Kalciumjon (fri) – biologiskt aktiv form
Denna analys mäter den biologiskt aktiva formen av kalcium i blodet, så kallade fria kalciumjoner. Följande ingår:
- 1 analys av kalciumjon fri (S-Calciumjon (fri))
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.
Kan på grund av transporttid inte provtas i Alingsås, Falun, Gävle, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Linköping, Lund, Norrköping, Simrishamn, Sundsvall, Uddevalla, Umeå, Västerås, Växjö, Ystad, Örebro eller Östersund.
Vad är fritt kalcium?
Kalciumjon (fri), även kallat fritt kalcium eller joniserat kalcium, är den del av kalcium i blodet som inte är bundet till proteiner som albumin. Detta fria kalcium är den biologiskt aktiva formen som kan delta i viktiga fysiologiska processer som muskelkontraktioner (inklusive hjärtmuskelns funktion), nervsignalöverföring, blodkoagulation och bensyntes.
Varför görs analysen av kalciumjon (fri)?
Analysen av joniserat kalcium görs för att utvärdera kroppens kalciumbalans och för att diagnostisera eller övervaka sjukdomar som kan påverka kalciumnivåerna.
Det är särskilt viktigt att mäta joniserat kalcium när förändringar i blodets pH (surhetsgrad eller alkalinitet) påverkar den mängd kalcium som binds till proteiner, eftersom det då kan ge en mer exakt bild av kroppens tillgängliga kalcium. Några anledningar till att analysen utförs är:
- Misstänkt paratyroideasjukdom (sjukdom i bisköldkörtlarna), som kan leda till rubbningar i kalciumregleringen, då bisköldkörtlarna ansvarar för att reglera kalciumnivåerna i kroppen via hormonet parathormon (PTH). Avvikelser i PTH-nivåer kan leda till tillstånd som hyperparatyreoidism eller hypoparatyreoidism.
- Njursjukdomar som uremi, eftersom njurarna spelar en viktig roll i kalciummetabolismen.
- Problem med kalciumupptag (malabsorption).
- Behandling med kalcium- eller D-vitamintillskott, för att övervaka effekten på kroppens kalciumbalans.