B-neutrofila granulocyter

Denna analys mäter neutrofila granulocyter i blodet. Följande ingår:

  • 1 analys av B-neutrofila granulocyter
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

OBS! Går ej att genomföra i Linköping, Norrköping, Umeå, Gävle, Karlstad, Sundsvall, Falun, Västerås, Örebro, Jönköping, Kalmar, Kristianstad samt Karlskrona på grund av att leveranstiden till laboratoriet är för lång och analysen därför ej kan utföras inom de 4 timmar som krävs för ett resultat.

Vad är B-neutrofila granulocyter?

Neutrofila granulocyter är en B-cell, det vill säga en cell som producerats i benmärgen. Det är även en av de vanligaste vita blodkropparna i blodet och utgör cirka 60 % av alla vita blodkroppar. Neutrofila granulocyter är en av de första vita blodkropparna som finns på plats vid sjukdom eller bakterieangrepp.

Varför behövs analysen?

Vanligtvis utför man en analys av B-neutrofila granulocyter tillsammans med andra tester för att differentiera de olika vita blodkropparna i blodet. Detta gör man för att se hur balansen ser ut jämfört med referensvärden.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
B-celler

B-neutrofila granulocyter

Frågor och svar om neutrofila granulocyter

Vad innebär ett högt värde av neutrofila granulocyter?

Ett höjt värde kallas för neutrofili. Det är oftast väldigt högt vid sepsis eller allvarliga infektioner. Höga värden kan även ses vid olika former av sjukdom i blodet.

Vad innebär ett lågt värde av neutrofila granulocyter?

Ett lågt värde av B-neutrofila granulocyter kallas för neutropeni. Den vanligaste orsaken till ett lågt värde är sjukdom eller åkomma som påverkar benmärgen. Även vissa behandlingar samt brist på viktiga mineraler/vitaminer kan leda till minskad produktion av vita blodkroppar, inklusive B-neutrofila granulocyter. Hög förtäring av alkohol samt leversjukdomar kan leda till låga värden. Ett lågt värde innebär att man har ett försvagat immunförsvar, något som i sig kan leda till flera besvär.

Beställ Neutrofila granulocyter - 295 kr

Så fungerar Min Journal