Zink (Zn)

Detta blodprov är för dig som vill undersöka blodvärden relaterade till zinkFöljande ingår i zinktestet:

  • 1 st analys av zink (Zn)
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisningar: Du behöver inte fasta eller ta detta blodprov vid en specifik tidpunkt på dygnet.

Följande blodmarkör ingår i zinktestet

Analysgrupp Analys
Mineral

Zink (Zn)

Beställ zinkprov

Du kan ta blodprovet redan minuter efter beställning drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar om zinktestet

Om provet

För vem passar zinktestet?

Zinktestet passar för dig som vill veta om du får i dig tillräckligt med zink och därmed om detta eventuellt påverkar ditt mående.

Vilka är i riskgrupp?

Vegetarianer och veganer är riskgrupp baserat på att zink främst finns i animaliska produkter samt att animaliska proteiner hjälper kroppen att ta upp zink.

Är zinkbrist vanligt?

Nej, i Sverige är zinkbrist relativt ovanligt. Vid brist kan tillväxt och utveckling störas hos barn. För vuxna visar sig zinkbrist främst via sämre sårläkning, sämre aptit och förändringar i huden. Zinkbrist påverkar även testosteronnivåerna vilket även påverkar spermakvalitén.

Om provtagningen

Behöver jag tänka på något inför provtagning?

Zinktest ska alltid utföras på fastande mage. All information om provtagningen finns i det mail som automatisk skickas ut vid beställning. Där anges även öppettiderna till det provtagningsställe som valts.

Hur snabbt kan provet genomföras?

Några minuter efter att beställning är genomförd kan provtagning ske. Detta eftersom den digitala remissen skickas från Medisera direkt i samband med beställning. Därefter har du 3 månader på dig att genomföra provtagningen då remissen är aktiv så länge.

Välja Medisera eller vårdcentral?

Välj Medisera om du är intresserad av dina zinknivåer och vill se dessa i förhållande till
referensnivåer. Du väljer själv när och var testet ska utföras. Välj vårdcentral om du har sjukdomssymtom. En läkare avgör då vilka olika prover som behöver genomföras baserat på dina symtom.

Om resultatet

Vad är orsaken till zinkbrist?

Framförallt uppstår zinkbrist på grund av att födan har för låga nivåer av zink. Därmed är även lösningen att lägga om kosten. Det kan även uppstå vid exempelvis vissa tarmsjukdomar eller celiaki. Detta genom att tarmens förmåga att ta upp zink minskar.

Hur kan jag öka mitt intag av zink?

Zink finns främst i kött-, inälvs- och mejeriprodukter. Inom växtbaserade livsmedel finns zink framförallt i fullkornsprodukter och nötter. Om inte förändrad kosthållning får upp nivåerna av zink finns flera olika kosttillskott att välja på.

Kan provsvaren visas för en läkare på en vårdcentral?

Ja, provsvaren kan visas för en läkare för att påvisa avvikande värden. Ett enstaka blodprov kan däremot aldrig ligga till grund för diagnos. Läkaren behöver alltid göra en helhetsbedömning och genomföra blodprover utifrån personens individuella symtom.

Beställ Zinktest - 365 kr

Så fungerar Min Journal