Kalium
Kalium är ett essentiellt mineral och en elektrolyt som spelar en viktig roll i många av kroppens funktioner. Det är nödvändigt för att upprätthålla en korrekt vätskebalans, stödja nerv- och muskelaktivitet och reglera hjärtats rytm.
Vad är kalium?
Kalium är en mineral som finns i hög koncentration inom kroppens celler, vilket gör det till en av de viktigaste elektrolyterna. Det fungerar tillsammans med natrium för att reglera många biologiska processer, inklusive vätske- och syra-basbalansen. Vi får i oss kalium genom den mat vi äter. På engelska kallas kalium för potassium.
Varför är kalium viktigt?
Kalium är viktigt för att nervimpulser ska kunna överföras mellan nervceller. Det hjälper till att upprätthålla den elektriska potentialen i cellerna, vilket behövs för nervsignalering. Utöver nervsignalering är det också viktigt för korrekt muskelfunktion, inklusive hjärtmuskeln. Rätt nivåer av kalium hjälper till att säkerställa att musklerna kan dra ihop sig effektivt.
Kalium spelar även en viktig roll i att reglera kroppens vätskenivåer. Det hjälper till att balansera mängden vätska inuti och utanför cellerna, vilket upprätthåller blodtrycket, samt för att upprätthålla en stabil hjärtrytm. Låga eller för höga nivåer av kalium kan leda till arytmier och andra hjärtproblem.
Läs om njurtestet där kalium ingår. Kalium ingår även i hälsokontroll stor och kan beställas som ett separat kalium test.
Varför tas blodprov för analys av kalium?
Kaliumvärdet i blodet regleras av flera olika processer i kroppen och genom din livsstil. Genom att mäta hur mycket kalium det finns i ditt blod, antingen i plasma eller serum, kan läkaren se hur dina njurar mår och ifall olika läkemedel fungerar som de skall.
Det tas även om läkaren misstänker att du har ett högt blodtryck eller äter medicin som ska hjälpa ditt höga blodtryck. Ett ensamt kaliumprov ger inte någon entydig bild av hur kroppen mår, därför är testet oftast en del av en större grupp med tester som tillsammans ger en bättre bild. Kaliumhalten i blodet kan se olika ut mellan friska människor.
Vid högt värde
Kroppen eftersträvar naturligt att ha en god balans mellan natrium och kalium. Om kroppen skulle ha för mycket kalium försöker kroppen få dig att förtära något med natrium, det vill säga något med salt. Det kan även göra sig av med kalium genom att njurarna tar in ämnet. Höga kaliumvärden kan bero på flera saker, exempelvis njursjukdom, skador, infektioner eller uttorkning. Höga värden leder oftast till att kroppen känns svag och att hjärtat slår oregelbundet.
Vid lågt värde
För lite kalium gör också att kroppen känns svag och trött. Många läkemedel sänker kaliumhalten i kroppen, speciellt vätskedrivande läkemedel. En del sjukdomar som drabbar njuren kan också visa sig i sänka kaliumhalter. Ett lågt värde av kalium i blodet kan leda till flera besvär, exempelvis att hjärtat får problem att pumpa blod. Det är värt att notera att du får lägre kaliumhalter i blodet om du äter mycket lakrits.