TBE test – antikroppar

TBE-testet är för dig som vill analysera om du har en pågående TBE-infektion, om du tidigare har genomgått en infektion, eller för att kontrollera dina antikroppsnivåer efter vaccination. Testet utförs via blodprov och kan ge en tydligare bild av ditt immunförsvar mot TBE-viruset. Följande ingår i provet:

  • TBE antikroppar IgM och IgG. S-TBE AK (serum) analyseras av Unilabs.
  • Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • Provsvaret från Unilabs ges som positivt, svagt positivt eller negativt och från Karolinska som påvisat, gränsvärde eller negativt för IgM- respektive IgG antikroppar, det är ett kvalitativt svar och du får ingen exakt siffra.
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
  • Svarstid: Det kan ta upp till 2 veckor innan du får ditt svar på denna analys.

Provtagningsanvisningar: Du behöver inte fasta eller ta detta blodprov vid en specifik tidpunkt på dygnet.

Vad är TBE?

Tick Borne Encephalitis, som förkortas TBE, betyder på svenska fästingburen hjärninflammation. Infektionen orsakas av TBE-virus (Tick-Borne Encephalitis-virus), som sprids till människor via bett från smittade fästingar. Viruset angriper nervsystemet och kan leda till inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller ryggmärgen.

TBE ingår i gruppen av så kallade flavivirus och är en så kallas zoonos vilket innebär att sjukdomen kan spridas mellan människa och djur.

Varför tas blodprov för analys av TBE antikroppar?

Genom ett blodprov för TBE kan du upptäcka om du har en pågående TBE infektion och/eller om du redan haft en genomgången infektion samt kontrollera antikroppsnivåer efter vaccination.

IgM antikroppar

Vid en pågående TBE-infektion bildas IgM-antikroppar mot TBE-viruset, som kan påvisas via blodprov i det tidiga skedet av sjukdomen. TBE-testet inkluderar analys av IgM-antikroppar för att bedöma förekomsten av antikroppar vid en pågående infektion.

IgG antikroppar

IgG-antikroppar används främst för att bekräfta en tidigare genomgången TBE-infektion, alternativt påvisade antikroppar efter vaccination. IgG-antikroppar tenderar att finnas kvar i blodet under en längre tid. En ökning av IgG-nivåerna över tid kan dock indikera en pågående infektion. Analys av IgG-antikroppar ingår i testet.

Provsvar

Provsvar från Unilabs ges som positivt, svagt positivt eller negativt och från Karolinska som påvisat, gränsvärde eller negativt för IgM- respektive IgG antikroppar, det är ett kvalitativt svar och du får ingen exakt siffra.

Är man immun mot TBE om man har antikroppar?

En genomgången TBE-infektion ger vanligtvis långvarig immunitet, och det är sällsynt att insjukna igen. Antikroppar som bildats efter infektionen ger ett varaktigt skydd. Däremot kräver TBE-vaccination regelbundna boosterdoser för att upprätthålla immuniteten. Grundvaccinationen består av tre doser, följt av påfyllnadsdoser ungefär vart 3–5 år, beroende på ålder och riskexponering.

Misstänker du att du har TBE?

Sök vård om du har symtom och misstänker att du har blivit smittad av TBE. Symptom på TBE kan likna influensa och inkludera hög feber, förvirring, svår huvudvärk, illamående och i vissa fall kramper. Om du upplever symptom som liknar dessa skall du söka medicinsk vård. TBE-infektion är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom.

Följande blodmarkörer ingår

Analysgrupp Analys
Antikroppar

TBE antikroppar IgM

TBE antikroppar IgG

Frågor och svar

Om TBE och blodprov

Varför tar man blodprov för att se om det finns antikroppar mot TBE?

Man tar blodprov för att undersöka om man har haft en genomgången infektion, har en pågående infektion och/eller om man vill kontrollera antikroppsnivåer efter TBE-vaccination.

Vad är S-TBE?

S-TBE står för ”Serum-Tick-Borne Encephalitis” och innebär att ett blodprov analyseras för att påvisa antikroppar mot TBE-virus i serum, den vätska som återstår efter att blodet koagulerat. Analysen används för att diagnostisera om en person har en aktiv eller tidigare infektion med TBE-virus, eller för att bedöma immunitet efter vaccination.

Vilka är symptomen på TBE?

Merparten av de som smittas av TBE blir inte sjuka alls och ca 30% av de som blir sjuka har inte vetskap om att de blivit bitna av en fästning. Endast 10 till 30% av de som smittas får feber och muskelvärk som liknar influensa. Dessa symtom går vanligtvis över efter några dagar till en vecka, men en mindre andel (20–30%) går därefter in i en andra fas som innebär symtom på hjärn/hjärnhinneinflammation med svår huvudvärk, illamående, hög feber, förvirring och andra neurologiska problem. Merparten av de som insjuknar blir helt friska, men ca 30% får bestående men med bland annat minnesstörningar, trötthet och i vissa fall förlamningar.

Får man vanligtvis märken kring fästingbettet vid TBE?

Nej, vid TBE är det inte vanligt att få märken eller utslag kring fästingbettet. TBE orsakas av ett virus som sprids via fästingens saliv och orsakar i regel inte lokala hudreaktioner.

