Ledvärkstest – Reumatism

Ledvärkstestet för reumatism är för dig som vill analysera blodvärden kopplade till ledvärk och reumatiska sjukdomar. Testet kan ge en indikation på inflammatoriska processer, autoimmuna reaktioner och om ledvärken kan vara kopplad till reumatiska tillstånd som reumatoid artrit. Följande ingår i testet:

  • 10 st analyser inkl. antikroppar för reumatoid faktor (RF), anti-CCP, blodstatus och inflammation
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är ett ledvärkstest för reumatism?

Ett ledvärkstest används för att undersöka orsaken till smärta, stelhet och svullnad i lederna. Symtomen kan ha många olika orsaker, men vid misstanke om reumatiska sjukdomar är blodprover en viktig del av utredningen. Testet kan ge en indikation på om besvären beror på autoimmuna processer som reumatoid artrit (RA), eller om de är kopplade till andra inflammatoriska tillstånd.

Ledvärkstestet omfattar flera blodanalyser som mäter specifika markörer för inflammation och autoimmun aktivitet. Reumatoid faktor (RF) och anti-CCP är viktiga antikroppar som ofta förekommer vid RA och kan hjälpa till att ställa en diagnos. CRP (C-reaktivt protein) används för att bedöma graden av inflammation i kroppen, medan blodstatus ger information om blodcellernas nivåer, vilket kan påverkas vid kroniska inflammatoriska tillstånd.

Genom att analysera dessa markörer kan testet ge en bättre förståelse av vad som orsakar ledvärken och om det finns behov av vidare utredning eller behandling.

Följande blodmarkörer ingår

Analysgrupp Analys
Antikroppar

Reumatoid faktor – RF

CCP-antikroppar

Inflammation

CRP

Blodstatus

Hemoglobin (Hb)

Leukocyter (LPK)

Trombocyter (TPK)

MCH

Erytrocyter (EPK)

Hematokrit (EVF)

MCV (Medel Cell Volym)

Beställ ledvärkstestet

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i ”Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar

Om provet

För vem passar ledvärkstestet?

Ledvärkstestet passar personer som vill undersöka blodvärden kopplade till reumatism och ledvärk. Risken för dessa problem ökar med åldern och det är främst personer över 50 år som beställer testet.

Vilka blodmarkörer ingår och vad mäter de?

Följande blodmarkörer ingår i ledvärkstestet:

  • Reumatoid Faktor (RF) är en autoantikropp som ofta är förhöjd hos personer med reumatoid artrit. Ett positivt resultat kan tyda på reumatism, men kan också ses vid andra autoimmuna sjukdomar eller hos friska individer.
  • Anti-CCP är en antikropp som är mer specifik för RA och kan upptäckas tidigt i sjukdomsförloppet. Ett positivt anti-CCP-test, i kombination med RF, indikerar högre sannolikhet för reumatoid artrit.
  • CRP (C-reaktivt protein) är ett protein som produceras i levern och ökar vid inflammation. Förhöjda nivåer av CRP tyder på pågående inflammation, vilket ofta ses vid reumatoid artrit.
  • Blodstatus mäter röda och vita blodkroppar samt blodplättar. Detta test används för att utvärdera om inflammationen påverkar blodets sammansättning och om det finns tecken på anemi, som ofta förekommer vid RA.

Varför är dessa markörer viktiga vid utredning av reumatism?

Blodmarkörerna ger information om graden av inflammation och eventuell autoimmun aktivitet i kroppen. Att mäta RF och anti-CCP hjälper till att utreda och följa sjukdomens förlopp. CRP och blodstatus ger ytterligare information om sjukdomens svårighetsgrad och eventuella komplikationer, såsom anemi.

Vad är skillnaden på ledvärkstest och seniortest?

Seniortestet är ett brett hälsotest med 32 analyser. Analyserna är inriktade på åkommor som är vanligare vid äldre ålder. Däremot är inte testet specialinriktat mot något speciellt problem. Ledvärkstestet är smalare och innehåller 10 analyser. Analyserna är inriktade främst mot att upptäcka avvikande värden som kan påvisa reumatism och förklara ledvärk.

Vilka symtom är förknippade med reumatism?

Reumatism, eller reumatoid artrit (RA), kan ge en rad olika symtom som påverkar både lederna och andra delar av kroppen. De vanligaste symtomen är ledvärk, svullnad och stelhet, framför allt på morgonen, vilket kan begränsa rörligheten och påverka vardagliga aktiviteter. Symtomen uppträder ofta symmetriskt i leder som handleder, fingrar och knän. Inflammation kan även leda till rodnad och värmeökning i de drabbade lederna.

RA kan ge systemiska symtom som trötthet, feber, viktminskning och en allmän sjukdomskänsla. Hos vissa personer kan långvarig inflammation leda till leddeformiteter och reumatiska knutor under huden. Vid obehandlad RA kan även andra organ påverkas, vilket kan leda till inflammation i ögon, lungor och hjärta, samt ökad risk för anemi och nervpåverkan.

Att få tidig diagnos och behandling är viktigt för att minska risken för bestående ledskador och funktionsnedsättning. Om du upplever symtom som ledvärk, stelhet eller andra tecken på inflammation bör du kontakta en läkare för utvärdering och rätt behandling.

Kan ledvärkstestet utesluta reumatism?

Nej, ett negativt ledvärkstest utesluter inte nödvändigtvis reumatism. Ungefär 20-30 % av personer med reumatoid artrit kan ha negativa RF- och anti-CCP-resultat (s.k. seronegativ RA). Därför är det viktigt att resultatet tolkas i samband med symtom och andra diagnostiska tester.

