Non-HDL kolesterol test – blodfett

Blodprovet för Non-HDL-kolesterol mäter summan av de kolesterolpartiklar som kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom, inklusive LDL och andra skadliga lipoproteiner. Det beräknas genom att subtrahera HDL-kolesterol (det goda kolesterolet) från total-kolesterol, vilket ger en mer heltäckande bild av blodfetternas påverkan på hjärt-kärlhälsan. Följande ingår i testet:

  • Analys av Non-HDL kolesterol. P-Non-HDL kolesterol (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-Non-HDL kolesterol (serum) av SYNLAB. Nivåerna i plasma och serum är i princip identiska.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen. Du behöver fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel.

Vad är Non-HDL kolesterol?

Non-HDL-kolesterol ger en uppskattning av mängden kolesterol i de lipoproteiner som kan bidra till åderförkalkning och inkluderar LDL, VLDL, IDL, lipoprotein (a) och kylomikroner. Non-HDL exkluderar således det ”goda kolesterolet”, det vill säga HDL-kolesterol.

LDL, VLDL, IDL, lipoprotein (a) och kylomikroner är olika typer av lipoproteiner som transporterar fett och kolesterol i blodet, och tillsammans är de viktiga för kroppens fetttransport. Obalanserade nivåer kan dock öka risken för hjärt-kärlproblem.

Hur beräknas Non-DHL Kolesterol?

Analysen är en beräkning där kolesterol och HDL mäts och mellanskillnaden beräknas med formeln: Totalkolesterol – HDL kolesterol = Non-HDL kolesterol.

Varför behövs analysen av Non-HDL kolesterol?

Non-HDL kolesterol har fördelen framför att enbart mäta LDL-kolesterol att den täcker in ett större spektra av kolesterolrelaterad risk för kärlsjukdom. Detta kan vara av värde vid vissa sjukdomar som till exempel diabetes och metabolt syndrom, där höga triglyceridnivåer kan leda till missvisande värden.

Non-HDL kolesterol används som en faktor i bland annat SCORE2 som är en riskskattning av kardiovaskulär sjukdom.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Hjärta/kärl

Non-HDL kolesterol

Frågor och svar

Om provet

Vad är det för skillnad på non-HDL kolesterol och vanligt HDL-kolesterol?

Non-HDL-kolesterol inkluderar alla former av kolesterol förutom HDL-kolesterol, och anses vara ett mer pålitligt mått för risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar än analys av enbart LDL-kolesterol, eftersom det fångar upp flera former av skadligt kolesterol. En hög nivå av Non-HDL-kolesterol kan indikera en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

HDL-kolesterol är känt som ”det goda kolesterolet” eftersom det hjälper till att transportera överskott av kolesterol från kroppens vävnader till levern. Det bidrar till att skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar genom att avlägsna kolesterol från blodkärlen och därigenom minska risken för plackbildning och åderförkalkning.

Skillnaden på HDL-kolesterol och Non-HDL-kolesterol är alltså vilken typ av kolesterol man mäter.

Finns det någon fördel med att analysera Non-HDL istället för LDL-kolesterol?

Ja, analys av Non-HDL kolesterol har fördelen framför LDL-kolesterol att den täcker in all kolesterolmedierad risk för kärlsjukdom där höga triglyceridnivåer kan bidra till felaktiga LDL- värden.

Varför får man höga Non-HDL-kolesterolvärden?

Det finns en mängd faktorer som kan bidra till att man har högre nivåer av Non-HDL-kolesterol. Vissa faktorer kan man påverka och andra inte. Kost, rökning och alkoholintag är tre faktorer som oftast kan kopplas till förhöjda värden som man själv kan påverka. Andra faktorer som kan bidra till förhöjda värden som man inte kan påverka är ärftlighet, ålder eller om man har diabetes eller andra sjukdomar som till exempel leversjukdomar, njursjukdomar eller hypotyreos.

Vad är P-Non-HDL kolesterol och S-Non-HDL kolesterol?

P-Non-HDL mäter nivåer i blodplasma, medan S-Non-HDL mäter nivåer i serum. Nivåerna är i princip identiska och används för att bedöma kardiovaskulär risk, särskilt vid förhöjda triglycerider.

Om provtagningen

Hur tas provet för Non-HDL kolesterol?

Provet för Non-HDL kolesterol tas genom ett venöst blodprov i armen, som därefter skickas till laboratorium för analys.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Ja, innan provtagningen ska du fasta i 12 timmar för att värderna ska bli så korrekta som möjligt. Undvik även alkohol och fet mat.

Var och när kan provtagning ske?

Vid beställning väljs i vilken stad, samt på vilket provtagningsställe, som blodprovet önskas genomföras. De flesta provtagningsställen har drop-in fem dagar i veckan. Dock är det tidsbokning på vissa platser.

Vad måste jag ha med mig vid provtagning?

Det enda du behöver ha med dig är ID-handling.

Om resultatet

Vad är ett normalt Non-HDL värde?

Normala värden för non-HDL-kolesterol varierar baserat på ålder och kön.

För kvinnor mellan 18 och 29 år är normala värden av Non-HDL mellan 1,6 och 4,7 mmol/L, medan normala värden för män i samma ålder är 1,7 till 5,0 mmol/L. Hos individer över 50 år är normala värden för kvinnor 2,4 till 6,2 mmol/L, och för män 2,5 till 6,2 mmol/L.

Läs mer om referensintervall för Non-HDL kolesterol.

Vad innebär ett högt värde av Non-HDL kolesterol?

Ett förhöjt värde kan indikera ökad risk för att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, inklusive åderförkalkning (ateroskleros), hjärtinfarkt och stroke.

Vilka risker finns det kopplat till höga non-HDL-kolesterolvärden?

Om man har höga nivåer av Non-HDL-kolesterol kan man löpa större risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Bland annat finns det risk att kolesterolet ansamlas i blodkärlen och att man drabbas av ateroskleros (åderförkalkning). När detta sker ökar risken för stroke och hjärtinfarkt.

Höga Non-HDL-kolesterolvärden är även kopplade till högt blodtryck och ökad risk för att utveckla typ 2 diabetes. Man riskerar även att drabbas av inflammation i blodkärlen.

Vad innebär ett lågt värde av Non-HDL kolesterol?

Lägre värde tyder på att risken för sjukdom är lägre.

Hur kan man sänka sina Non-HDL-kolesterolvärden?

För att sänka sina värden är livsstilen viktig. Genom att äta en balanserad kost som inte innehåller mycket mättade fetter och transfetter samt motionera kan man påverka nivåerna. Även andra livsstilsförändringar som att minska sitt alkoholintag eller sluta att röka och undvika tobaksprodukter kan bidra till sänkta värden. Man kan i vissa fall också sänka sina värden med mediciner som till exempel statiner.

Beställ Non HDL-kolesterol - 175 kr

Så fungerar Min Journal