IGF-1 prov – insulinliknande tillväxtfaktor

Blodprovet för IGF-1 mäter nivån av tillväxtfaktorn IGF-1 i blodet och ger information om tillväxthormonets aktivitet i kroppen. Förhöjda eller sänkta värden kan vara kopplade till tillstånd som akromegali, hypofysrubbningar eller nedsatt tillväxthormonproduktion. Testet används vid utredning av hormonella obalanser och tillväxtstörningar. Följande ingår i provet:

  • Analys av IGF-1 (Insulin-like growth factor). S-IGF-1 (serum) analyseras av Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är IGF-1?

IGF-1 (Insulin-Like Growth Factor 1) är en tillväxtfaktor, ett hormon, som liknar insulin och som främst produceras i levern, men även i andra delar av kroppen. Hormonet spelar en viktig roll i kroppens tillväxt och utveckling, bland annat i hur cellerna växer. Hormonet stimulerar nästan alla av kroppens celltyper, från skelettmuskulaturen till lungor.

Hur mycket IGF-1 som utsöndras i kroppen varierar och beror delvis på hur stort näringsintag man har. IGF-1 fungerar tillsammans med tillväxthormonet GH  (Growth Hormone) och är involverat i tillväxt och underhåll av kroppens vävnader, inklusive muskler, ben och organ.

Varför behövs analysen?

Blodprov för analys av IGF-1 används för att utvärdera tillväxthormonproduktion, diagnos av hormonella obalanser och nutritionsstörningar. Analysen används även vid utredning och behandling av tillväxtrubbningar (Laron-dvärgväxt och akromegali/gigantism).

Om man har ett för lågt värde av IGF-1 kan det hända att man lider av näringsbrist. Om du tränar mycket och vill uppnå vissa resultat kan det vara användbart att utföra en analys av IGF-1, eftersom hormonet hjälper kroppen att bränna fett samt att bygga muskler.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Anabolism

IGF-1

Frågor och svar om IGF-1

Om provet

Varför mäter man IGF-1?

Analys av insulinliknande tillväxtfaktor 1 (IGF-1) är användbar för att:

  • Bedöma tillväxthormonproduktionen då IGF-1 speglar GH-nivåerna i kroppen, eftersom dess produktion är beroende av tillväxthormon
  • Diagnostisera tillstånd som akromegali eller GH-brist då höga IGF-1-nivåer ofta ses vid akromegali (överproduktion av GH), medan låga nivåer kan indikera GH-brist
  • IGF-1 används för att följa upp behandling vid GH-relaterade tillstånd och för att justera medicinering
  • Undersöka tillväxtstörningar både hos barn med avvikande längdtillväxt och vuxna med misstänkt hypofyssjukdom
  • Identifiera sjukdomar i hypofysen eller hypotalamus. Eftersom dessa organ styr GH-produktionen kan IGF-1 ge värdefull information om deras funktion.

Analysen av IGF-1 är särskilt användbar eftersom dess nivåer är mer stabila under dygnet jämfört med GH, som varierar kraftigt.

Vilka tillstånd kan påverka IGF-1-nivåerna?

Förhöjda nivåer av IGF-1 kan tyda på akromegali eller gigantism, medan låga nivåer kan indikera tillväxthormonbrist, undernäring eller leversjukdom. IGF-1 påverkas av faktorer som ålder och näringsstatus.

Finns ett samband mellan fasta och IGF-1?

Det finns studier som visar att IGF-1 nivåerna sjunker vid fasta. Ett lägre IGF-1-värde kan bidra till förbättrad hälsa och minskad risk för åldersrelaterade sjukdomar.

Om provtagningen

Hur tas ett IGF-1-prov?

Test av IGF-1 görs genom ett vanligt blodprov då en liten mängd blod tas från en ven i armen och skickas till laboratorium för analys. Eftersom IGF-1-nivåerna är stabila över dygnet behövs ingen speciell tidpunkt för provtagningen.

