ALP prov (alkalisk fosfatas)
Blodprovet för ALP mäter nivån av alkalisk fosfatas (ALP) i blodet, ett enzym som finns i flera vävnader, främst i lever, skelett och gallgångar. Provet används för att utvärdera lever- och skelettfunktion samt vid misstanke om gallvägs- eller bensjukdomar. Följande ingår i provet:
- Analys av ALP (alkalisk fosfatas). P-ALP (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-ALP (serum) av SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Vad är ALP?
ALP som kommer från engelskans alkaline phosphatase, eller alkalisk fosfatas på svenska, är ett enzym som finns i många av kroppens vävnader, med högsta koncentrationerna i levern, gallvägarna och skelettet. Enzymet spelar en roll i olika metaboliska processer, inklusive nedbrytning av proteiner och transport av näringsämnen. ALP är särskilt aktivt vid bildandet och nedbrytningen av benvävnad och är också kopplat till funktionen av lever och gallgångar. Alkalisk syftar på att enzymet är mest aktivt vid basiskt (alkaliskt) pH, medan fosfatas beskriver dess funktion att spjälka fosfatgrupper från olika molekyler.
ALP kallas även ”Alk fosfatas”.
Varför behövs analysen?
Analysen av ALP används för att utvärdera leverns och gallgångarnas hälsa och skelettets tillstånd. Förhöjda nivåer av ALP kan indikera gallstas, leversjukdomar eller bensjukdomar som osteomalaci eller Pagets sjukdom. Låga nivåer är mindre vanliga, men kan ses vid vissa näringsbrister eller genetiska tillstånd.
ALP-testet används rutinmässigt vid diagnostisering och uppföljning av leversjukdomar. Det tas också vid misstanke om levermetastaser eller skelettsjukdomar som är förknippade med ökad aktivitet hos osteoblaster.