Provtagning i Uppsala

Välj och beställ hälsokontroll

Drop-in

Tidsbokning krävs

Välj och beställ hälsokontroll

Provtagning i Uppland drop-in

I centrala Uppsala erbjuder Medisera provtagning på Läkarhuset på Kungsgatan.

Fyra enkla steg

1. Provtagning beställs online

Beställning sker online på medisera.se. Det du behöver göra är att därefter gå och ta blodprovet, följa de anvisningar du får inför blodprovstagningen samt ta med dig en giltig legitimation. Hälsokontroll Stor är vårt mest populära provtagningspaket. I Hälsokontroll Stor ingår analys av 35 markörer som är kopplade till hjärt-kärlfunktion, diabetes, funktion hos lever och njure, metabolstörning, eventuell brist på mineral eller vitamin, sjukdom i prostata, testosteronnivåer samt inflammation.

2. Tänk på detta innan provtagning

Kontrollera när ditt provtagningsställe har öppet. Tänk på att öppettider kan vara ändrade i samband med röda dagar, storhelger och under semestertider från slutet av juni till början av augusti. Lämna helst blod innan klockan 10 på dagen och gör det på fastande mage. Detta på grund av att vissa blodanalyser riskerar att bli missvisande annars exempelvis glukos och blodfetter.

3. Ta blodprovet

Gå till provtagningsstället på Kungsgatan i Uppsala och lämna blod.

4. Läs ditt provsvar online

När ditt blodprov är analyserat och resultatet kommit in i våra system analyseras och kommenteras det av Mediseras läkare. Du får besked via sms och e-post när du kan ta del av dina provsvar och kan då logga in i ”Min journal” med hjälp av ditt BankId för säker åtkomst.

Frågor och svar

Vad innebär Hälsokontroll Stor?

Hälsokontroll stor är vår mest populära provtagning. I Hälsokontroll Stor ingår analys av D-vitamin och kobalamin (B12), järn, magnesium och ferritin (samt för kvinnor folat). Blodmarkörer som visar på funktion hos njurar, lever och hjärta-kärl samt sköldkörtelrubbning ingår. Vidare testosteron och PSA för män. CRP (inflammation), blodstatus, blodfetter (ex. kolesterol och triglycerider) och blodsocker, exempelvis glukos och HbA1C, är även blodmarkörer som analyseras.

Kan jag själv beställa provtagning online?

Ja, det kan du göra. Klicka här för att se vilka paket vi erbjuder: våra provtagningar.

Kan vem som helst beställa?

Nej, du behöver ha ett svenskt personnummer, ha fyllt 18 år och ha tillgång till Bank-Id.

Vad ingår i provtagningen?

Vad som ingår beror på hur omfattande provtagningen är. En omfattande provtagning kan innehålla analys av blodsocker, blodfetter, blodstatus, testosteron och PSA för män, T3 och folat för kvinnor, stress (kortisol, C-peptid, IGF-1) analys för inflammation, anabolism eller allergi. Det finns även analyser för att kontrollera funktionen hos t.ex. lever, njure, sköldkörtel samt hjärta/kärl.

Vad ingår inte i era kontroller?

Vi är specialiserade på blodprov vilket innebär att vikt, längd, frågor om livsstil, BMI, EKG, ultraljud av hjärta-kärl och buk t.ex. inte ingå i våra kontroller.

Kan jag utföra provtagning på vårdcentralen i Uppsala?

Vissa vårdcentraler erbjuder provtagning i förebyggande syfte, men ofta får man själv stå för kostnaden.

Varför välja Medisera?

Väljer du att genomföra din provtagning hos Medisera är hela processen online, förutom den del där du själv går till provtagningsstället för att lämna ditt blod.

Provtagningen

De flesta tycker inte att det är så farligt, det går till så att man sticker en gång i armvecket och sedan byter man endast rören som samlar upp blodet. För de flesta går detta smärtfritt. Antalet rör beror på hur omfattande analys du gör.

Dina blodvärden ställs mot referensvärden

Du får dina exakta blodvärden jämförda med referensvärdet för varje blodmarkör. Resultatet återges visuellt på ett sätt som gör det enkelt för dig att se dina värden och om något ligger utanför referensintervallet.

Informativ text till respektive markör

Du får även en informativ text till respektive markör, vad det är för någonting samt vad högt och lågt värde kan indikera. Dina provsvar kommenteras av våra läkare som ringer upp om de är gravt avvikande, innan du får besked digitalt.

Vad kostar det?

Det beror på hur omfattande kontroll du vill ha, hos Medisera kostar provtagningen mellan några hundra till några tusen beroende på vad du söker.

Är Mediseras tjänst att betrakta som hälso- och sjukvård?

Ja, Medisera är registrerad som vårdgivare hos Inspektionen för Vård och omsorg (IVO) och de provtagningar vi erbjuder går under definitionen ”Hälso- och sjukvård”.

Är det enkelt och patientsäkert att beställa online?

Det är enkelt och säkert för dig att beställa provtagning online. Hela processen är online, från beställningen till att e-remiss skickas till provtagningsstället samt ”min journal” där du tar del av dina provsvar och läkarkommentaren. Det enda momentet som inte är online är att du behöver bege dig till provtagningsstället för att lämna ditt blod, det är drop-in, så du behöver inte boka tid. Det är säkert för dig som patient, vi använder tvåfaktorsautentisering till vårt journalsystem och du använder ditt BankId för att komma åt din journal, allt för att göra systemen så säkra som möjligt.

Är Medisera vårdgivare?

Medisera är en privat vårdgivare och styrs av samma lagar och förordningar som all Hälso- och sjukvård i Sverige.

Erbjuder ni företagshälsa i Uppsala?

Ja det gör vi. Läs mer om vår företagshälsovård i Uppsala eller kontakta oss för mer information.