Myoglobin test
Blodprovet för myoglobin mäter mängden myoglobin i blodet, ett protein som finns i hjärt- och skelettmuskler. När muskler skadas, läcker myoglobin ut i blodet, vilket gör att halten stiger. Provet används främst för att upptäcka muskelskador och kan ge tidiga tecken på hjärtinfarkt, även om det inte är helt specifikt för just hjärtat. Förhöjda nivåer kan också förekomma vid skador på skelettmuskler, efter hård fysisk ansträngning eller vid njurproblem. Provet tas ofta vid misstanke om akut hjärtmuskelskada eller när en person har symtom som muskelsmärta eller muskelsvaghet. Följande ingår i provet:
- Analys av myoglobin. P-myoglobin (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs.
- Blodprovstagning på Karolinska eller Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Blodprovet behöver inte tas vid en viss tidpunkt på dagen och du behöver inte vara fastande.
Vad är myoglobin?
Myoglobin är ett syrebindande protein som finns i hjärt- och skelettmuskulatur. Det liknar hemoglobin, som transporterar syre i blodet, men myoglobin lagrar syre inne i muskelcellerna och gör det tillgängligt vid behov, särskilt under fysisk aktivitet eller syrebrist. Myoglobin består av en polypeptidkedja och en hemgrupp som binder syre, och det är framför allt viktigt för musklernas uthållighet och funktion.
När muskler skadas, till exempel vid trauma, extrem fysisk belastning eller sjukdom, kan myoglobin frisättas från muskelcellerna och läcka ut i blodet. Förhöjda nivåer i blodet kan därför vara ett tecken på muskelskada.
Myoglobin i kroppen
Myoglobin finns naturligt i muskelceller och deltar i kroppens syretransport på lokal nivå. Det fungerar som en syresensor och syrelager i musklerna och hjälper till att förse cellerna med syre när tillgången till blodflöde är begränsad. Under normala förhållanden förekommer myoglobin endast i mycket små mängder i blodet. Vid skada på hjärt- eller skelettmuskulatur frisätts proteinet snabbt till blodbanan. Höga nivåer av myoglobin i blodet kan indikera tillstånd som:
- Hjärtinfarkt (även om andra hjärtmarkörer är mer specifika)
- Rabdomyolys (kraftig nedbrytning av skelettmuskler)
- Muskeltrauma eller omfattande fysisk överansträngning
- Brännskador eller kramptillstånd
Stora mängder fritt myoglobin kan även skada njurarna och i svåra fall leda till akut njursvikt.
Varför behövs analys av myoglobin?
Ett blodprov för myoglobin tas vid misstanke om muskelskador, särskilt när det är viktigt att snabbt få en indikation på om muskelnedbrytning föreligger. Det används ofta som en del i akuta utredningar vid misstänkt hjärtinfarkt, även om andra biomarkörer som troponin numera är mer specifika för hjärtat. Analysen kan också vara aktuell vid:
- Utvärdering av muskelrelaterade symtom som smärta, svaghet eller stelhet.
- Övervakning av patienter med risk för rabdomyolys, till exempel vid läkemedelsbiverkningar, infektioner eller efter intensiv träning.
- Bedömning av njurpåverkan vid kraftig muskelcellskada.
Myoglobin är ett känsligt, men inte helt specifikt test, och bör därför tolkas i relation till klinisk bild och andra laboratorievärden.