Anabolism, Testosteron & IGF-1

Ordet anabol härstammar från de grekiska orden ana och bole, vilket kan översättas som “kast uppåt”. När man pratar om kroppens anabolism menar man de konstruktiva processer som får en cell att omvandla enklare ämnen och substanser till mer avancerade och komplexa ämnen och substanser. Proteinsyntes, det vill säga när aminosyror omvandlas för att bli proteiner, är en anabol process. Detsamma gäller för omvandlande av pyruvatjoner till glukos och acetyl-CoA till fettsyror. Anabolism är alltså kroppens förmåga att bygga upp sig själv genom att omvandla enklare ämnen till mer komplexa ämnen. Det finns många sjukdomar och besvär som kan påverka kroppens anabolism. Många förknippar ordet anabol med dopningsmedlet anabola steroider, vars vetenskapliga namn är androgena-anabola steroider (AAS).

Anabolism och testosteron

Testosteron är ett av de hormoner som hjälper kroppen att bygga muskler och utveckla manliga könsegenskaper. Testosteron (med det kemiska namnet 17β-hydroxiandrost-4-en-3-on), är en av de viktigaste androgenerna, dvs. manliga könshormonerna. Hormonet testosteron bildas av DHEA och progesteron, och verkar i egen kraft som hormon, eller som förstadium till dihydrotestosteron eller östrogen. Testosteronet utsöndras i äggstockarna hos kvinnor, och i testiklarna hos män. Hos kvinnor kan testosteron öka på grund av polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Denna sjukdom har flera symptom, bland annat att menstruationen uteblir eller sällan förekommer, onormal kroppsbehåring, hudproblem i form av akne eller finnar, lättare viktuppgång och svårighet att få barn. Ibland dyker endast vissa av dessa symptom upp.

Testosteronbrist

Testosteronbrist hämmar kroppens anabolism. Detta kan få stor effekt under puberteten, både hos kvinnor och hos män. Testosteron behövs bland annat för att kunna omvandlas till östrogen. Under puberteten är det testosteronet som hjälper pojkar att utveckla manliga drag och öka muskelmassan. Brist på testosteron kan även förekomma senare i livet. Symptom som bland annat minskad sexlust, depression, problem med koncentrationen, minskad motivation, energilöshet, minskad muskelmassa, erektionssvårighet och sömnlöshet är tecken på att du lider av testosteronbrist.

Anledningar till testosteronbrist

Anledningen till att du har brist på testosteron kan variera. Det finns många sjukdomar som leder till minskad testosteronproduktion, bland annat tumör på hypofysen, kardiovaskulära sjukdomar, diabetes typ 2 och avancerad njursjukdom. Även vissa mediciner kan leda till minskad testosteronproduktion, samt skador på testiklarna.

Androgena-anabola steroider

Intagandet av androgena-anabola steroider har i första hand två effekter. Den ökar kroppens anabola förmåga, det vill säga kroppens förmåga att bygga muskler och vävnad. Det har även en androgen effekt, det vill säga förmanligande effekt. Dessa effekter används bland annat inom fitness och av kroppsbyggare som vill nå bättre och snabbare resultat. Att använda anabola steroider har varit förbjudet i många år. Androgena-anabola steroider används även i viss form av personer som vill byta kön från kvinna till man. Användandet av androgena-anabola steroider är även förknippat med ett antal bieffekter, exempelvis depression, aggressivitet, akne, håravfall och infertilitet.

Testa prestation via blodprov här

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.