ALP prov (alkalisk fosfatas)

ALP provet mäter nivån av ALP i blodet. Följande ingår i provet:

  • Analys av ALP (alkalisk fosfatas)
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är ALP?

ALP, eller alkalisk fosfatas, är ett enzym som finns i många av kroppens vävnader, med högsta koncentrationerna i levern, gallvägarna och skelettet. Enzymet spelar en roll i olika metaboliska processer, inklusive nedbrytning av proteiner och transport av näringsämnen. ALP är särskilt aktivt vid bildandet och nedbrytningen av benvävnad och är också kopplat till funktionen av lever och gallgångar.

Varför behövs analysen?

Analysen av ALP används för att utvärdera leverns och gallgångarnas hälsa och skelettets tillstånd. Förhöjda nivåer av ALP kan indikera gallstas, leversjukdomar eller bensjukdomar som osteomalaci eller Pagets sjukdom. Låga nivåer är mindre vanliga, men kan ses vid vissa näringsbrister eller genetiska tillstånd.

ALP-testet används rutinmässigt vid diagnostisering och uppföljning av leversjukdomar. Det tas också vid misstanke om levermetastaser eller skelettsjukdomar som är förknippade med ökad aktivitet hos osteoblaster.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Leverfunktion

Frågor och svar om ALP

Om provet

Vad är alkalisk fosfatas och varför är det viktigt att mäta?

Alkalisk fosfatas (ALP) är ett enzym som finns i många av kroppens vävnader, men högst koncentrationer finns i levern, gallgångarna och skelettet.

ALP spelar en viktig roll i nedbrytningen av proteiner och behövs för många kroppsfunktioner. Att mäta ALP-nivåerna i blodet kan hjälpa till att utreda och övervaka lever- och gallblåsesjukdomar samt bensjukdomar.

Varför får man höga ALP-nivåer?

Kraftigt förhöjda värden av ALP kan vara tecken på stopp i gallgångarna eller vissa tarm- och skelettsjukdomar. Ett förhöjt värde kan även vara ett tecken på ökad produktion av osteoblaster, en typ av benceller, som är viktiga för uppbyggnaden av ben i kroppen. I slutet av graviditet kan förhöjda värden uppmätas. Vissa läkemedel kan stegra värdet av ALP i blodet.

Om provtagningen

Var och när kan provtagning ske?

Vid beställning av blodprovet väljer du stad och provtagningsställe. Många provtagningsställen har drop-in fem dagar i veckan, men vissa orter kräver tidsbokning. Se till att ha med dig en giltig ID-handling vid provtagningen.

Om resultatet

Var är ett normalt ALP-värde?

Normala ALP värden för män och kvinnor 18 år eller äldre är 0,7 till 1,9 mikrokat/L enligt Karolinska. Även Unilabs anger samma värden.

Läs mer om referensintervall för ALP.

Vilka risker finns kopplat till höga ALP-nivåer?

Höga nivåer av ALP kan indikera problem med levern, gallblåsan eller skelettet och kan vara ett tecken på leverinflammation, gallgångsobstruktion eller bensjukdomar.

Hur kan man sänka sina ALP-nivåer?

Beroende på vad de höga värderna orsakas av kan man vidta olika åtgärder för att sänka sina värden. Om orsaken till värdena är lever- eller gallblåsesjukdom kan livsstilsförändringar som en mer hälsosam kost och minskad alkoholkonsumtion hjälpa. Om du lider av en benssjukdom kan behandlingen inkludera vitamin-D och kalcium utöver specifika mediciner.

Vad innebär ett lågt värde?

Ett lågt värde av ALP är i de allra flesta fall normalt, det kan dock bero på ett ovanligt ärftligt tillstånd.

Hur lång tid dröjer det innan jag får mina provsvar?

Generellt tar det 2-6 arbetsdagar att få provsvaren efter att blodprovet tagits.

Beställ ALP - 175 kr

Relaterade artiklar

Så fungerar Min Journal