Sköldkörteltest

Sköldkörteltestet via blodprov är för dig som vill förstå om en sköldkörtelrubbning påverkar din livskvalitet. Följande ingår i sköldkörteltestet:

  • 3 st analyser av TSH, fritt T3 och fritt T4
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (du behöver inte boka tid)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vi har också en hälsokontroll som heter Stora Sköldkörteltestet som även inkluderar blodmarkörerna Anti TPO och TRAK som undersöker autoimmun sköldkörtelsjukdom.

Vad är sköldkörteln?

Sköldkörteln sitter under struphuvudet på framsidan av halsen, och har en stor påverkan på vårt välmående och på vår fysiska förmåga. Sköldkörteln är sammankopplad med ämnesomsättningen i kroppen, och är därför viktig för att vi ska må bra.

Vad innebär sköldkörtelrubbning?

Hormonerna T3 och T4 produceras i sköldkörteln och dess utsöndring regleras av hormonet TSH, som utsöndras från hypofysen i hjärnan. T3 och T4 stimulerar ämnesomsättning, energinivå och allmänt välbefinnande. Rubbning i sköldkörteln kan bero på underfunktion (hypotyreos) eller överfunktion (hypertyreos).

Hypotyreos

Om du har en underfunktion i sköldkörteln (hypotyreos) är trötthet, frusenhet och viktuppgång vanliga symptom.

Hypertyreos

Vid en överproduktion (hypertyreos) blir resultaten omvända, med oro, inre stress, allmän sjukdomskänsla och viktnedgång som några av symptomen.

Många drabbade av rubbning i sköldkörteln

Man räknar med att det inklusive mörkertal är ca 300 000 människor i Sverige som är drabbade av någon form av rubbning i sköldkörteln, och det är 5-10 gånger vanligare att kvinnor drabbas. Upplever du symtom som trötthet, nedstämdhet och energilöshet eller oro, inre stress och allmän sjukdomskänsla kan det bero på sköldkörteln.

Följande blodmarkörer ingår i Sköldkörtelprovet

Analysgrupp Analys
Sköldkörtel

TSH

Fritt T4

Fritt T3

Beställ Sköldkörtelprovet redan idag

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning på drop-in. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB Medilab. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar

Hur vet jag om jag borde undersöka blodvärden kopplade till sköldkörteln?

Du som vill förstå om sköldkörteln påverkar din livskvalitet, eller som vill utesluta den möjligheten kan göra ett sköldkörteltest.

Hur förbereder jag mig inför provtagningen?

Det är bra att sitta ner och vila en stund innan man lämnar provet då koncentrationen av vätska i kroppen förändras beroende på om du sitter, ligger eller står. Du kan ta sköldkörtelprovet när som helst under dygnet, men om du tar läkemedel med sköldkörtelhormon måste provet tas innan du tar din medicin på provtagningsdagen.

Hur presenteras resultaten vid höga eller låga värden?

I Min Journal redovisas provresultaten för respektive blodmarkör på ett visuellt tilltalande sett i en graf som tydligt visar om dina sköldkörtelvärden är höga, normala eller låga. Se videon “Så fungerar Min Journal” nedan för mer information.

Beställ Sköldkörteltest - 440 kr

Så fungerar Min Journal