IGF-1

Denna analys mäter tillväxthormonet IGF-1 i blodet. Följande ingår i IGF-1 testet:

  • 1 analys av IGF-1
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är IGF-1?

IGF-1 (Insulinlike Growth Factor-I) är ett av kroppens tillväxthormoner. Den har kontroll över hur cellerna växer. Den största mängden IGF-1 tillverkas i levern. Hur mycket IGF-1 som utsöndras i kroppen varierar och beror på hur stort näringsintag man har. IGF-1 är ett viktigt tillväxthormon eftersom hormonet stimulerar nästan alla av kroppens celltyper, från skelettmuskulaturen till lungorna.

Varför behövs analysen?

Om du har ett för lågt värde av IGF-1 kan det hända att du lider av näringsbrist. Om du tränar mycket och vill uppnå vissa resultat kan det vara användbart att utföra en analys av IGF-1 eftersom hormonet hjälper kroppen att bränna fett samt att bygga muskler.

Följande ingår i IGF-1 testet

Analysgrupp Analys
Anabolism

IGF-1

Frågor och svar om IGF-1

Vad innebär ett högt värde av IGF-1?

IGF-1 är ett tillväxthormon som bildas i kroppen under hela livstiden och den högsta halten uppmäts under puberteten. Ju mer protein man äter desto högre värde av IGF-1 får man i kroppen. Faktorer som påverkar värdet av IGF-1 är bland annat insulinvärdet, gener, kön och hur vältränad man är.

Vad innebär ett lågt värde av IGF-1?

Att ha ett lågt värde av IGF-1 kan påvisa att en person äter en för ensidig kost eller inte får i sig tillräckligt med protein. Det kan även finnas andra anledningar till varför en person har ett för lågt värde av IGF-1, bland annat sjukdom i hypofysen. Om detta är fallet kan man få diffusa symptom som bland annat minskad muskelmassa och ökad fetma runt buken.

Beställ IGF-1 - 540 kr

Så fungerar Min Journal