Apolipoprotein B (Apo B)

I blodet cirkulerar olika typer av fetter som transporterar näringsämnen till kroppens olika delar. Dessa fetter kategoriseras som triglycerider och kolesterol. Kolesterolet transporteras i små proteinpaket kända som lipoproteiner, som finns i flera varianter. De vanligaste typerna är LDL (lågdensitetslipoprotein) och HDL (högdensitetslipoprotein).

LDL kallas ofta “det dåliga kolesterolet” eftersom det har en tendens att fastna i blodkärlens väggar, vilket kan göra dem stela och mindre flexibla. Detta ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Mindre LDL-partiklar, som är fler till antalet, fastnar oftare i kärlväggarna, medan större LDL-partiklar har en lägre sannolikhet att orsaka sådana avlagringar. Apolipoprotein B är ett viktigt protein som är en central del av det “dåliga” LDL-kolesterolet.

Läs om hjärt och kärltestet. Apo B ingår även i hälsokontroll stor.

Varför tas blodprov för analys av Apo B?

Vid traditionella kolesteroltester mäts vanligtvis endast nivåerna av HDL, LDL och det totala kolesterolet i blodet. Genom att utföra ett Apo B-test kan man avgöra om det LDL som finns i blodet tillhör den mindre hälsosamma kategorin. Testet är också användbart för att identifiera potentiella orsaker till förhöjda blodfetter. När apolipoprotein B analyseras, görs det ofta i kombination med apolipoprotein A, som är en del av HDL (det “goda” kolesterolet), för att beräkna förhållandet mellan dessa två proteiner.

Vid högt värde

Förhöjt värde kan innebära en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Man kan få bättre värden genom att göra ändringar i sin livsstil och/eller genom att ta vissa mediciner.

Vid lågt värde

Många personer som äter en hälsosam kost och har en hälsosam livsstil har låga nivåer av apolipoprotein B. Ett mycket lågt värde av apolipoprotein B är inte nödvändigtvis något dåligt, men kan i vissa fall bero på sjukdom.