Trombocyter (TPK)

Trombocyter, eller blodplättar, är små cellfragment i blodet som är viktiga i blodets koagulationsprocess. Trombocyternas huvuduppgift är att bidra till hemostas, vilket är den process som stoppar blödningar.

Trombocyterna gör detta genom att fästa vid skadade kärl när ett blodkärl skadas. Trombocyterna frisätter också kemiska substanser som hjälper till att attrahera fler trombocyter till skadestället som tillsammans aggregerar och bildar en plugg som täcker det skadade området, vilket förhindrar blodförlust.

På engelska kallas TPK för platelet count.

Vad är trombocyter?

Trombocyter, eller blodplättar, är små cellliknande fragment som spelar en roll i blodets koagulationsprocess och reparation av vävnadsskador. De bidrar till läkning av vävnader genom att frigöra tillväxtfaktorer. De produceras i benmärgen från megakaryocyter, stora celler som bryts ner för att frisätta trombocyter i blodcirkulationen. Trots att trombocyter inte är hela celler innehåller de en mängd biokemiska komponenter som gör dem viktiga för att stoppa blödningar och främja läkning. Varje trombocyt har en livslängd på 7–10 dagar innan den bryts ner och ersätts av nya trombocyter.

När blodkärlen skadas aktiveras trombocyterna genom att de kommer i kontakt med kollagen och andra komponenter i den skadade kärlväggen. Denna aktivering leder till flera kemiska processer.

Adhesion

Trombocyterna binder till exponerade kollagenfibrer i kärlväggen med hjälp av receptorer på deras yta, som exempelvis glykoproteinreceptorer. Von Willebrand-faktorn (vWF), ett protein som cirkulerar i blodet, hjälper till att stärka bindningen mellan trombocyterna och kollagenet.

Aggregation

När trombocyterna aktiveras frisätter de substanser som adenosindifosfat (ADP), tromboxan A2 och serotonin, vilket lockar fler trombocyter till skadeplatsen. Dessa ämnen förstärker trombocytaggregationen genom att aktivera fler trombocyter och bilda en plugg som täpper till skadan.

Frisättning av granuler

Trombocyterna innehåller två typer av granuler – alfa- och dense-granuler – som frigörs vid aktivering:

  • Alfa-granuler innehåller proteiner som fibrinogen, von Willebrand-faktor och tillväxtfaktorer, som är viktiga för sårläkning
  • Dense-granuler innehåller små molekyler som ADP, kalcium och serotonin, vilka bidrar till trombocyternas aktivering och aggregation

Koagulation och fibrinbildning

Trombocyterna spelar också en roll i att initiera och förstärka koagulationskaskaden, en serie enzymatiska reaktioner som leder till bildning av fibrin. Fibrin fungerar som ett nät som stabiliserar trombocytpluggen och förseglar skadan.

Bidrar till läkning

Utöver att stoppa blödningar bidrar trombocyter till läkning genom att frisätta tillväxtfaktorer från sina alfa-granuler. Dessa inkluderar:

  • Platelet-derived growth factor (PDGF) som stimulerar tillväxt och migration av fibroblaster och glatta muskelceller för att reparera kärl och vävnad
  • Transforming growth factor-beta (TGF-β) som reglerar celltillväxt och immunrespons
  • Vascular endothelial growth factor (VEGF) som främjar bildning av nya blodkärl (angiogenes) för att återställa blodflödet i skadad vävnad

Kemisk kommunikation och reglering

Trombocyternas aktivitet regleras av kemiska signaler i blodet. Substanser som prostacyklin och kväveoxid, vilka produceras av intakta blodkärlsväggar, hämmar trombocytaktivering i friska kärl för att förhindra onödig koagulation. Samtidigt aktiveras de snabbt vid kärlskador, vilket gör deras funktion både exakt och tidskritisk.

Livscykel och omsättning

Efter sin genomsnittliga livslängd på 7 till 10 dagar bryts trombocyterna ner av makrofager, huvudsakligen i mjälten och levern. Produktionen av nya trombocyter regleras av hormonet trombopoietin, som produceras i levern och njurarna. Trombopoietin stimulerar benmärgen att producera fler megakaryocyter, vilket säkerställer en konstant tillgång på trombocyter i blodet.

Vad betyder TPK?

TPK står för trombocytpartikelkoncentration och mäter antalet trombocyter i en volym blod för att bedöma risk för blödning eller blodproppar. TPK mäts vanligtvis i enheten x 10⁹/L vilket innebär antal miljarder trombocyter per liter blod. I vissa sammanhang kan TPK också uttryckas i antal per mikroliter (μL).

Varför är trombocyter (TPK) viktigt?

TPK är viktigt för att bedöma blodets förmåga att koagulera och för att identifiera risker för blödningar eller blodproppar.

