Allergitest katt

Allergitest för katt är för dig som vill veta om du är allergisk mot katt. Följande ingår:

 • 1 st allergitest för kattmjäll
 • Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
 • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
 • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
 • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
 • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad innebär allergi?

Det är vanligt att man överreagerar mot ämnen som är främmande för immunförsvaret. När vi kommer i kontakt med sådana ämnen fastnar de lätt i slemhinnorna i ögonen och näsan samt halsen, och kan framkalla olika symtom. Dessa främmande ämnen som orsakar den allergiska reaktionen kallas för allergener. De finns i pälsen och talgpartiklarna i huden hos våra vanligaste pälsdjur som hundar, katter, hästar och kor. Alla pälsdjur kan ge allergibesvär, men vanligast är allergi mot katt och hund.

När immunsystemet exponeras för ett allergen produceras IgE-antikroppar hos allergikern som svar på exponeringen.

Allergi mot katt

Allergi mot katter är en vanlig företeelse och brukar ofta debutera redan under barndomen eller de tidiga tonåren. Det är värt att notera att miljöfaktorer också kan spela en roll i att utveckla denna typ av allergi senare i livet. Över en tiondel av Sveriges befolkning har kattallergi.

Allergi mot kattmjäll uppstår när immunsystemet hos en allergiker överreagerar på vissa proteiner eller ämnen som finns hos katten. Dessa ämnen kan andas in eller komma i kontakt med huden, vilket utlöser en allergisk reaktion. Det är viktigt att notera att allergenet i sig inte är pälsen hos katten utan de små hudpartiklarna som ofta fastnar på pälsen.

Följande ingår i Allergitest katt

Analysgrupp Analys
Allergi

Kattmjäll IgE-antikroppar

Frågor och svar om kattallergi

Kan jag ta reda på om jag är allergisk mot kattmjäll?

När immunsystemet exponeras för ett allergen som kattmjäll produceras IgE-antikroppar hos allergikern som svar på exponeringen.

Om du vill ta reda på om du har IgE-antikroppar mot kattmjäll kan ett blodprov som mäter nivåerna av IgE-antikroppar tas. Om nivåerna av IgE-antikroppar är över ett visst referensintervall kan det indikera att du är allergisk mot kattmjäll.

Positiva IgE blodprov betyder dock inte alltid att du upplever symptom på en allergisk reaktion när du är i närheten av katter eller kattmjäll. Andra faktorer spelar in, din känslighet, din hälsa och exponering mot allergenet. Därför är det viktigt att diskutera dina symtom och allergitestresultat med en läkare för att få en mer omfattande bedömning.

Vilka är de vanligaste symtomen på hundallergi?

Symtomen på kattallergi kan variera från person till person, men de orsakas huvudsakligen av allergener som finns i kattens saliv, urin och talgkörtlar. Eftersom katter ofta slickar sig själva ackumuleras stora mängder av dessa allergenpartiklar i deras päls. När dessa partiklar torkar bildas ett fint damm som enkelt sprids i luften.

När dessa allergener andas in eller kommer i kontakt med ögonen och slemhinnorna i näsa och hals, reagerar kroppen genom att producera histaminer, vilket resulterar i olika allergiska symtom som:

 • Nästäppa
 • Rinnande näsa
 • Frekventa nysningar
 • Kliande och röda ögon
 • Utslag och klåda, så kallade nässelutslag
 • I vissa fall kan astmasymptom också uppstå

Det är viktigt att förstå dessa symtom för att kunna hantera och behandla kattallergi effektivt. Om du misstänker att du eller någon du känner lider av kattallergi, är det klokt att rådgöra med en läkare eller allergispecialist för att få rätt diagnos och behandling.

Beställ Allergitest katt - 395 kr

Så fungerar Min Journal