LDL-/HDL-kvot
Denna analys mäter kvoten av LDL (det “onda”)- och HDL (det “goda”) kolesterolet i blodet. Följande ingår i LDL-/HDL-kvot:
- 1 analys av LDL-/HDL-kvoten
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen. Du behöver fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel.
Vad är LDL och HDL?
LDL och HDL är lipoproteiner som transporterar kolesterol till och från kroppens olika delar genom blodet. LDL och HDL står för Low-density lipoprotein respektive High-density lipoprotein.
Det goda och det dåliga kolesterolet
LDL brukar kallas för ”det dåliga kolesterolet” eftersom LDL kan fastna i blodkärlen och göra att de blir stelare och mindre flexibla, något som i sin tur kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. HDL, även kallat för ”det goda kolesterolet”, transporterar överflödigt kolesterol till levern, där det kan brytas ner och avlägsnas från kroppen.
Både LDL och HDL behövs för att kroppen ska fungera. För mycket LDL jämfört med HDL kan dock vara en indikator på att något inte står helt rätt till i kroppen. Notera att man inte beräknar LDL om kroppens triglyceridvärden är höga.
Varför behövs analysen?
Genom att mäta hur mycket LDL och HDL som finns i blodet kan man se vilket förhållande det finns mellan kroppens förbränning och inlagring av fett. Med hjälp av LDL-/HDL-kvoten kan läkarna se ifall du behöver behandling. Kvoten är i de flesta fall bara relevant hos personer som har ett högt totalkolesterolvärde och som därmed ligger i riskzonen.