Blodsockertest – Diabetes

Blodsockertestet är för dig som vill få en bild av dina blodsockernivåer. Provsvaret kan ge en indikation på om du är i riskzonen för typ-2 diabetes. Följande ingår i blodsockertestet:

  • 2 st analyser av glukos och HbA1c som kan indikera diabetes
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Du behöver ta blodprovet innan kl. 10 på dagen. Du behöver också fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel.

Varför ska du beställa blodsockertestet?

Alla typer av diabetes leder till att blodsockerhalten i blodet ökar. Ett blodsockertest görs framför allt för att få en indikation på om man har eller är i riskzonen för att få diabetes.

Glukos och HbA1c

Glukos visar hur mycket socker du har i blodet när du tar blodprovet varför blodprovet skall tas på fastande mage innan kl. 10:00 på morgonen. HbA1c innebär att man mäter hur sockerbelagda de röda blodkroppar (Hb), som har en livslängd på ca 3 månader, är. HbA1c visar därför ett snittresultat av hur mycket socker som cirkulerat i blodet under ca 3 månader.

Följande blodmarkörer ingår i blodsockertestet

Analysgrupp Analys
Diabetes

Glukos

HbA1C

Beställ blodsockertestet

Du kan ta blodprovet minuter efter beställning på valt provtagningsställe när dig drop-in. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB Medilab. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar om blodsockertestet

Om provet

För vilka passar blodsockertestet?

Blodsockertestet passar för dig som vill undersöka blodvärden som kan indikera typ-2 diabetes.

Vilka symtom är vanliga vid typ-2 diabetes?

Några vanliga symtom på diabetes är:

– Väldigt törstig / dricker mycket

– Behöver ofta kissa

– Trött/kraftlös

– Synrubbningar

Då blodsockervärdet oftast ökar sakta är det symtom som många lär sig leva med – utan att veta att de har diabetes.

Vilka andra tester kan vara passande?

C-Peptid och IGF-1 testet

Mätningar av C-Peptid och IGF-1 genomförs för att avgöra om kroppens insulinproduktion är rubbad. Nivåerna av C-Peptid och IGF-1 ökar vid ökad insulinproduktion. C-Peptid finns däremot kvar längre i blodet och kan därmed användas som mätpunkt istället för att mäta insulinnivån.

Om provtagningen

Ska jag tänka på något speciellt inför provtagning?

Provet behöver genomföras senast kl. 10.00 på förmiddagen. Dessutom bör du fasta sedan kvällen innan. Detta för att blodsockernivån inte ska påverkas av intag av föda/dryck.

Kom ihåg att ta med ID-handling. Övrig information om provtagningen ges i det bekräftelsemail som skickas ut efter bokning.

När kan jag genomföra provet?

Ett par minuter efter att en beställning lagts på Medisera.se kommer provtagningsstället få den elektroniska remissen och provtagning kan ske. Provtagningen sker sedan under det valda provtagningsställets Drop-in tider.

I vilka städer finns Medisera?

Medisera finns i över 15 städer i Sverige. Enklaste sättet att hitta närmaste provtagningsställe är att använda sökfunktionen som nås här. Skriv in din boendeort varpå ditt närmaste provtagningsställe kommer att visas. Se alla våra provtagningsställen i Stockholm här.

Om resultatet

Visar resultatet om jag har diabetes?

Nej, däremot är avvikande värden på glukos och HbA1c en tydlig indikation på typ-2 diabetes. Vid mycket avvikande värden bör alltid en läkartid bokas på en hälsocentral.

Kan jag ha diabetes utan att få symtom?

Ja, det är mycket individuellt vilka symtom som uppstår. Det finns personer som inte får några symtom alls. Oavsett symtom bör behandling sättas in för ett långsiktigt bättre mående.

Jag vill följa mina värden över tid – är det möjligt?

Eftersom blodsockervärdet sakta kan öka väljer en del personer att genomföra ett test en gång per år. Detta för att ha kontroll på sina värden över tid. Samtliga provsvar nås via ”Min Journal”. Det går alltså enkelt att jämföra nuvarande värden mot tidigare.

Beställ Blodsockertest - Diabetes - 415 kr

Så fungerar Min Journal