Urea prov

Blodprovet för urea analyserar nivåerna av urea i blodet och ger en indikation på njurarnas filtrationsförmåga samt kroppens proteinomsättning. Förhöjda eller sänkta värden kan vara kopplade till njur- och leverfunktion, vätskebalans eller kostrelaterade faktorer. Följande ingår i provet:

  • Analys av Urea. P-Urea (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-Urea (serum) av SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är urea?

Urea är en avfallsprodukt som bildas i kroppen när levern bryter ner proteiner. Urea transporteras via blodet till njurarna, där det filtreras ut och lämnar kroppen med urinen. Urea är en viktig indikator för njurarnas funktion och kroppens proteinomsättning.

Urea kommer från grekiskans ”ouron”, det vill säga urin, och är detsamma som karbamid eller urinämne. När kroppen bryter ner aminosyror som kommer från nedbrutna proteiner, omvandlas kvävet till ammoniak som därefter omvandlas till urea i ureacykeln. Därefter utsöndras urea från kroppen genom njurarna och urinen. Urea finns naturligt i urinen hos alla däggdjur.

Varför behövs analys av urea?

En analys av urea i blodet används för att:

  • Utvärdera njurfunktion då förhöjda nivåer av urea kan tyda på nedsatt njurfunktion eller njursvikt
  • Bedöma vätskebalans och blodvolym då ureanivåer kan påverkas av uttorkning eller övervätskning
  • Övervaka proteinomsättning då onormala nivåer kan vara ett tecken på ökad nedbrytning av proteiner, till exempel vid svält, brännskador eller allvarliga infektioner
  • Diagnostisera leversjukdomar då låga nivåer av urea kan indikera problem med leverns förmåga att producera urea
  • Vid uremi, som orsakas av allvarligt nedsatt njurfunktion, kan höga ureanivåer leda till toxiska symtom som illamående, trötthet, och i svåra fall förvirring eller koma. Mätning av urea används för att övervaka graden av uremi och styra behandling, till exempel dialys.

Testet används ofta tillsammans med andra analyser, som kreatinin, för att få en helhetsbild av njur- och leverfunktion.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Njurfunktion

Urea

Frågor och svar om Urea

Om provet

Vad är urea?

Urea är en avfallsprodukt som bildas när kroppen bryter ner proteiner. Urea transporteras via blodet till njurarna för att utsöndras med urinen.

När tas ett ureatest?

Urea används för att bedöma njurfunktion, kroppens vätskebalans och proteinomsättning. Analysen kan också ge information om leverfunktionen.

Ett ureatest tas vid misstanke om njursjukdom, uttorkning, eller när man övervakar njurfunktionen hos patienter med kroniska sjukdomar.

Vilka tillstånd och sjukdomar kan ett ureatest indikera?

Ett ureatest kan indikera njursvikt, leversjukdom, uttorkning, infektioner eller andra tillstånd som påverkar njurar eller proteinomsättning.

Vid uremi kan höga ureanivåer orsaka symtom som illamående, trötthet och förvirring. Analysen hjälper till att övervaka graden av toxiska effekter vid nedsatt njurfunktion.

Vilka andra tester görs ofta tillsammans med urea?

Urea testas ofta tillsammans med kreatinin för en mer heltäckande bild av njurarnas funktion.

Kan urea påverkas av kost?

Ja, en kost rik på protein kan höja ureatnivåerna, medan en proteinfattig kost kan sänka dem.

Hur påverkas urea av vätskebalansen?

Uttorkning kan leda till förhöjda nivåer av urea, medan övervätskning kan sänka nivåerna.

Vad är P-Urea och S-Urea?

P-Urea anger koncentrationen av urea i blodplasman och används för att bedöma njurarnas funktion och proteinomsättningen. S-Urea mäter ureakoncentrationen i blodserum och har samma kliniska användning som P-Urea och används ofta synonymt med P-Urea i praktiken. Skillnaden mellan P-Urea och S-Urea ligger främst i vilket provmaterial som används. Båda analyserna ger en indikation på njurfunktion och proteinomsättning.

