Albumin
Albumin är ett protein i blodet som bland annat hjälper kroppen ta upp olika ämnen från den mat vi äter. Albumin produceras i levern och det är ett av de vanligaste proteinerna vi har i blodet. Proteinet har flera viktiga uppgifter i kroppen, bland annat ska den hindra vattnet i blodet från att lämna blodkärlen och leta sig ut till vävnaderna. Proteinet transporterar även fett och vissa hormoner till olika delar av kroppen.
Läs om njurtestet. Albumin ingår även i hälsokontroll stor.
Varför tas blodprov för analys av albumin?
En albuminkontroll utförs oftast som en del av en större testpanel för njuren. Om det finns en obalans av albumin påverkar även detta många andra ämnen och funktioner i kroppen.
Vid högt värde
Höga värden av albumin är ett tecken på uttorkning eller vätskebrist. Detta resultat förekommer oftast efter sjukdomar eller besvär där kroppen gör sig av med mycket vätska, exempelvis diarré och kräkningar. Albuminbalansen återställs vid rehydrering.
Vid lågt värde
Har du för lite albumin i kroppen tappar blodkärlen sin förmåga att hålla kvar vattnet i blodbanan, vilket gör att vattnet börjar samla sig i olika delar av kroppen. Albuminbrist kan bero på flera saker. En del njursjukdomar kan få kroppen att läcka ut albumin genom urinen. En annan orsak som kan leda till brist på albumin är undernäring. Bristen kan få mage, fötter, ansikte och andra kroppsdelar att svullna. Även skador och sjukdomar som påverkar lever och njure kan leda till låga albuminvärden.