Pollenallergi test

Vad innebär pollenallergi?

Pollenallergi besvärar många och ger varierande besvär beroende på vilken typ av pollenallergi det handlar om. Allergin uppstår när pollenkorn fastnar i slemhinnorna som finns i ögon och näsa. Reaktionen är ofta ögon som kliar och blir röda samt en snuvig och rinnande näsa. De stora besvären brukar vara mellan tidig vår till sen höst. Olika pollenallergier är gräspollen, lönnpollen, björkpollen, bokpollen, ekpollen och valnötsträd.

Gräspollenallergi test

Läs om Mediseras gräspollenallergitest via blodprov.

Trädpollenallergi test

Läs om Mediseras trädpollenallergitest via blodprov.

Symptom vid pollenallergi

De vanligaste symptomen vid en pollenallergi, oavsett vilken typ är:

  • nästäppa
  • ihärdiga nysningar
  • kliande näsa som rinner
  • röda, irriterade och kliande ögon
  • trötthet

Ibland påverkar pollenallergi även luftrören, då kan andra typer av besvär och reaktioner uppstå, exempelvis rethosta och andnöd.

Hur vet jag om jag har pollenallergi?

Om du upplever ovanstående symptom mellan tidig vår och sen höst och när du vistas utomhus kan det vara en pollenallergi. Ofta kan man missta en pollenallergi för förkylning och vice versa. Om du upplever mer besvär under tidig vår är det större risk att du har fått björkpollenallergi. Har du däremot besvär mest under sommaren är det vara mer troligt att det är gräspollenallergi.

Behandling av pollenallergi

Om du inte får behandling för din pollenallergi kan livskvaliteten försämras eftersom det blir utmanande att vistas utomhus stora delar av året. På apoteket finns det receptfria läkemedel mot pollenbesvär som kan vara värda att testa. Om det inte hjälper kan en utredning behövas.

Allergitest

Det finns möjlighet att ta blodprov samt pricktest för att vara säker på vilken typ av pollenallergi det handlar om.

Se alla Mediseras allergitest via blodprov

Texterna under kunskapsbanken skall betraktas som populärvetenskapliga och skall ej ses som vetenskapligt säkerställda avseende råd eller rekommendationer. Medisera kan inte garantera att texterna baseras på den allra senaste forskningen.