B-neutrofila granulocyter – vita blodkroppar
Blodprovet för neutrofila granulocyter mäter nivån av B-neutrofila granulocyter i blodet, en typ av vita blodkroppar som är avgörande för kroppens immunförsvar och dess förmåga att bekämpa infektioner. Förhöjda nivåer kan tyda på en pågående infektion eller inflammation, medan låga nivåer kan indikera immunbrist, benmärgssjukdom eller effekter av vissa läkemedel. Följande ingår i testet:
- Analys av Neutrofila granulocyter. B-Neutrofila granulocyter (helblod) anayseras av Karolinska, Unilabs eller SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
OBS! Går ej att genomföra i Linköping, Norrköping, Umeå, Gävle, Karlstad, Sundsvall, Falun, Västerås, Örebro, Jönköping, Kalmar, Kristianstad samt Karlskrona på grund av att leveranstiden till laboratoriet är för lång och analysen därför ej kan utföras inom de 4 timmar som krävs för ett resultat.
Vad är neutrofila granulocyter?
Neutrofila granulocyter är den vanligaste typen av vita blodkroppar i blodet och utgör cirka 60 % av det totala antalet vita blodkroppar. Dessa celler spelar en viktig roll i kroppens immunförsvar och är bland de första vita blodkropparna som svarar på infektioner, särskilt vid bakterieangrepp. Deras huvudfunktion är att identifiera, omringa och eliminera främmande organismer som kan orsaka sjukdom.
Varför analyseras B-neutrofila granulocyter?
En analys av B-neutrofila granulocyter görs ofta som en del av en differentialräkning av vita blodkroppar, där man undersöker fördelningen av olika typer av vita blodkroppar i blodet. Syftet är att bedöma balansen mellan dessa celltyper i förhållande till referensvärden. Detta kan ge information om immunsystemets funktion och hjälpa till att diagnostisera eller övervaka tillstånd som infektioner, inflammationer eller blodsjukdomar.