Allergitest äggvita

Allergitest för äggvita är för dig som vill veta om du är allergisk mot äggvita. Följande ingår:

  • 1 st allergitest för äggvita
  • Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad innebär allergi?

Det är vanligt att personer överreagerar mot ämnen som är främmande för immunförsvaret. När vi kommer i kontakt med sådana ämnen kan de framkalla olika symtom. Dessa främmande ämnen som orsakar den allergiska reaktionen kallas för allergener. När immunsystemet exponeras för ett allergen produceras IgE-antikroppar hos allergikern som svar på exponeringen.

Allergi mot äggvita

Vid äggallergi är det vanligt att reagera på proteiner i äggvitan. Den dominerande äggvitan består huvudsakligen av ovalbumin, som utgör cirka hälften av proteinerna i äggvitan. Andra äggvita proteiner som kan orsaka allergiska reaktioner inkluderar ovomucoid, ovotransferrin och lysozym. Det sistnämnda används även som konserveringsmedel i vissa livsmedel.

Allergi mot proteiner som finns i äggulan är också möjlig, även om det är mindre vanligt än allergi mot äggvita. Människor med äggulallergi kan ibland även reagera allergiskt på höns- eller kycklingkött, vilket tyder på en korsreaktion mellan dessa proteiner.

Följande ingår i Allergitest äggvita

Analysgrupp Analys
Allergi

Äggvita IgE-antikroppar

Frågor och svar om allergi mot äggvita

Kan jag ta reda på om jag är allergisk mot äggvita?

När immunsystemet exponeras för ett allergen produceras IgE-antikroppar hos allergikern som svar på exponeringen.

Om du vill ta reda på om du har IgE-antikroppar mot äggvita kan ett blodprov som mäter nivåerna av IgE-antikroppar tas. Om nivåerna av IgE-antikroppar är över ett visst referensintervall kan det indikera att du är allergisk.

Positiva IgE blodprov betyder dock inte alltid att du upplever symptom på en allergisk reaktion när du kommer i kontakt med äggvita. Andra faktorer spelar in, din känslighet, din hälsa och exponering mot allergenet. Därför är det viktigt att diskutera dina symtom och allergitestresultat med en läkare för att få en mer omfattande bedömning.

Vilka är de vanligaste symtomen på äggviteallergi?

Äggallergi kan ge en rad olika symtom, vilket gör den till en utmanande allergi att hantera. Några typiska symtom inkluderar:

  • Hudreaktioner som eksem: Hudproblem som eksem kan förekomma, vilket manifesterar sig som kliande, röda utslag på huden.
  • Astma: Äggallergi kan förvärra astma och utlösa andningssvårigheter.
  • Magbesvär: Ont i magen, kräkningar och diarré är andra vanliga symtom på äggallergi.
  • Anafylaktiska reaktioner: I allvarliga fall kan äggallergi orsaka anafylaxi, en potentiellt livshotande reaktion som kan inkludera symtom som svullnad i hals och ansikte, andningssvårigheter och förlust av medvetande.
Beställ Allergitest äggvita - 395 kr

Så fungerar Min Journal