Kan provresultatet påvisa reumatism?

Blodprovet kan enbart visa avvikande värden som ofta uppstår vid reumatism. Det kan dock även finnas andra orsaker till avvikande värden.

Om provtagningen

Hur tas ledvärkstestet?

Ett ledvärkstest tas genom ett vanligt blodprov. Blod tas från en ven i armen och skickas sedan till laboratorium för analys av de specifika markörerna.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Vanligtvis behövs ingen särskild förberedelse inför ett ledvärkstest. Du kan äta och dricka som vanligt innan provtagningen.

Finns det några risker med att ta ett ledvärkstest?

Riskerna med ett ledvärkstest är mycket små. Du kan känna ett litet stick när nålen sätts in, och ett litet blåmärke kan uppstå vid punkteringsstället.

När är det bäst att ta blodprovet?

Blodprovet kan tas när som helst under dagen.

Var kan provtagning ske?

Medisera har provtagningsställen över hela Sverige. Ange din boendeort i sökfunktionen och se ditt närmaste provtagningsställe.

Under vilka tider kan provtagning ske?

Provtagning sker alltid under provtagningsställets Drop-in tider. Dessa kan variera något mellan olika provtagningsställen. I det bekräftelsemail som skickas ut vid beställning anges valt provtagningsställe samt
kontaktuppgifter.

Var och hur visas analysresultatet?

Efter att provtagning har genomförts tar det 4 – 6 vardagar till att analyssvaren och läkarkommentaren är tillgängliga. Logga in på ”Min Journal” högst upp till höger på Medisera.se. Inloggning sker med Bank-ID.

Om resultatet

Vad innebär ett positivt RF- eller anti-CCP-test?

Ett positivt RF- eller anti-CCP-test innebär att det finns autoantikroppar i blodet som är förknippade med reumatoid artrit. Ett positivt resultat tyder på en ökad sannolikhet för RA, särskilt om både RF och anti-CCP är förhöjda. Men ett positivt testresultat är inte tillräckligt för att fastställa diagnosen, det måste bedömas tillsammans med kliniska symtom och andra testresultat.

Vad betyder ett förhöjt CRP-värde?

Förhöjda CRP-nivåer tyder på en pågående inflammation i kroppen. Vid reumatoid artrit kan CRP vara förhöjt under aktiva sjukdomsperioder och sjunka när inflammationen minskar. CRP används för att övervaka sjukdomens aktivitet och behandlingens effekt.

Vad innebär avvikande blodstatus?

Avvikande blodstatus kan indikera att sjukdomen påverkar blodet, vilket kan leda till anemi (lågt hemoglobin) eller förhöjt antal vita blodkroppar. Anemi är vanligt vid långvarig inflammation, eftersom inflammationen påverkar kroppens förmåga att producera röda blodkroppar.

Hur tolkas resultaten från ledvärkstestet?

Ett positivt RF- och anti-CCP-test tillsammans med förhöjt CRP och avvikande blodstatus stärker misstanken om reumatoid artrit eller annan autoimmun sjukdom. Vid misstanke om RA rekommenderas ytterligare undersökningar, som bilddiagnostik (röntgen, ultraljud eller MR) för att identifiera ledskador och bedöma sjukdomens omfattning.

För att diagnostisera reumatoid artrit (RA) används riktlinjer som utvecklades 2010 av American College of Rheumatology (ACR) och European League Against Rheumatism (EULAR). Dessa riktlinjer bygger på en kombination av blodprov och kliniska observationer. När det gäller RF (reumatoid faktor) och anti-CCP tilldelas olika poäng beroende på nivåerna i förhållande till referensvärdena:

  • Om både RF och anti-CCP är negativa (under referensgränsen) ges 0 poäng.
  • Vid lågpositiva nivåer (över referensgränsen men högst tre gånger denna) ges 2 poäng.
  • För högpositiva nivåer (mer än tre gånger över referensgränsen) tilldelas 3 poäng.

Begreppen ”negativ”, ”lågpositiv” och ”högpositiv” har särskilda betydelser i detta sammanhang. ”Negativ” betyder att resultaten ligger under referensintervallet. ”Lågpositiv” innebär att nivåerna är förhöjda ,men inte överstiger tre gånger referensvärdet, medan ”högpositiv” syftar på nivåer som är mer än tre gånger referensvärdet.

De poäng som erhålls baserat på RF och anti-CCP kombineras med andra faktorer som antalet och typen av leder som är drabbade, närvaron av akutfasreaktanter (till exempel CRP eller SR) och symtomens varaktighet. Tillsammans används dessa parametrar för att avgöra om kriterierna för diagnosen reumatoid artrit är uppfyllda.

Observera att Mediseras läkare inte kan ställa en diagnos enbart baserat på blodprov.

Kan resultaten förändras över tid?

Resultaten kan förändras beroende på sjukdomens aktivitet. Under en period av remission (när sjukdomen är vilande) kan CRP och RF vara normala, medan de stiger under en period av sjukdomsaktivitet.

När bör vårdcentral kontaktas?

Vid kraftigt avvikande värden bör alltid tid på vårdcentral kontaktas för vidare undersökning. Du bör även boka tid om du har symtom, även om ledvärkstestet inte visar avvikande värden.

Går det att bota reumatism?

Nej, det går inte att bota reumatism. Däremot går det att dämpa både smärta och inflammation med läkemedel och träning.

Beställ Ledvärkstest - 1275 kr

Så fungerar Min Journal