Fibrinogen – blodkoagulation

Fibrinogentestet mäter nivån av fibrinogen i blodet. Ökad nivå av fibrinogen ses till exempel vid vävnadsskada, operativa ingrepp och all typ av inflammation. Följande ingår i testet:

  • Analys av fibrinogen
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är fibrinogen?

Fibrinogen är ett protein som tillverkas i levern och som spelar en roll i blodkoagulationsprocessen. Vid skada eller blödning omvandlas fibrinogen till fibrin som bildar ett nätverk som hjälper till att stoppa blödningen genom att skapa en blodpropp.

Fibrinogen fungerar därför som en viktig del i kroppens försvarssystem mot blodförlust och är också en så kallad akut fas-reaktant, vilket innebär att dess nivåer ökar som svar på inflammation eller infektion. Under graviditet ses även förhöjd nivå.

Varför tas ett fibrinogentest?

Ett fibrinogentest tas för att utvärdera kroppens förmåga att bilda blodproppar och kan användas vid utredning av blödningsrubbningar, misstänkt leversjukdom eller inflammatoriska tillstånd.

Testet är också relevant för att övervaka risk för blodproppsbildning (trombos) och används vid utredning av onormala blödningar eller överdriven blodproppsbildning. Låga fibrinogennivåer kan tyda på en ökad blödningsbenägenhet, medan förhöjda nivåer kan indikera risk för trombos eller pågående inflammation.

Följande blodmarkör ingår

Analysgrupp Analys
Inflammation

Frågor och svar

Om provet

Fibrinogen är ett protein i blodet som spelar en viktig roll i koagulationen, det vill säga blodets förmåga att levra sig. Analys av fibrinogennivåer i blodet ger information om blodets koagulationssystem.

För vem passar testet?

Fibrinogen test tas för att bedöma risken för trombos (blodproppsbildning) och för att övervaka personer med koagulationsrubbningar eller andra tillstånd.

Vilka tillstånd kan påverka fibrinogennivåerna?

Låga fibrinogennivåer kan ses vid leversjukdom, disseminerad intravaskulär koagulation (DIC), vissa ärftliga blödningsrubbningar eller vid hög konsumtion av fibrinogen i kroppen, exempelvis vid kraftiga blödningar.

Förhöjda fibrinogennivåer kan uppstå vid inflammatoriska tillstånd, infektioner, graviditet eller i samband med kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

När tas ett fibrinogentest?

Ett fibrinogentest kan tas vid misstanke om koagulationsstörningar, som kan visa sig genom spontana blåmärken, näsblod, rikliga menstruationer eller långvarig blödning efter kirurgi. Det kan också tas vid utredning av inflammatoriska tillstånd eller för att övervaka risken för blodproppsbildning hos personer med kända riskfaktorer.

Om provtagningen

Hur tas ett fibrinogentest?

Ett fibrinogentest tas genom ett vanligt blodprov från en ven i armen. Provet skickas till laboratorium för analys, där koncentrationen av fibrinogen i blodplasman mäts. Det är en snabb och enkel procedur som vanligtvis inte tar mer än några minuter.

Finns det några risker med att ta ett fibrinogentest?

Riskerna med ett fibrinogentest via blodprov är minimala. Du kan känna ett litet stick vid insättning av nålen och ett mindre blåmärke kan uppstå vid punkteringsstället.

Vad behöver jag tänka på inför provtagning?

Du behöver inte fasta innan du lämnar blodprovet och du kan ta provet när du vill under dagen. Ta med giltig legitimation till provtagningen. Tidsbokning behöver ske på ett fåtal provtagningsställen, de flesta har drop-in.

Om resultatet

Vad innebär ett normalt fibrinogenvärde?

Normala fibrinogennivåer skiljer sig något beroende på laboratoriernas mätmetoder, men ligger på mellan 2 och 4,2 gram per liter hos vuxna vilket indikerar att kroppen har en tillräcklig mängd av detta protein för att kunna koagulera blodet. Läs mer om referenintervallet för fibrinogen.

Vad betyder låga fibrinogennivåer?

Låga nivåer kan indikera koagulationsstörningar eller sjukdom som levercirros eller annan leversjukdom som kan minska leverns produktion av fibrinogen. Det kan bero på att fibrinogen förbrukas snabbare än kroppen kan producera det, vilket leder till minskade nivåer samt på ärftliga fibrinogenbrister. Vid kraftig blödning eller trauma kan fibrinogennivåerna minska på grund av konsumtion av koagulationsfaktorer

Vad innebär förhöjda fibrinogennivåer?

Förhöjda fibrinogennivåer kan ses vid vävnadsskada, pågående inflammation, operativa ingrepp eller kronisk sjukdom. Under graviditet ökar fibrinogennivåerna naturligt. Det kan också tyda på en ökad risk för blodproppar (trombos) då höga fibrinogennivåer kan göra blodet mer trögflytande.

Hur tolkas resultaten?

Låga nivåer av fibrinogen tillsammans med tecken på blödningsbenägenhet kan kräva vidare utredning för att identifiera underliggande orsaker. Förhöjda nivåer kan tyda på inflammatoriska tillstånd eller ökad trombosrisk, och ytterligare tester kan behövas för att fastställa orsaken.

Vad händer om mina värden är gravt avvikande?

Vid gravt avvikande värden kommer ansvarig läkare att kontakta dig via telefon.

Beställ Fibrinogen test - 290 kr

Så fungerar Min Journal