Däremot kan borrelia, en annan fästingburen sjukdom, ge ett karakteristiskt rött utslag som sprider sig i en ringform runt bettet (erythema migrans).

Vad är inkubationstiden för TBE?

Det tar ofta 4 till 10 dagar från det att man blivit biten av en smittad fästing till att man blir sjuk. Inkubationstiden kan dock vara ända upp till en månad.

Finns det vaccin mot TBE?

Ja, det finns vacciner mot TBE som kan ges till barn från ett års ålder samt till vuxna.

Hur effektivt är vaccin mot TBE och hur länge håller det?

Två veckor efter den andra vaccindosen uppskattas det att cirka 90% har skyddande antikroppar. Två doser ger skydd som varar upp till ett år. Efter den tredje dosen (förutsatt att man tar vaccinet som man ska) har nästan samtliga vaccinerade cirka tre års skydd. Efter sammanlagt fem vaccindoser har runt 90% fortfarande en skyddande nivå av antikroppar efter fem år. Läs mer om TBE vaccination på folkhälsomyndigheten.se.

Kan man se om man är vaccinerad med ert blodprov?

Ja, du kan kontrollera vaccinationsstatus med TBE testet.

Hur skyddar man sig mot TBE virus?

Utöver vaccin kan du bära heltäckande kläder samt undersöka kroppen regelbundet för att se om du har fästingar som kryper på kroppen om du befinner dig i fästingtäta områden.

Skyddar TBE vaccin mot Borrelia?

Nej. Borrelia är en annan fästingburen sjukdom som kan ge liknande symptom som TBE. TBE-vaccin skyddar inte mot Borrelia-bakterier. Läs mer om Borrelia.

Var i Sverige finns TBE?

TBE är vanligast på östkusten. Ca 75% smittas inom Södermanlands och Upplands skärgårdar och vid Mälaren. TBE har dock under de senaste årtiondena spridit sig västerut och söderut i landet och bland annat blivit allt vanligare vid Vänern och Vättern.

Hur sprids TBE?

TBE-viruset smittar främst genom fästingbett av så kallad Ixodes-fästingar. TBE viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan därför överföras till människa snabbt vid ett bett. Risken för smitta då en TBE smittad fästing suger blod från människa är inte kartlagd i detalj och varierar sannolikt.

Smittar TBE från person till person?

Nej, TBE viruset smittar inte från person till person.

Finns det olika typer av TBE virus?

Ja, det finns tre olika typer av TBE-virus. En västlig/europeisk typ, en nordlig/sibirisk typ och en typ som är östlig (fjärran östern). I Sverige finns enbart den europeiska typen än så länge.

Hur många får TBE i Sverige?

Det anmäls mellan 200 och 500 fall av TBE i Sverige årligen. Det finns också ett mörkertal, det vill säga fall som inte anmäls troligtvis på grund av milda eller inga symtom eller att den som smittats endast insjuknar med influensaliknande symptom och därför inte söker vård.

Ökar antalet TBE fall?

Ja, antalet TBE-fall har ökat relativt stadigt de senaste decennierna.

Om provtagningen

Hur tas prov för TBE?

TBE provtas genom ett enkelt blodprov i armen, och skickas därefter till laboratorium för analys.

Vad behöver jag tänka på inför provtagning?

Du behöver inte fasta eller ta provet en viss tid. Du behöver dock ta med giltig legitimation till provtagningen.

Om resultatet

Hur redovisas provsvaren?

Analysen av blodprovet besvaras positivt, svagt positivt eller negativt för IgM- respektive IgG antikroppar. Du får ett kvalitativt svar på förekomsten av antikroppar och inte en exakt siffra.

Hur tolkar jag provsvaren?

Positiva IgG-antikroppar indikerar en tidigare TBE-infektion eller vaccination. Om symtom finns, och du inte är vaccinerad eller tidigare haft TBE, kan det dock tyda på smitta, och uppföljande prov rekommenderas efter två veckor.

Positiva IgM-antikroppar hos ovaccinerade med symtom tyder på aktiv TBE-infektion, och vård bör sökas.

Påvisade både IgG- och IgM-antikroppar stärker misstanken om TBE-smitta, särskilt vid symtom.

Svagt positivt eller gränsvärde anger en osäker nivå av antikroppar och kan kräva uppföljning.

Resultat ska alltid bedömas i kombination med symtom och vaccinationsstatus.

Kan testet påverkas om man har haft andra virus eller tagit vaccin mot andra sjukdomar?

Ja. Testet kan påverkas om man har haft eller vaccinerat sig för andra flavivirus (flaviviridae). Det är en besläktad grupp RNA-virus. Sjukdomar som orsakas av RNA-virus är exempelvis: TBE, gula febern, japansk encefalit samt zika- och denguefeber. Har du tidigare haft någon av dessa sjukdomar eller vaccinerat dig emot dem kan testresultatet på TBE komma att påverkas.

Får jag en diagnos?

Nej, du får inte en diagnos genom att ta ett blodprov hos Medisera, du får svar på om du har antikroppar eller inte.

Hur behandlar man TBE?

Det går inte att behandla TBE direkt med läkemedel. Istället behandlas symptomen.

Beställ TBE antikroppstest - 695 kr

Så fungerar Min Journal