Vad är skillnaden mellan urea och urat?

Urea och urat är båda avfallsprodukter i kroppen, men har olika ursprung och funktioner. Urea bildas i levern som en biprodukt av proteinomsättningen och transporteras via blodet till njurarna och utsöndras med urinen. Ureatest används för att bedöma njurfunktion och proteinomsättning.

Urat är en nedbrytningsprodukt av puriner, som är en del av DNA och RNA. Det bildas när puriner bryts ner i kroppen och utsöndras via njurarna och ibland genom tarmarna. Förhöjda nivåer av urat i blodet kan leda till kristallbildning i lederna, vilket orsakar gikt, en smärtsam inflammatorisk ledsjukdom.

Trots att både urea och urat är relaterade till kväveomsättningen, används deras mätningar för att utvärdera olika metabola och njurrelaterade tillstånd.

Vad är BUN?

BUN (Blood Urea Nitrogen) är ett laboratorietest som mäter mängden kväve i blodet som kommer från urea. BUN används främst för att utvärdera njurfunktionen, eftersom förhöjda nivåer kan indikera nedsatt njurfunktion eller uttorkning. Testet kan också ge information om proteinomsättning och kroppens vätskebalans. BUN rapporteras ofta i mg/dL och används tillsammans med andra analyser, som kreatinin, för att få en mer komplett bild av njurarnas hälsa. Läs mer om BUN.

Om provtagningen

Hur tas ett ureatest?

Provet tas genom ett vanligt blodprov från en ven i armen och skickas till laboratoriet för analys.

Är det smärtsamt att ta ett ureatest?

Ett blodprov kan ge ett lätt stick, men det är en snabb och enkel procedur.

Behöver jag förbereda mig inför testet?

I regel behövs ingen särskild förberedelse för att provta urea

Om resultatet

Vad är ett normalt urea värde?

Normala urea värden är följande enligt Karolinska:

  • Kvinnor 18 till 50 år: 2,6-6,4 mmol/L
  • Kvinnor 51 år eller äldre: 3,1-7,9 mmol/L
  • Män 18 till 50 år: 3,2-8,1 mmol/
  • Män 51 år eller äldre: 3,5-8,2 mmol/L

Läs mer om referensintervall för urea.

Vad innebär ett högt värde av Urea?

Förhöjda nivåer av urea i blodet kan uppstå vid olika tillstånd som påverkar kroppens förmåga att eliminera avfallsprodukter. Höga nivåer kan indikera problem med njurarnas funktion, vätskebalansen eller proteinomsättningen.

Vanliga orsaker inkluderar nedsatt glomerulär filtration, som vid njursvikt, eller minskad urinproduktion, vilket leder till ansamling av urea. Vissa läkemedel kan också försämra njurarnas förmåga att utsöndra urea. Dessutom kan ett ökat proteinintag, exempelvis från proteinrik kost eller blodtransfusioner, samt ökad proteinnedbrytning vid feber, trauma, tarmblödning eller långvarigt sängläge, bidra till högre ureakoncentrationer i blodet.

Vad innebär ett lågt värde av Urea?

Låga nivåer av urea kan uppstå vid tillstånd som påverkar njurarnas eller leverns förmåga att producera eller utsöndra urea. Faktorer som ökad urinproduktion, exempelvis vid övervätskning eller användning av diuretika, kan leda till minskade ureakoncentrationer. Vid nefrotiskt syndrom kan förlust av proteiner via urinen minska tillgången till urea. Lågt proteinintag kan också sänka bildningen av urea, och vid leversvikt kan leverns försämrade förmåga att omvandla ammoniak till urea resultera i låga nivåer.

Vad kan påverka resultatet?

Faktorer som vätskebalans, kost och särskilt proteinintag, mediciner och sjukdomar kan påverka nivåerna av urea i blodet.

Hur lång tid tar det att få resultatet?

Resultatet är ofta klart inom två till sex dagar, men tidsramen kan variera beroende på laboratoriet.

Beställ Urea prov - 175 kr

Så fungerar Min Journal