HbA1c test – långtidsblodsocker
HbA1c testet mäter långtidsblodsocker i blodet. Följande ingår testet:
- Analys av HbA1c (hemoglobin A1c). B- HbA1c analyseras av Unilabs, Hemoglobin A1c, B- av Karolinska och HbA1c (B-) av SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Vad är HbA1c?
HbA1c står för hemoglobin A1c och är glykosylerat hemoglobin. Det förekommer när hemoglobinet exponeras för glukos under lång tid. Desto mer blodsocker i blodet, ju mer HbA1c kommer det att bildas. HbA1c används i första hand som ett sätt att mäta koncentrationer av glukos som förekommit i blodet under en längre tid varför HbA1c även kallas långtidsblodsocker.
Varför behövs analysen?
Testa av HbA1c tas primärt vid utredning och uppföljning av diabetes mellitus. Lägre HbA1c-värden innebär lägre genomsnittliga förekomster av glukos i blodet de senaste två till tre månaderna, medan det motsatta gäller för högre värden.
Vad är skillnaden mellan att mäta HbA1c och glukos?
Skillnaden mellan att mäta HbA1c och glukos, är att glukosmätningen ger ett värde av hur blodsockret ser ut vid själva provtagningstillfället. Det genomsnittliga värdet ger en bättre bild av hur glukosnivåerna sett ut under en längre tid.