Behöver jag fasta eller förbereda mig inför provet?

Nej, du behöver inte fasta eller göra några specifika förberedelser inför ett IGF-1-prov. Du kan äta och dricka som vanligt innan provtagningen.

Finns det några risker med provtagningen?

Provtagningen innebär minimal risk. Vanligtvis känns endast ett litet stick när nålen sätts in, och ett mindre blåmärke kan uppstå vid punkteringsstället.

Om resultatet

Vad är normala IGF-1 nivåer?

Normala nivåer av IGF-1 för pojkar 16 till 18 år är 173 till 414 µg/L, och för flickor 16 till 18 år 190 till 429 µg/L enligt Karolinska. Normala nivåer av IGF-1 för män och kvinnor från 19 år och äldre är följande:

Ålder (år) µg/L
​19-21 ​117-323
​22-24 ​99-289
​25-29 ​84-259
​30-34 ​71-234
​35-39 ​63-223
​40-44 ​58-219
​45-49 ​53-215
​50-54 ​48-209
55-59 ​45-210
​60-64 ​43-220
​65-69 ​40-225
70-79 ​35-216
​80-90 ​31-208

Normala nivåer varierar dock beroende på laboratoriets metod.

Läs mer om referensintervall för IGF-1.

Vad betyder ett förhöjt IGF-1-värde?

Insulinliknande tillväxtfaktor 1 (IGF-1) produceras främst i levern och frisätts som svar på stimulering av tillväxthormon (GH) och näringsintag. IGF-1 bildas i kroppen under hela livstiden och den högsta halten uppmäts under puberteten. Ju mer protein man äter desto högre värde av IGF-1 får man. Andra faktorer som påverkar IGF-1 är bland annat insulinvärdet, gener, kön och hur vältränad man är.

Förhöjda nivåer av IGF-1 kan tyda på överproduktion av tillväxthormon (ökad GH-insöndring), vilket kan leda till tillstånd som akromegali eller gigantism. Vid dessa tillstånd orsakas den höga tillväxthormonproduktionen ofta av en godartad tumör i hypofysen. Förhöjda IGF-1-nivåer kan också ses hos personer som tar tillväxthormon som behandling eller hos dem med insulinresistens.

Förhöjda IGF-I värden ses även vid missbruk av tillväxthormon (dopning), under puberteten och andra halvan av graviditeten.

Vad innebär ett lågt IGF-1-värde?

Att ha ett lågt värde av IGF-1 kan påvisa att en person äter en för ensidig kost eller inte får i sig tillräckligt med protein. Det kan även finnas andra anledningar till varför en person har ett för lågt värde av IGF-1, bland annat sjukdom i hypofysen. Om detta är fallet kan man få diffusa symptom som bland annat minskad muskelmassa och ökad fetma runt buken.

Låga nivåer av IGF-1 förekommer vid brist på GH, som vid GH-receptordefekter (exempelvis Laron-dvärgväxt), där kroppen inte svarar på GH trots normal insöndring, undernäring, anorexia nervosa, svår tarmsjukdom som påverkar näringsupptaget och hypotyreos, där brist på sköldkörtelhormoner stör kroppens metabolism och tillväxtreglering.

Hos barn kan låga IGF-1-nivåer leda till tillväxtproblem, medan det hos vuxna kan påverka muskeltillväxt, bentäthet och kroppssammansättning.

Hur tolkas IGF-1-värdena tillsammans med andra hormontester?

IGF-1-resultat tolkas ofta tillsammans med andra hormontester, som tillväxthormonstimuleringstest eller GH-suppressionstest. Tolkningen av IGF-1-nivåer i förhållande till andra hormonnivåer kan ge en mer komplett bild av hypofysens funktion och kroppens tillväxtprocesser. Om IGF-1-nivåerna är onormala kan ytterligare tester behövas för att identifiera orsaken.

Beställ IGF-1 - 540 kr

Så fungerar Min Journal