Klimakterietest

Klimakterietestet är för dig, kvinna, som vill undersöka frågor kopplade till klimakteriet. Följande ingår:

  • 6 st analyser av hormoner kopplade till fertilitet/klimakteriet och sköldkörtelfunktion
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (du behöver inte boka tid)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar dina blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Varför skall du beställa Klimakterietestet?

Om du funderar över om du är i klimakteriet och vill ta reda på det är detta testet för dig. Du får även information om hur din sköldkörtel fungerar. När kvinnor går in i dessa omställningsfaser i livet påverkas hormonbalansen i kroppen och man kan behöva hjälp för att må bättre. Då kan det ha ett värde att ta reda på hur hormonnivåerna i kroppen ser ut. Om man lider av symtom i övergångsåldern finns det hjälp att få.

FSH

FSH står för follikelstimulerande hormon och kallas även för follitropin. FSH produceras av hypofysens framlob och styr bland annat kroppens produktion av progesteron och östrogen. Det går inte att tolka provresultatet exakt men som en riktlinje ligger FSH lägre när du har en normal menstruationscykel, stiger något vid förklimakteriet och ligger högre vid uppnått klimakterium. Denna FSH stegring beror på äggstockarnas sviktande funktion och att det med tiden krävs mer och mer FSH för att överhuvudtaget stimulera äggstockarna till ägglossning. Efter menopausen ligger FSH högt eftersom äggstockarna inte svarar längre. Då har man oftast också ett lågt östradiol.

Östradiol

Östradiol undersöks för att bedöma om en kvinna är i förklimakteriet eller klimakteriet, oftast tillsammans med FSH-tester. Många medelålders kvinnor lider av klimakteriesymptom och kan bland annat uppleva problem med humöret eller lida av värmevallningar. Kvinnor som är i klimakteriet och tar östrogen kan utföra en östradiolanalys för att se att kroppen tar åt sig hormonerna. Analysen kan även utföras vid misstanke av förhöjt eller för lågt värde av östrogen i kroppen.

Testosteron

Testosteron är mannens viktigaste könshormon men även kvinnor har testosteron. Generellt har kvinnor lägre nivåer än män. Om man som kvinna lider av PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) får man en onormal hormonproduktion med för höga nivåer av manliga könshormoner och högre nivå av testosteron i blodet. Balansen rubbas på grund av cystor på äggstockarna vars funktion påverkas, menstruationen rubbas och detta leder till att man kan ha svårt att bli gravid. När det gäller kvinnor kan blodprovet tas när som helst på dagen och behöver inte tas på fastande mage.

LH

LH är en förkortning av Luteniserande Hormon. Det är ett gonadotropin som produceras av hypofysens framlob. Hormonet frisläpps när hypofysen får signaler från hypotalamus i form av GnRH (gonadotropinfrisättande hormoner). Luteniserande hormoner har olika funktioner hos män och kvinnor, bägge väldigt viktiga. Hos män stimulerar LH testiklarnas produktion av testosteron. Hos kvinnor inleder LH kroppens ägglossning, aktiverar progesteronsyntesen och hjälper gulkroppsfunktionen. LH liksom FSH stiger i kroppen i förklimakteriet och är sedan konstant förhöjt efter menopausen.

Referensvärdet varierar med din cykel

Gällande östradiol och FSH varierar referensintervallet i din menstruationscykel.

Vilken dag i menstruationscykeln skall jag ta blodprovet?

Om du fortfarande menstruerar skall du ta blodprov på dag 2-4 i din menstruationscykel. En menstruationscykel löper från mensens första dag till nästa mens första dag. Den brukar pågå i mellan 21 och 35 dagar. Läs mer om menstruationscykeln här.

Om du inte längre har menstruation

Om du inte längre har mens spelar dagen då du tar blodprov ingen roll.

Läkemedel med hormoner, p-piller och hormonspiral

Observera att all tillförsel av hormoner till din kropp oavsett på vilket sätt påverkar dina hormonnivåer i sin helhet. Detta kommer alltså att påverka dina resultat på blodanalysen. Tillför du hormoner på något sätt kommer du alltså att få dina värden under dessa förutsättningar. Vi rekommenderar inte att man avbryter pågående behandling för att ta blodprov, detta behöver göras under överseende av en läkare.

