Kalciumjon (fri) – biologiskt aktiv form

Denna analys mäter den biologiskt aktiva formen av kalcium i blodet, så kallade fria kalciumjoner. Följande ingår:

  • 1 analys av kalciumjon fri (S-Calciumjon (fri))
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Kan på grund av transporttid inte provtas i Alingsås, Falun, Gävle, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Linköping, Lund, Norrköping, Simrishamn, Sundsvall, Uddevalla, Umeå, Västerås, Växjö, Ystad, Örebro eller Östersund.

Vad är fritt kalcium?

Kalciumjon (fri), även kallat fritt kalcium eller joniserat kalcium, är den del av kalcium i blodet som inte är bundet till proteiner som albumin. Detta fria kalcium är den biologiskt aktiva formen som kan delta i viktiga fysiologiska processer som muskelkontraktioner (inklusive hjärtmuskelns funktion), nervsignalöverföring, blodkoagulation och bensyntes.

Varför görs analysen av kalciumjon (fri)?

Analysen av joniserat kalcium görs för att utvärdera kroppens kalciumbalans och för att diagnostisera eller övervaka sjukdomar som kan påverka kalciumnivåerna.

Det är särskilt viktigt att mäta joniserat kalcium när förändringar i blodets pH (surhetsgrad eller alkalinitet) påverkar den mängd kalcium som binds till proteiner, eftersom det då kan ge en mer exakt bild av kroppens tillgängliga kalcium. Några anledningar till att analysen utförs är:

  • Misstänkt paratyroideasjukdom (sjukdom i bisköldkörtlarna), som kan leda till rubbningar i kalciumregleringen, då bisköldkörtlarna ansvarar för att reglera kalciumnivåerna i kroppen via hormonet parathormon (PTH). Avvikelser i PTH-nivåer kan leda till tillstånd som hyperparatyreoidism eller hypoparatyreoidism.
  • Njursjukdomar som uremi, eftersom njurarna spelar en viktig roll i kalciummetabolismen.
  • Problem med kalciumupptag (malabsorption).
  • Behandling med kalcium- eller D-vitamintillskott, för att övervaka effekten på kroppens kalciumbalans.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Njurfunktion

S-Calciumjon (fri)

Frågor och svar om kalciumjon (fri)

Om provet

Vad innebär fritt kalcium?

I blodet finns kalcium i normala fall till 50% i fri form (joniserat kalcium), medan 45% är proteinbundet, framförallt till albumin. 5% är komplexbundet, vilket innebär att denna del är kemiskt bunden till andra molekyler eller ämnen, som fosfat eller citrat.

Kalciumjonerna som är fria i blodet står i balans med de som är komplexbundna samt de som är bundna till proteiner som albumin. För att kroppens viktiga cellfunktioner, såsom nervsignalering, muskelkontraktion och cellmembranens genomsläpplighet, ska fungera optimalt måste koncentrationen av fria kalciumjoner hållas inom ett specifikt intervall.

Den joniserade formen av kalcium, som är den biologiskt aktiva, påverkas av flera medicinska tillstånd, bland annat hyperparatyreoidism, hypoparatyreoidism, D-vitaminbrist, malabsorptionssjukdomar och uremi (nedsatt njurfunktion). Dessa tillstånd kan rubba balansen och därmed påverka kroppens kalciumnivåer och dess funktioner.

Vad är skillnaden mellan att provta totalt kalcium och fritt kalcium?

Ett kalciumjon (fri) prov mäter mängden av fritt kalcium i blodet. Till skillnad från totalt kalcium, som inkluderar både bundet och fritt kalcium, mäter detta prov specifikt den biologiskt aktiva formen av kalcium som inte är bundet till proteiner. Fritt kalcium, även kallat joniserat kalcium, är den form av kalcium som kroppen direkt kan använda för viktiga funktioner som muskelkontraktioner, nervöverföring, blodkoagulation och bensyntes.

När tas blodprovet?

Blodprov för fritt kalcium tas vid misstanke på rubbad kalciumomsättning, till exempel vid hypoalbuminemi (onormalt låga nivåer av albumin), njurinsufficiens (njursvikt) eller malabsorption.

Provet används för att utvärdera kalciumbalansen i kroppen och kan hjälpa till att diagnostisera och övervaka tillstånd som påverkar kalciumnivåerna, till exempel vid paratyreoideasjukdomar som hyperparatyreoidism eller hypoparatyreoidism, njursjukdomar och vid behandling med kalcium- eller D-vitamintillskott, för att övervaka effekten på kroppens kalciumnivåer.

Om provtagningen

Hur tas ett kalciumjon (fri) prov?

Provet tas som ett vanligt blodprov där en liten mängd blod samlas från en ven, oftast i armen. Blodet skickas sedan till laboratorium för att mäta koncentrationen av joniserat kalcium.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Finns det några risker med provtagningen?

Blodprovstagning innebär minimal risk. Du kan känna ett litet stick när nålen sätts in, och ett mindre blåmärke kan uppstå vid punkteringsstället, men dessa biverkningar är vanligtvis milda och övergående.

Om resultatet

Vad innebär ett normalt kalciumjon (fri) värde?

Normala värden för fritt kalcium ligger vanligtvis mellan 1,15 och 1,35 millimol per liter (mmol/L). Normala nivåer tyder på att kroppen har en balanserad mängd kalcium tillgängligt för att utföra sina vitala funktioner, som att reglera muskler, nerver och blodkoagulation. Se Unilabs referensvärde.

Vad innebär ett lågt kalciumjon (fri) värde?

Ett lågt värde av fritt kalcium, eller hypokalcemi, kan indikera tillstånd som hypoparatyreoidism (nedsatt funktion hos bisköldkörtlarna), kronisk njursvikt och vitamin-D brist, vilket minskar kroppens förmåga att absorbera kalcium från maten.
Ett lågt värde kan också indikera akut eller kronisk alkalos, ett tillstånd där blodets pH är för högt.

Symtom på lågt kalcium kan inkludera muskelsvaghet, kramper, stickningar i händer och fötter, eller i allvarliga fall kramper och hjärtproblem.

Vad innebär ett förhöjt kalciumjon (fri) värde?

Ett förhöjt värde av fritt kalcium, eller hyperkalcemi, kan tyda på hyperparatyreoidism, där bisköldkörtlarna producerar för mycket paratyreoideahormon (PTH), överdriven d-vitamintillförsel, vilket kan leda till att kroppen absorberar för mycket kalcium samt vissa andra sjukdomar.

Symtom på hyperkalcemi kan inkludera trötthet, illamående, förstoppning, törst och i svårare fall förvirring eller koma.

Vad händer om mina kalciumnivåer är avvikande?

Om ditt kalciumjon (fri) värde är avvikande kan ytterligare tester eller behandlingar behövas. Behandling för låga eller höga kalciumnivåer beror på den underliggande orsaken och kan inkludera justeringar i medicinering, kostförändringar eller behandling av den underliggande sjukdomen, som njursjukdom eller paratyreoideasjukdom.

Beställ Kalciumjon (fri) - 195 kr

Så fungerar Min Journal