Allergitest Pälsdjur

Allergitest pälsdjur är för dig som vill veta om du är allergisk mot ett eller flera pälsdjur. Följande ingår:

  • 4 st allergitest för katt, häst, ko och hund
  • Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Om du är allergisk får du svar på vilket ämne du är allergisk mot.

Om panelen visar förhöjda värden jämfört med referensvärden genomförs ytterligare analyser för att se specifikt vilken eller vilka allergener du har antikroppar mot, dvs. som du har en förhöjd känslighet för. Om panelen däremot visar ett värde under referensvärdet betyder detta att du inte har allergener i blodet och en fördjupad analys ger ingen ytterligare information av kliniskt värde.

Vad är pälsdjursallergi?

Det är vanligt att man överreagerar mot ämnen som är främmande för immunförsvaret. När vi kommer i kontakt med sådana ämnen fastnar de lätt i slemhinnorna i ögonen och näsan samt halsen, och kan framkalla olika symtom. Dessa främmande ämnen som orsakar den allergiska reaktionen kallas för allergener. De finns i pälsen och talgpartiklarna i huden hos våra vanligaste pälsdjur som katter, hundar, hästar och kor.

Kattallergener

Vid kontakt med särskilt kattallergener reagerar immunförsvaret hos ungefär var tionde svensk, och det kan uppstå besvärande symtom såsom rinnsnuva, nästäppa, röda och kliande ögon samt nysningar. Allergisk snuva, som kallas för rinit, kan i vissa fall utvecklas till astma. Huden kan även reagera genom att det uppstår klåda och eksem där den har haft kontakt med allergenerna.

Varför blir man allergisk mot pälsdjur?

Det har visats att allergi mot pälsbärande djur är ärftligt. Det är så vanligt att det räknas till en av våra folksjukdomar. Pälsdjursallergi är mycket mer förekommande hos barn än hos vuxna. Man kan bli allergisk i vilken ålder som helst, men det är vanligast att barn blir allergiska när familjen införskaffar ett husdjur. Att immunförsvaret börjar överreagera hos vissa personer mot de främmande ämnena tros ha en förklaring i att vi nuförtiden har det för rent omkring oss.

Följande ingår i Allergitestet för pälsdjur

Analysgrupp Analys
Allergi pälsdjur

Katt IgE-antikroppar

Häst IgE-antikroppar

Ko IgE-antikroppar

Hund IgE-antikroppar

Beställ allergitest för pälsdjur

Du kan ta blodprovet minuter efter beställning drop-in. Tidsbokning på ett fåtal orter. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och Svar om Allergitest Pälsdjur

Om provet

För vem passar allergitestet?

Testet passar för dig som misstänker pälsdjursallergi eller för dig som vill utesluta allergi. Många som får allmänna allergiska besvär har svårt att definiera orsaken. Genom blodprov kan vissa allergier påvisas/uteslutas. Detta allergitest sker via blodprov och gäller för hund, katt, ko och häst.

Vad är vanliga symtom på pälsdjursallergi?

Symtom är bland annat kliande ögon, rinnsnuva, nysningar och/eller nästäppa. Andra symtom är nässelutslag vid kontakt med djuret.

Hur vanligt är pälsdjursallergi?

Ungefär 10 till 15 % av Sveriges befolkning har pälsdjursallergi. Det är därmed en av de vanligaste allergierna.

Om provtagningen

Finns det blodprov som testar mer än allergi mot pälsdjur?

Stora Allergitestet omfattar 15 tester – 4 st för pälsdjur, 5 st för pollen och 6 st för födoämnen. Det kan vara ett passande test för dig som har symtom, men inte sett samband med just pälsdjur eller ett specifikt ämne.

När och var sker provtagning?

Vid beställning väljs vilket provtagningsställe som testet önskas genomföras på. Testet genomförs sedan under drop-in tider. Bokning av tid behöver enbart ske på ett fåtal provtagningsställen. Via sökfunktionen för provtagningsställen kan du se ditt närmaste provtagningsställe. För Stockholm se här.

Går det att byta till annat blodprov?

Kontakta Mediseras kundtjänst vid önskemål om att byta till annat blodprov.

Behöver jag tänka på något inför provtagningen?

I bekräftelsemailet finns information om provtagningen och vad du bör tänka på inför provtagning. Där framgår det även inom vilka tider som provtagningsstället har öppet. Du behöver inte fasta inför blodprovet eller ta det en särskild tid på dygnet.

Om resultatet

Visar resultatet om jag är allergisk?

Blodprovet kan påvisa en pälsdjursallergi mot hund, katt, ko eller häst. Däremot kan Medisera inte ställa en diagnos. Detta kan enbart en läkare göra efter undersökning på exempelvis vårdcentral.

Vad kan orsaken vara till symtom om det inte är allergi?

Andra orsaker kan exempelvis vara näspolyper, astma eller överkänsliga slemhinnor i näsan. Vid hälsobesvär bör alltid en tid på en vårdcentral bokas. Där kan en läkare skapa sig en helhetsbild utifrån både prover och undersökningar.

Vilka behandlingar finns vid pälsdjursallergi?

Det bästa är att undvika kontakt med pälsdjur samt besök av pälsdjur i hemmet. Många klarar sig även med receptfria läkemedel för att dämpa de symtom som kan uppstå. Det går inte att bota allergin, däremot att minska dess symtom. Rådgör med en läkare eller personal på ett apotek.

Beställ Allergitest Pälsdjur - 1390 kr

Så fungerar Min Journal