Insulintest
Insulintestet mäter insulin i blodet. Följande ingår i testet:
- Analys av insulin
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Du behöver fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel.
Kan ej provtas i Hjo, Karlskrona, Kristianstad, Östersund eller Växjö.
Vad är insulin?
Insulin är ett hormon som produceras och utsöndras av betacellerna i bukspottkörtelns langerhanska öar. Hormonets primära funktion är att reglera blodsockernivån (glukosnivån) i blodet genom att hjälpa cellerna att ta upp glukos från blodet för energi eller lagring.
Insulin spelar också en roll i ämnesomsättningen av kolhydrater, fett och protein.
Varför behövs test och analys av insulin?
Test av insulin mäter mängden insulin som produceras av kroppen och kan användas för att utvärdera insulinresistens, hypoglykemi (lågt blodsocker) eller tillstånd som typ 2-diabetes och insulinom.
Insulinom är en ovanlig ofta godartad tumör som utgår från de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörtelns langerhanska öar. Tumören leder till en överproduktion av insulin, vilket kan orsaka farligt låga blodsockernivåer (hypoglykemi).