Fibrinogen – blodkoagulation
Fibrinogentestet mäter nivån av fibrinogen i blodet. Ökad nivå av fibrinogen ses till exempel vid vävnadsskada, operativa ingrepp och all typ av inflammation. Följande ingår i testet:
- Analys av fibrinogen
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Vad är fibrinogen?
Fibrinogen är ett protein som tillverkas i levern och som spelar en roll i blodkoagulationsprocessen. Vid skada eller blödning omvandlas fibrinogen till fibrin som bildar ett nätverk som hjälper till att stoppa blödningen genom att skapa en blodpropp.
Fibrinogen fungerar därför som en viktig del i kroppens försvarssystem mot blodförlust och är också en så kallad akut fas-reaktant, vilket innebär att dess nivåer ökar som svar på inflammation eller infektion. Under graviditet ses även förhöjd nivå.
Varför tas ett fibrinogentest?
Ett fibrinogentest tas för att utvärdera kroppens förmåga att bilda blodproppar och kan användas vid utredning av blödningsrubbningar, misstänkt leversjukdom eller inflammatoriska tillstånd.
Testet är också relevant för att övervaka risk för blodproppsbildning (trombos) och används vid utredning av onormala blödningar eller överdriven blodproppsbildning. Låga fibrinogennivåer kan tyda på en ökad blödningsbenägenhet, medan förhöjda nivåer kan indikera risk för trombos eller pågående inflammation.