Antalet trombocyter i blodet kan påverkas av olika tillstånd och sjukdomar. Trombocytopeni, eller lågt antal trombocyter, kan uppstå vid benmärgssjukdomar, autoimmuna sjukdomar, problem med lever eller mjälte, eller som en biverkning av vissa läkemedel. Detta tillstånd kan leda till ökad blödningsbenägenhet.

Trombocytos, eller högt antal trombocyter, kan orsakas av brist på järn, kronisk inflammation, infektioner, blödningar eller kirurgiska ingrepp. I vissa fall är det ett tecken på en underliggande benmärgssjukdom, som essentiell trombocytos eller polycytemia vera.

Avvikande trombocytantal påverkar blodets koagulationsförmåga, vilket kan öka risken för blödningar eller blodproppar, beroende på om värdet är för lågt eller för högt. Analys av trombocytantalet är därför en viktig del i utredningen av koagulationsstörningar och andra relaterade tillstånd.

Varför tas blodprov för analys av Trombocyter (TPK)?

Blodprov för trombocyter (TPK) tas ofta som en del av blodstatus och används för att:

  • Utreda symtom som blåmärken, näsblod eller kraftiga blödningar
  • Bedöma risker för blodproppar eller blödningar
  • Diagnostisera sjukdomar som påverkar benmärgen, exempelvis leukemi eller myeloproliferativa sjukdomar
  • Följa upp effekten av behandlingar som påverkar blodets koagulation, som cytostatika eller blodförtunnande mediciner

Eftersom TPK ger information om koncentrationen av trombocyter i blodet används det för att bedöma kroppens förmåga att hantera kärlskador och blödningar. Då kroppen hela tiden producerar blodplättar kan man snabbt se förändringar i detta värde. I vissa fall kontrolleras antalet trombocyter i blodet dagligen.

TPK ingår bland annat i hälsokontroll stor och kan beställas som ett enskilt TPK-prov.

Vad betyder B- TPK och Trombocyter, partikelkoncentration, B-?

Laboratorienamnet för trombocyter skrivs som B-TPK, där ”TPK” står för trombocytpartikelkoncentration eller Trombocyter, partikelkoncentration, B- där ”B-” anger att mätningen görs i blod. Eftersom trombocyterna finns i blodet utförs analysen på helblod, där både celler och plasma ingår.

Notationen B-TPK följer den standardiserade nomenklaturen som används i vården för att säkerställa tydlig och konsekvent rapportering av laboratorieresultat. Genom att ange både analyten (trombocyter) och provmaterialet (blod) hjälper denna benämning vårdpersonal att tolka analysen korrekt.

Vad är referensintervallet för TPK?

Karolinskas referensintervall för kvinnor 18 år eller äldre är 165 till 387 x 109/L och för män 18 år eller äldre 145 till 348 x 109/L. SYNLAB anger samma referensintervall.

Även Unilabs anger samma referensintervall, men för personer 17 år eller äldre.

Referensvärdet för trombocyter innebär således att det normalt finns 165 och 387 miljarder trombocyter i en liter blod hos vuxna kvinnor, och 145 till 348 miljarder trombocyter per liter blod hos vuxna män.

Vid högt värde

Höga värden av trombocyter kallas trombocytos och innebär ett ökat antal trombocyter i blodet som kan bero på:

  • Järnbrist då kroppen ökar trombocytproduktionen som en kompensatorisk mekanism
  • Kroniska inflammatoriska sjukdomar eftersom inflammation kan stimulera produktionen av trombocyter
  • Myeloproliferativa sjukdomar som polycytemia vera eller essentiell trombocytemi som kan orsaka överproduktion av trombocyter
  • Efter en kirurgisk operation eller blödning ökar kroppen tillfälligt produktionen av trombocyter som svar på skada eller blodförlust

Dessa orsaker kan vara tillfälliga eller indikera ett allvarligare, långvarigt tillstånd.

Vid lågt värde

Låga värden av trombocyter kallas trombocytopeni och innebär ett minskat antal trombocyter i blodet som kan bero på:

  • Virusinfektioner som hepatit, HIV och denguefeber kan påverka trombocytproduktionen
  • Autoimmuna sjukdomar och tillstånd som ITP (immunologisk trombocytopeni) där kroppen angriper sina egna trombocyter
  • Benmärgssjukdomar där minskad produktion av trombocyter blir följden, som vid aplastisk anemi eller leukemi
  • Biverkningar av vissa läkemedel som kemoterapi eller blodförtunnande mediciner, kan minska trombocytantalet

Symtom på trombocytopeni kan inkludera lättare blåmärken, näsblod, lång blödningstid vid sår och i allvarliga fall inre blödningar.