Blodstatus & koaguleringstest – PK (INR) & APT-tid

Blodstatus & blodkoaguleringstestet kartlägger och analyserar din blodstatus och blodets förmåga att koagulera. Detta är markörer som är relevanta att analysera inför en operation och kan efterfrågas från den mottagande kliniken då de behöver informationen inför ingreppet. Följande ingår:

  • 12 olika blodanalyser avseende blodstatus, lever & galla-funktion samt blodets koaguleringsförmåga PK (INR) Protrombinkomplex och APT-tid (APTT)
  • Provtagning hos valt provtagningsställe drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Blodanalys genomförd av Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs eller SYNLAB
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

OBS! Går ej att genomföra i Alingsås, Linköping, Norrköping, Malmö, Umeå, Gävle, Karlstad, Sundsvall, Falun, Västerås, Örebro, Jönköping, Kalmar, Kristianstad, Karlskrona, Lund, Simrishamn, Kävlinge, Ystad, Landskrona, Uddevalla, Växjö och Östersund på grund av att leveranstiden till laboratoriet är för lång och analysen därför ej kan utföras inom de 4 timmar som krävs för ett resultat.

Provtagningsanvisning: Du behöver inte fasta innan du lämnar blodprovet. Du kan ej ta detta blodprov dag innan röd dag och helst ej på en fredag pga. risken att de ej hinner till laboratoriet i tid. Tag gärna ditt blodprov tidigt på dagen så att de kommer med i dagens transport till laboratoriet.

Vi rekommenderar också att ta blodprovet minst 12 vardagar innan du behöver ha ditt testresultat.

Varför ska du beställa blodstatus & blodkoaguleringstestet?

Denna kontroll beställer du om den klinik som skall genomföra ingreppet kräver dessa blodanalyser inför operationen eller om du av annan anledning vill analysera dessa värden. Du får dina blodvärden förknippade med till exempel: anemi (blodbrist), funktion gällande lever och galla samt en bild av hur väl ditt blod koagulerar.

Operation utomlands

Här finns information som kan vara bra att ta del av gällande: operation utomlands.

Vad är PK (INR) protrombinkomplex?

PK står för protrombinkomplex och INR står för International Normalized Ratio och analyserar det externa koagulationssystemet och mäter blodets förmåga att koagulera. Detta ger en indikation på blödningstid och leverns förmåga att syntetisera protein. Utomlands kan beteckningen vara endast INR eller PT-INR.

Vad är APT tid?

APT-tid står för aktiverad partiell tromboplastintid och kan även förkortas APTT. Analysen används för att mäta aktiviteten i blodets koagulationsfaktorer i det så kallade interna koagulationssystemet. Vid en skada där blödning uppstår bildar dessa faktorer en inre ”plugg” över skadan för att stoppa blödningen och verkar tillsammans med det externa koagulationssystemet som täpper till från utsidan.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Blodkoaguleringsfunktion
Blodstatus
Leverfunktion

Beställ blodstatus & blodkoaguleringstestet

Du kan ta blodprovet minuter efter beställning på valt provtagningsställe nära dig drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom fyra till tio bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar

Om provet

För vem passar detta test?

Testet passar dig som t.ex. skall göra en operation som behöver kartlägga blodstatus och blodets förmåga att koagulera. Inför en operation kan kliniken kräva denna blodanalys.

Vad inkluderas i testet?

Tolv olika markörer analyseras avseende blodstatus, lever & galla-funktion samt blodets koaguleringsförmåga.

Vad betyder trombocyter?

Trombocyter hjälper blodet att koagulera, och vid avsaknad av dem kan det uppstå öar av blödningar på huden som kallas petekier.

Vad innebär det att blodet koagulerar?

När du blöder påbörjas en koaguleringsprocess vilket är kroppens sätt att försöka stoppa blödningen. Proteiner från blodkärlsväggen, så kallat kollagen, binds samman med blodplättar och gör att såret koagulerar eller klibbar ihop sig.

Vad betyder hemoglobin?

Hemoglobin består av protein och järn och hjälper blodet att transportera runt syre i kroppen så att alla organ kan fungera optimalt. Låga värden tyder på blodbrist vilket kan tyda på kronisk inflammation, tarmblödning eller problem med lever och njure. Kvinnor kan ha naturligt lägre värden på grund av graviditet eller menstruation.

När behöver jag ta blodprovet för att senast få resultatet?

Vi rekommenderar att du tar ditt blodprov minst 12 vardagar innan du behöver ha ditt resultat. När blodanalys och läkarkommentar är klara får du ett meddelande och kan då logga in i min journal för att ta del av resultatet.

Om provtagningen

Hur beställer jag blodstatus och blodkoaguleringstestet?

Det går bra att beställa provet på medisera.se. Därefter går du till det drop-in ställe som valdes i kassan under öppettiderna. Enkelt och bekvämt.

Var kan jag ta blodprovet i Stockholm?

Det fínns ett flertal provtagningsställen i Stockholm, bland annat på centralt läge på Nya Karolinska, Södersjukhuset och även ytterområden som Bromma, Tyresö eller Spånga.

Hur förbereder jag mig inför provtagningen?

När du beställer får du mer information om vad du skall tänka på inför provtagningen.  Blodproverna behöver inte tas innan kl. 10:00, däremot är det bra om du kan ta dem så tidigt på dagen, då det är fördelaktigt om proverna kommer med samma dags transport till laboratoriet. Du behöver inte fasta. Du kan ej ta dem dag innan röd dag och helst ej på en fredag pga. risken att de ej hinner till laboratoriet i tid. Här hittar du mer information om blodprovstagningen.

Om resultatet

Hur lång tid dröjer resultatet?

Du får resultatet inom 2 till 6 arbetsdagar och meddelas när det är klart att ta del av via sms och mail. Du loggar in på “Min journal” med BankID för att få tillgång till det.

Kommenterar en läkare alltid resultatet?

En läkares kommentar finns alltid bredvid resultatet och vid avvikande resultat kommer du också att bli uppringd.

Hur presenteras resultaten vid för höga eller låga värden?

I Min Journal redovisas provresultaten för respektive blodmarkör i Blodstatus och Blodkoaguleringstestet på ett visuellt tilltalande sätt som tydligt visar om dina värden är höga, låga eller normala i relation till fastställda referensvärden. Se videon “Så fungerar Min Journal” nedan för mer information.

Beställ Blodstatus & koaguleringstest – PK (INR) & APT-tid - 1595 kr

Relaterade artiklar

Så fungerar Min Journal