Apo kvot test – blodfett
Blodprovet för Apo-kvoten beräknar förhållandet mellan apolipoprotein B (Apo B) och apolipoprotein A1 (Apo A1) i blodet. Kvoten ger en indikation på balansen mellan aterogena och skyddande lipoproteiner, vilket kan användas för att bedöma risken för hjärt-kärlsjukdom. Följande ingår i testet:
- Analys av Apo kvot (Apo B/Apo A1). P- Apo kvot (plasma) analyseras av Unilabs och Karolinska, och S- Apo kvot (serum) av SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.
Vad är Apo kvoten?
Apo-kvoten, eller ApoB/ApoA1-kvoten, är förhållandet mellan mängden ”dåliga” LDL-partiklar (Apo B) och ”goda” HDL-partiklar (Apo A1) i blodet. Blodprovet används för att bedöma risken för hjärt-kärlsjukdomar, där en hög kvot indikerar ökad risk och en låg kvot tyder på en bättre lipidbalans och lägre risk.
Kolesterol transporteras i två olika proteinpaket i blodet vilka är högdensitetslipoprotein (HDL) och lågdensitetslipoprotein (LDL). HDL transporterar överflödigt fett i blodet till levern så att kroppen kan förbränna det, medan LDL transporterar kolesterol och fett till kroppens olika delar och kallas det ”dåliga kolesterolet” då det kan fastna i blodkärlens väggar och leda till åderförkalkning.
Varför behövs analysen?
Apo-kvoten visar hur dessa två proteiner förhåller sig till varandra och används för att utvärdera balansen mellan det ”dåliga” och det ”goda” kolesterolet. Ett högre värde på Apo-kvoten indikerar en högre andel LDL och en högre risk för hjärt-kärlsjukdomar eftersom det tyder på att det finns fler dåliga LDL-partiklar i blodet i förhållande till HDL-partiklar.