätskebalans.

Natrium finns i alla kroppsvätskor, men den högsta koncentrationen finns i blodet. Vi får i oss natrium främst genom natriumklorid (bordssalt) som finns i maten vi äter. En välbalanserad natriumnivå är viktig för att kroppen ska fungera optimalt, och nivåerna regleras av njurarna för att säkerställa en stabil vätske- och elektrolytbalans.

Varför behövs analysen?

En analys av natriumnivåerna i blodet utförs för att bedöma kroppens salt- och vätskebalans, som är viktig för många av kroppens funktioner. Om natriumvärdena är för höga (hypernatremi) eller för låga (hyponatremi), kan det tyda på en obalans som påverkar njurar, hjärta eller andra organ. Kroppen har mekanismer för att återställa balansen, där njurarna spelar en roll genom att avlägsna överskott av natrium via urinen. Analysen hjälper till att identifiera potentiella rubbningar och orsaker som vätskeförlust, njursjukdom, hormonella störningar eller överdrivet intag av natrium.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Njurfunktion

Natrium

Frågor och svar

Om provet

Ett blodprov för natrium används för att bedöma vätskebalans och elektrolytbalans i kroppen, särskilt vid misstanke om rubbningar. Det är ett viktigt diagnostiskt verktyg vid utredning av tillstånd som vätskebrist, njursjukdomar eller hormonella störningar som påverkar natriumnivåerna, exempelvis vid problem med aldosteron eller antidiuretiskt hormon (ADH). Blodprov kan också användas för att övervaka behandling av sjukdomar som diabetes insipidus, där kroppen förlorar för mycket vätska, eller leversjukdomar som påverkar vätske- och elektrolytbalansen.

Varför mäts natrium i blodet?

Natrium är en viktig elektrolyt som reglerar kroppens vätskebalans, blodtryck och nervfunktion. Blodprov för natrium används för att identifiera rubbningar som kan påverka dessa processer, till exempel vätskebrist, njursjukdomar eller hormonella störningar. Testet kan också indikera hur väl kroppen reglerar balansen mellan natrium och andra elektrolyter, som kalium.

Kan förändrade natriumnivåer orsaka symtom?

Ja, både höga och låga natriumnivåer kan orsaka symtom. Vid låga natriumvärden (hyponatremi) kan symtomen inkludera trötthet, illamående, muskelsvaghet och i allvarliga fall förvirring eller kramper. Höga natriumvärden (hypernatremi) kan ge symtom som törst, rastlöshet, irritabilitet och vid allvarligare tillstånd förvirring eller medvetslöshet.

Kan förändrade natriumnivåer bero på kost?

Ibland kan en kost med extremt högt eller lågt saltintag påverka natriumnivåerna, men kroppen har normalt mekanismer för att reglera detta. Vid vissa sjukdomar eller hormonella störningar kan dock kosten få större betydelse för natriumbalansen.

Vad är P-natrium och S-natrium?

P-natrium (plasma-natrium) och S-natrium (serum-natrium) mäter koncentrationen av natrium i blodet. Nivåerna i plasma och serum är i princip identiska. Plasma är den vätska i blodet som kvarstår efter att blodkropparna har avlägsnats, men innan blodet har koagulerat. Det innehåller viktiga proteiner, elektrolyter, näringsämnen och koagulationsfaktorer. Serum är den vätska som kvarstår efter att blodet har fått koagulera och koagulationsfaktorerna har avlägsnats.

Är P-natrium och S-natrium lika tillförlitliga?

Ja, både P-natrium och S-natrium ger likvärdig information om natriumnivåerna i blodet, eftersom skillnaderna mellan plasma och serum är mycket små i detta sammanhang.

Om provtagningen

Kan natriumnivåerna påverkas av mediciner?

Ja, vissa läkemedel kan påverka natriumnivåerna i blodet. Diuretika, som används för att behandla högt blodtryck eller ödem, kan sänka natriumvärdena. Kortikosteroider eller läkemedel som innehåller litium kan höja natriumvärdena.

Hur tas ett natriumprov?

Natriumprovet tas genom ett vanligt blodprov. En nål sätts in i en ven, vanligtvis i armen, och en liten mängd blod tas för analys.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Finns det några risker med provtagningen?

Själva blodprovet innebär minimal risk. Det vanligaste obehaget kan vara ett litet blåmärke vid stickstället, men det är generellt ofarligt och tillfälligt.

Hur snabbt får man svar på natriumprovet?

Analyser av natrium i blodet är vanligtvis snabba, och resultaten kan ofta vara klara inom samma dag eller dagen efter provtagningen.

Om resultatet

Vad är ett normalt natriumvärde?

Ett normalt natriumvärde för män och kvinnor ligger på mellan 137 och 145 mmol/L.

Läs mer om referensintervall för natrium.

Vad innebär ett lågt natriumvärde?

Låga natriumvärden kan förekomma vid olika tillstånd, inklusive kräkningar, diarré, peritonit, ileus (tarmvred) och brännskador.

De kan också uppstå som en följd av behandling med diuretika som tiazider eller loopdiuretika. Ytterligare orsaker innefattar tillstånd som diabetes mellitus, Addisons sjukdom, njursvikt samt SIADH (syndrom med ökad utsöndring av antidiuretiskt hormon), vilket kan påverka kroppens förmåga att reglera vätske- och elektrolytbalansen.

Eftersom natrium är en viktig elektrolyt för att reglera vätskebalansen i och runt kroppens celler, kan låga natriumnivåer orsaka hälsoproblem.

Vad innebär ett högt natriumvärde?

Förhöjda natriumnivåer kan uppstå vid olika tillstånd som påverkar kroppens reglering av natrium och vätskebalans och uppstår vid minskad natriumutsöndring, exempelvis vid hjärtsvikt, levercirros eller njursvikt.

Ökade vätskeförluster, som vid osmotisk diures eller diabetes insipidus, kan också leda till förhöjt natriumvärde. Dessutom kan tillförsel av natrium, till exempel via intravenösa infusioner, eller hormonella störningar som primär aldosteronism (Conn’s syndrom) och Cushings sjukdom bidra till höga nivåer. Brist på vattenintag, vilket kan förekomma hos spädbarn, äldre eller medvetslösa personer, är ytterligare en faktor som kan höja natriumnivåerna i blodet.

Vad innebär små förändringar i natriumvärdet?

Små förändringar i natriumvärdet kan bero på tillfälliga faktorer, som vätskeintag, svettning eller kost, och är vanligtvis inte av medicinsk betydelse. Vid större eller långvariga avvikelser kan dock en utredning vara nödvändig för att identifiera underliggande orsaker.

Vad är risken med obehandlade natriumnivåer?

Obehandlade avvikelser i natriumnivåerna kan påverka kroppens förmåga att reglera vätska, nervsignalering och muskelaktivitet. Långvarig obalans kan leda till komplikationer som neurologiska problem, njurskador eller hjärt-kärlpåverkan.

Beställ Natrium - 175 kr

Så fungerar Min Journal