ALAT
Alaninaminotransferas, ofta förkortat ALAT, är ett enzym som finns i flera olika delar av kroppen och en liten del i blodet. Det allra mesta går att hitta i levern och levercellerna. ALAT finns bara i cytoplasman i levercellerna, vilket innebär att leverskador kan ge lägre värden av ALAT i blodet. Man utför oftast test av ALAT tillsammans med test av aspartataminotransferas (ASAT). Till skillnad från ALAT så ökar ASAT-värdet i blodet vid leverskador.
Läs mer om Levertestet. ALAT (och ASAT) ingår även i hälsokontroll stor.
Varför tas blodprov för analys av ALAT?
Analysen av ALAT utförs för att undersöka leverskador. Förhållandet mellan ASAT och ALAT kan visa ifall det förekommer skador i levern som beror på alkohol. Det kan även indikera olika sjukdomar då dessa påverkar leverns värden. Virushepatit kan till exempel ge väldigt höga ALAT-värden i blodet. Genom att mäta ALAT kan man även undersöka hur det går för en behandling av en leversjukdom. Om du ska utföra ett ALAT-test kan det vara bra att undvika fet mat och alkohol dagen eller dagarna innan testet ska utföras.
Vid högt värde
Höga ALAT-värden kan indikera på sjukdom. ALAT-värdet i blodet är i de flesta fall kopplat till hur skadad levern är. Ju högre värden, desto mer omfattande cellskador. Virushepatit genererar exempelvis väldigt höga ALAT-värden. Höga värden kan även bero på blyförgiftning eller vissa läkemedel. I vissa fall kan ALAT-värdet öka utan att levern är sjuk eller skadad, exempelvis vid blodförgiftning, blodpropp i lungan eller njursvikt. Överkonsumtion av fet mat och alkohol kan också ge temporärt ökade ALAT-värden.
Vid lågt värde
Låga värden av ALAT är bra och tyder på att levern och andra organ och funktioner fungerar som de ska. Levern har en förmåga att återhämta sig naturligt, något som sakta men säkert sänker blodets ALAT-värde.