Tolkning av provsvar; hormoner

Eftersom Mediseras läkare inte har tillgång till din anamnes  kommer vi inte kunna erbjuda en helhetstolkning av dina provsvar. Resultatet från blodprover är en del i att ta ställning i frågan om man behöver hormon behandling. Gällande detta behövs en heltäckande bedömning av läkare och detta kan Medisera inte hjälpa dig med. Vi kommer inte heller kunna jämföra olika testresultat med varandra i olika hormon-kontroller för en mer heltäckande bedömning, diagnos eller orsaksförklaring. Du kommer själv att kunna jämföra värden på blodprover tagna vid olika tidpunkter i relation till referensintervall. Om du känner dig sjuk eller vill ha en mer djupgående analys av din situation rekommenderar vi dig att ta dessa blodprover i samråd med behandlande läkare.

Följande blodmarkörer ingår i Klimakterietestet:

Analysgrupp Analys
Hormon

FSH (Follikelstimulerande hormon)

Östradiol

Testosteron

LH

Sköldkörtel

TSH

T4

Frågor & Svar

Vad beror klimakteriet på?

Klimakteriet beror på att äggblåsorna i äggstockarna tar slut. Kvarvarande äggblåsor blir samtidigt sämre på att bilda östrogen vilket gör att ägglossningarna blir oregelbundna liksom mensen.

Upplever alla kvinnor besvär under klimakteriet?

Ca 75 procent av alla kvinnor som går igenom klimakteriet upplever besvär.

Vad händer i kroppen vid klimakteriet?

Samtidigt som äggstockarnas funktion minskar rubbas hormonbalansen i kroppen vilket leder till klimakteriet.

Hur länge pågår klimakteriet?

Klimakteriet kan pågå från ett år upp till så länge som 10 år.

Vad innebär förklimakteriet?

Tiden innan klimakteriet kallas förklimakteriet eller premenopaus. Läs mer om förklimakteriet, hormonnivåer och blodprov här.

Kan man veta när man gått igenom klimakteriet?

Ett tydligt tecken på klimakteriet är att mensen blir mer oregelbunden. Det kan vara uppehåll under flera månader och när ca sex månader gått utan mens kan du ha haft din sista. När 12 månader gått har du troligtvis haft sista mensen.

Vad kallas den sista mensen?

Den sista mensen kallas för menopausen.

Vid vilken ålder går kvinnor in i klimakteriet?

Menopausen inträffar enligt svenska undersökningar i genomsnitt vid 51 års ålder, och vanligtvis går kvinnor in i klimakteriet från 40 till 57 års ålder.

Upphör östrogenproduktionen efter klimakteriet?

Östrogen fortsätter att bildas efter menopaus, men i mindre omfattning. Östrogenproduktionen minskar över tid och slutar helt efter ungefär fem år. Därefter har kvinnor en låg nivå av östrogen i kroppen.

Hur påverkar en minskad mängd östrogen kroppen?

Östrogen påverkar kroppen på många olika sätt vilket gör att du kan få många olika symtom, t.ex.:

– Slemhinnor som blir torra i t.ex. slida, ögon, näsa och hals.
– Nedstämdhet och sömnproblem.
– Humörsvängningar.
– Värmevallningar och plötsliga svettningar.
– Urinvägsbesvär.
– Förändrad fettfördelning i kroppen.
– Benskörhet på sikt.

Här kan du läsa mer om östrogen och blodprov.

Hur behandlas klimakteriebesvär?

Den effektivaste behandlingen är östrogen vilket kan bidra till att du blir fri från svettningar och värmevallningar och får fuktigare och starkare slemhinnor. Lindring ges i form av östrogentabletter, gel eller plåster. Utmaningen är risken för bröstcancer kan öka om man behandlar hela kroppen med östrogen under en längre period.

Källor

www.medisera.se

www.1177.se

Beställ Klimakterietest - 1290 kr

Så fungerar Min Journal