Emaneras Hälsotest
Emanera testet är för dig som vill förstå hur dina hormoner påverkar ditt välmående. Hormonella besvär kan vara ett problem hos framförallt kvinnor och kan leda till symptom så som trötthet, nedstämdhet, oro och viktuppgång. Tillsammans med Maria på Emanera har vi tagit fram ett paket med fokus på att hjälpa dig att få veta mer om din kropp och analysera värden relaterade till dessa besvär. Följande ingår i Emaneras hälsotest:
- 15 st analyser som kan indikera en hormonell obalans av sköldkörtelhormon, progesteron, östrogen (östradiol), testosteron, metabol störning och vitaminer och mineraler.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Du behöver fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel.
Progesteron och östrogen
Kvinnor behöver progesteron och östrogen under hela livet, även efter klimakteriet. Dessa hormoner har ett speciellt förhållande och en speciell balans i vår kropp. För lite eller för mycket av det ena eller det andra kan snabbt leda till besvär av olika art. En brist av någon av hormonerna gör att det finns för mycket av den andra. Obalans kan bl.a. bero på för hård träning, för lite fettvävnad i kroppen, ålder, dålig kost och graviditet. Progesteronbrist kan leda till missfall, viktuppgång, trötthet och ömma bröst och östrogenbrist till problem med underlivet och värmevallningar, framförallt under klimakteriet.
Östrogen – Östradiol
Det finns tre former av östrogen; östradiol, östron och östriol. När man mäter östrogen mäter man vanligtvis östradiol. Östradiol undersöks för att bedöma om en kvinna är i förklimakteriet eller klimakteriet, oftast tillsammans med FSH-tester. Många medelålders kvinnor lider av klimakteriesymptom och kan bland annat uppleva problem med humöret eller lida av värmevallningar. Kvinnor som är i klimakteriet och tar östrogen kan utföra en östradiolanalys för att följa behandlingen. Analysen kan även utföras vid misstanke av förhöjt eller för lågt värde av östrogen i kroppen.
Testosteron
Både kvinnor och män behöver testosteron och för lite kan ge symptom som minskad muskelmassa, minskad sexlust, minskad energi, depression, sämre minne och benskörhet. För mycket testosteron hos kvinnor i förhållande till progesteron och östrogen kan indikera på PCO/PCOS.
Sköldkörtelhormon
Sköldkörteln sitter under struphuvudet på framsidan av halsen, och har en stor påverkan på vårt välmående och på vår fysiska förmåga. Sköldkörteln styr ämnesomsättningen i kroppen, och är därför viktig för att vi ska må bra.
Rubbning i sköldkörteln kan bero på underfunktion (hypotyreos) eller överfunktion (hypertyreos). Om du har en underfunktion i sköldkörteln är trötthet, frusenhet och viktuppgång vanliga symptom. Vid en överproduktion blir resultaten omvända, med oro, inre stress, allmän sjukdomskänsla och viktnedgång som några av symptomen.