Sköldkörteltest Bas

Sköldkörteltest Bas är för dig som vill förstå om en sköldkörtelrubbning påverkar din livskvalitet. Följande ingår i Sköldkörteltest Bas:

  • 3 st analyser av TSH, fritt T3 och fritt T4
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Sköldkörtelmediciner kan påverka värdet på blodprovet.

Vi har också en hälsokontroll som heter Sköldkörteltest Mellan som även inkluderar Anti TPO.

Vad är sköldkörteln?

Sköldkörteln sitter under struphuvudet på framsidan av halsen, och har en stor påverkan på vårt välmående och på vår fysiska förmåga. Sköldkörteln är sammankopplad med ämnesomsättningen i kroppen, och är därför viktig för att vi ska må bra.

Vad innebär sköldkörtelrubbning?

Hormonerna T3 och T4 produceras i sköldkörteln och dess utsöndring regleras av hormonet TSH, som utsöndras från hypofysen i hjärnan. T3 och T4 stimulerar ämnesomsättning, energinivå och allmänt välbefinnande. Rubbning i sköldkörteln kan bero på underfunktion (hypotyreos) eller överfunktion (hypertyreos).

Hypotyreos

Om du har en underfunktion i sköldkörteln (hypotyreos) är trötthet, frusenhet och viktuppgång vanliga symptom.

Hypertyreos

Vid en överproduktion (hypertyreos) blir resultaten omvända, med oro, inre stress, allmän sjukdomskänsla och viktnedgång som några av symptomen.

Många drabbade av rubbning i sköldkörteln

Man räknar med att det inklusive mörkertal är ca 300 000 människor i Sverige som är drabbade av någon form av rubbning i sköldkörteln, och det är 5-10 gånger vanligare att kvinnor drabbas. Upplever du symtom som trötthet, nedstämdhet och energilöshet eller oro, inre stress och allmän sjukdomskänsla kan det bero på sköldkörteln.

Följande blodmarkörer ingår i Sköldkörteltest Bas

Analysgrupp Analys
Sköldkörtel

TSH

T4 (fritt)

T3 (fritt)

Beställ Sköldkörteltest Bas

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar om Sköldkörteltest Bas

Om provet

För vem passar Sköldkörteltest Bas?

Vid en sköldkörtelrubbning kan exempelvis symtom uppstå som trötthet, frusenhet, oro och allmänt obehag i kroppen. Det är diffusa symtom som därmed kan ha ett flertal olika orsaker. Genom att genomföra ett Sköldkörteltest Bas påvisas om värdena på hormonen TSH, fritt T3 och fritt T4 är inom referensvärdena.

Provet kan alltså väljas av personer som vill se om rubbningar i sköldkörteln eventuellt kan vara en orsak till ett sämre mående.

När bör inte detta test väljas?

En person som är sjuk eller har sjukdomssymtom bör alltid kontakta sin hälsocentral för en bredare undersökning.

Vad är skillnaden mellan Sköldkörteltest Bas och Sköldkörteltest Mellan?

Utöver TSH, fritt T3 och fritt T4, som ingår i Sköldkörteltest Bas, analyseras även Anti TPO i Sköldkörteltest Mellan. Anti TPO är antikroppar som kan angripa sköldkörteln. Önskas en så bred undersökning av organet som möjligt rekommenderas det stora testet.

Om provtagningen

Vad bör jag tänka på inför provtagning?

Om du tar läkemedel som påverkar sköldkörtelhormon behöver provtagningen ske innan dagens dos av läkemedel intas. Du bör även sitta ner en stund innan provtagningen genomförs. Detta eftersom koncentrationen av vätskan i kroppen förändras utifrån om du går, står eller sitter.

Det enda som behöver tas med till provagning är ID-kort/körkort. Remissen skickas digitalt från Medisera till provtagningsstället vid beställning och finns tillgänglig hos dem ett par minuter efter att beställning genomförts.

Under vilka tider kan provtagning ske?

Provtagning sker Drop-in tiderna som provtagningsstället har. På dag före helgdag behöver provet genomföras före klockan 12.

Var hittas mitt närmaste provtagningsställe?

Via vår sökfunktion kan du ange i vilken stad du bor och därefter få fram närmaste provtagningsställe.

Om resultatet

När och hur presenteras resultatet?

Efter 2 till 6 vardagar presenteras resultatet i ”Min Journal”. Samtidigt skickas ett sms/mail ut som anger att provsvaren finns tillgängliga. För nya kunder hos Medisera kan inte inloggning ske på ”Min Journal” förrän provsvaren är klara.

Vad händer om värdena är avvikande?

Avvikande värden kommenteras av ansvarig läkare. Skulle däremot värdena vara gravt avvikande kommer ansvarig läkare att ringa upp dig.

Kan provsvaret visas upp för läkare på vårdcentral?

Ja, du kan visa upp provsvaret för att påvisa eventuella avvikande värden. Det är däremot alltid läkaren som avgör om de vill genomföra liknande provtagning och hur dessa värden bör tolkas i förhållande till ditt övriga mående. Det går inte att dra en slutsats kring sjukdom, orsak eller behandling enbart efter ett blodprov.

Beställ Sköldkörteltest Bas - 465 kr

Så fungerar Min Journal