Insulin

Denna analys mäter insulin i blodet. Följande ingår:

  • 1 analys av insulin
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Du behöver fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel. Kan ej provtas i Karlskrona, Kristianstad, Östersund eller Växjö.

Vad är insulin?

Insulin är ett hormon som utsöndras från bukspottkörteln. Insulinet reglerar glukosnivån i blodet och reglerar ämnesomsättningen. Denna analys mäter insulinproduktionen.

Varför behövs analysen av insulin?

Denna analys kan användas för att utreda eventuella misstankar om lågt blodsocker, diabetes och insulinresistens. Man kan ha symtom som snabba eller kraftiga blodsockerfall och ha svårt att få upp blodsockret. Lågt blodsocker kallas även för hypoglykemi och denna markör är en pusselbit i en mer omfattande utredning gällande detta.

Följande ingår i insulintestet

Analysgrupp Analys
Diabetes

Insulin

Frågor och svar om insulin

Om provet

Vad är insulin och varför är det viktigt att mäta?

Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln och som spelar en avgörande roll i reglering av blodsockernivåerna i kroppen. Insulin hjälper cellerna att ta upp glukos från blodet för att använda som energi eller lagra som fett. Att mäta insulinnivåerna i blodet är viktigt för att identifiera insulinresistens, diagnostisera diabetes och bedöma risken för andra metabola störningar.

Varför får man höga insulinnivåer?

Höga insulinnivåer kan bero på insulinresistens. Detta leder till att bukspottkörteln producerar mer insulin för att försöka hålla blodsockret på en normal nivå. Andra orsaker kan inkludera övervikt, en diet rik på kolhydrater, fysisk inaktivitet och/eller genetiska faktorer. Höga insulinnivåer kan öka risken för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och andra hälsoproblem.

Vad innebär insulinresistens?

Insulinresistens innebär att kroppens celler reagerar sämre på insulin än normalt. Det beror på att insulinet inte effektivt kan transportera socker (glukos) in i cellerna, trots att det binder korrekt till sin receptor. I början kompenserar betacellerna detta genom att producera mer insulin, vilket håller blodsockernivåerna normala. Men med tiden blir betacellerna utmattade och kan inte längre producera tillräckligt med insulin. Detta leder till att blodsockret stiger, vilket kan utvecklas till typ 2-diabetes. När detta sker är insulinutsöndringen och betacellernas funktion kraftigt nedsatta.

Vad är det för skillnad på insulinbrist och insulinresistens?

Insulinbrist är när kroppen inte kan producera tillräckligt med insulin. Det beror ofta på att kroppens immunsystem attackerar cellerna i bukspottskörteln som producerar insulinet. Detta är vanligare vid diabetes typ 1 som är en autoimmun sjukdom.

Insulinresistens är när kroppens celler inte svarar tillräckligt effektivt på insulin. När cellerna inte svarar på insulinet försöker bukspottkörteln kompensera genom att öka produktionen vilket kan leda till förhöjda insulinnivåer och diabetes typ 2. Detta är vanligare vid livsstilsrelaterade problem.

Vad är diabetes typ 2?

Diabetes typ 2 är en sjukdom som gör att kroppens celler inte svarar på insulin (insulinresistens), ofta till följd av övervikt, fysisk inaktivitet och en ohälsosam kost.

Ca 5% av Sveriges befolkning har diabetes och av dessa har ca 85% typ 2 diabetes.

Vad är diabetes typ 1?

Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom som gör att kroppen attackerar sina egna insulinproducerande celler. Sjukdomen upptäcks ofta i tidig ålder, men kan uppstå i alla åldrar.

Om provtagningen

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Ja, det är viktigt att fasta i 12 timmar innan provtagningen för att få korrekta värden. Undvik även alkohol och intensiv träning 24 timmar före provet.

Vad måste jag ha med mig vid provtagning?

Förutom ID-handling behöver du inte ta med dig något mer. En elektronisk remiss skickas till det valda provtagningsstället direkt när beställningen läggs, vilket möjliggör snabb provtagning om det är drop-in eller om det finns en tillgänglig tid att boka.

Om resultatet

Vilka risker finns kopplat till höga insulinnivåer?

Förhöjda värden, trots fasta, är en riskfaktor för diabetes typ 2 och då på grund av insulinresistens. Insulinresistens är också associerat med ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck och fettlever. Långvarigt förhöjda insulinnivåer kan också bidra till viktökning.

Man skall inte använda endast resultatet från ett blodprov för diagnos, det behövs en mer utförlig bedömning av läkare. Höga nivåer kan ses vid olika sjukdomar.

Vad innebär ett lågt värde av insulin?

Mycket låga insulinnivåer i blodet kan indikera på eller vara en riskfaktor för diabetes typ I.

Hur kan man sänka sina insulinnivåer?

För att sänka sina insulinnivåer krävs det ofta att man gör livsstilsförändringar. Detta inkluderar att börja äta en balanserad kost med lågt glykemiskt index, minska intaget av socker och raffinerade kolhydrater, träna och gå ner i vikt om du är överviktig. I vissa fall kan mediciner hjälpa för att förbättra insulinkänsligheten och sänka insulinnivåerna.

Beställ Insulin - 445 kr

Så fungerar Min Journal