Beat – Diabetestest (glukos & HbA1c)

Beat – Diabetestest är framtaget i samarbete med Beat Diabetes och för dig som vill få en bild av dina blodsockernivåer. Provsvaret kan ge en indikation på om du är i riskzonen för typ-2 diabetes. Följande ingår:

  • 2 st analyser av glukos och HbA1c som kan indikera diabetes
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Du behöver ta blodprovet innan kl. 10 på dagen. Du behöver också fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel.

Varför ska du beställa Beat – Diabetestest?

Alla typer av diabetes leder till att blodsockerhalten i blodet ökar. Ett blodsockertest görs framförallt för att få en indikation på om man har eller är i riskzonen för att få diabetes.

Glukos och HbA1c

Glukos visar hur mycket socker du har i blodet när du tar blodprovet varför blodprovet skall tas på fastande mage innan kl. 10:00 på morgonen. HbA1c innebär att man mäter hur sockerbelagda de röda blodkropparna (Hb), som har en livslängd på ca 3 månader, är. HbA1c visar därför ett snittresultat av hur mycket socker som cirkulerat i blodet under ca 3 månader.

Följande blodmarkörer ingår i Beat – Diabetestest

Analysgrupp Analys
Diabetes

Glukos

HbA1C

Frågor och svar om Beat – Diabetestestet

Ökningen av antalet personer som idag har prediabetes eller lever med diabetes typ 2, är förutom gener, även förknippat med livsstilsfaktorer, så som otillräcklig fysisk aktivitet och konsumtion av ohälsosam mat. Samtidigt är utanförskap, stigma och psykiska hälsoproblem nära kopplade till både personer som lever med diabetes och anhöriga.

Syftet med detta samarbete är att Beat Diabetes tillsammans med Medisera, vill uppmuntra personer som idag tror att de ligger i riskgruppen, att våga ta första steget, genom att beställa Beat – Diabetestest. För att få en indikation på om hen befinner sig i riskgrupp. Syftet är även att anhöriga ska våga fråga och prata med närstående, för att öka kunskap och medvetenheten, och minska stigman kring prediabetes och diabetes typ 2.

Beat Diabetes och Medisera hoppas även kunna uppmuntra anhöriga att beställa Beat – Diabetestest till sina kära, via presentkort som Medisera erbjuder, detta för att minska risken för följdsjukdomar och för att deras kära ska få rätt vård och stöd i framtiden.

Om provet

För vilka passar Beat – Diabetestest?

Beat – Diabetestest passar för dig som vill undersöka blodvärden som kan indikera typ-2 diabetes.

Vilka symtom är vanliga vid typ-2 diabetes?

Några vanliga symtom är:

– Väldigt törstig / dricker mycket

– Behöver ofta kissa

– Trött/kraftlös

– Synrubbningar

Då blodsockervärdet oftast ökar sakta är det symtom som många lär sig leva med – utan att veta att de har diabetes.

Om provtagningen

Ska jag tänka på något speciellt inför provtagning?

Provet behöver genomföras senast kl. 10.00 på förmiddagen. Dessutom bör du fasta sedan kvällen innan. Detta för att blodsockernivån inte ska påverkas av intag av föda/dryck.

Kom ihåg att ta med ID-handling. Övrig information om provtagningen ges i det bekräftelsemail som skickas ut efter bokning.

På vissa provtagningsställen behöver tidsbokning ske.

När kan jag genomföra provet?

Ett par minuter efter att en beställning lagts på Medisera kommer provtagningsstället få den elektroniska remissen och provtagning kan ske. Provtagningen sker sedan under det valda provtagningsställets drop-in tider alt. efter tidsbokning.

I vilka städer finns Medisera?

Medisera finns i över 15 städer i Sverige. Enklaste sättet att hitta närmaste provtagningsställe är att använda sökfunktionen som nås här. Skriv in din boendeort varpå ditt närmaste provtagningsställe kommer att visas. Se alla våra provtagningsställen i Stockholm här.

Om resultatet

Visar resultatet om jag har diabetes?

Nej, däremot är avvikande värden på glukos och HbA1c en tydlig indikation på typ-2 diabetes.

Kan jag ha diabetes utan att få symtom?

Ja, det är mycket individuellt vilka symtom som uppstår. Det finns personer som inte får symtom alls. Oavsett symtom bör behandling sättas in för ett långsiktigt bättre mående.

Beställ Beat - Diabetestest - 415 kr

Så fungerar Min Journal