Vitaminer & Mineraler

Vitaminer och mineraler är viktiga för vår kropp. Brist kan leda till besvär och sjukdomar. Äter du speciell kost är det extra viktigt att kontrollera status, eftersom vi får i oss de flesta ämnen via kosten.

Vår mest populära hälsokontroll för vitamin och mineralbrist är Hälsokontroll Stor som inkluderar analys av D-vitamin, B12 – Kobalamin, B9 – Folat (bara för kvinnor), Järn, Magnesium och Ferritin.

Hälsokontroll via blodprov för vitamin och mineralbrist

Vitaminer och mineraler är väldigt viktiga för vår kropp. Brist på olika ämnen kan leda till besvär och sjukdomar. Äter du speciell kost är det extra viktigt att få veta vitaminstatusen, eftersom vi får i oss de flesta vitaminer via kosten.

Vitamin B12/Kobalamin

B12 är viktig för kroppens produktion av röda blodkroppar och en viktig faktor vid blodbrist.

D-vitamin

D-vitamin är den enda vitamin vår kropp kan producera, men vi får även i oss den via kosten. D-vitamin reglerar kroppens upptag av kalcium och fosfat, samt är viktig i många av kroppens processer.

Zink

Utan zink skulle liv inte existera. Zink är en mineral som finns i alla celler och är viktig för över hundra av våra kroppsfunktioner.

Magnesium

Magnesium ser till att stärka cellmembranen och aktivering av enzymer. Magnesium ser även till att nerver och muskler fungerar som de ska.

Järn

Järn är en mineral och behövs för att vi ska kunna bilda röda blodkroppar. Järnbrist drabbar främst kvinnor och kan orsaka trötthet.

Låga vitamin- och mineralnivåer

Tecken på vitamin- och mineralbrist kan vara huvudvärk, depression, problem med matsmältning, blodproppar, trötthet, orkeslöshet, hudproblem och försämrat immunförsvar. Det finns dock många fler symptom. De vanligaste mineralbristerna är zink, järn och magnesium.

Vad kan orsaka brist?

Den främsta orsaken till näringsbrist är ensidig kost. Vi får i oss vitaminer och mineraler via kosten och om den inte är tillräckligt varierad eller innehåller bra näringsämnen riskerar vi att få för låga halter av vissa ämnen.

Frågor och svar

Vad behöver jag tänka på inför hälsokontrollen?

Lämna blodprovet innan klockan 10.00 på förmiddagen. Vill du följa dina värden över tid ska du försöka att alltid lämna blodprovet vid samma tidpunkt. Undvik fysisk träning dagen före och vänta med att ta mediciner eller kosttillskott tills efter provtagningen.

Inkluderar blodprovet analys av övriga blodvärden?

När du väljer paketet med både vitamintest och mineralanalys, inkluderas även blodvärden. Väljer du enbart test av D-vitamin och inte mineraltest, ingår inte en analys av blodvärden.

Hur snabbt kan nivåer förändras?

Det beror helt på hur snabb eller långsam ämnesomsättning du har.

Erbjuder ni personlig rådgivning?

Nej, vi erbjuder ingen rådgivning, utan rekommenderar att du tar kontakt med läkare eller kostrådgivningsexpert.

Beställ hälsokontroll via blodprov

Misstänker du näringsbrist när det gäller vitaminer och mineraler kan du göra en hälsoundersökning via blodprov. Den beställer du lätt online och kan lämna blodprov redan samma dag. Du kommer därefter åt det läkarkommenterade provsvaret via Bank-ID online.