Allergitest Pälsdjur
Allergitest pälsdjur är för dig som vill veta om du är allergisk mot ett eller flera pälsdjur. Följande ingår:
- 4 st allergitest för katt, häst, ko och hund
- Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Om du är allergisk får du svar på vilket ämne du är allergisk mot.
Om panelen visar förhöjda värden jämfört med referensvärden genomförs ytterligare analyser för att se specifikt vilken eller vilka allergener du har antikroppar mot, dvs. som du har en förhöjd känslighet för. Om panelen däremot visar ett värde under referensvärdet betyder detta att du inte har allergener i blodet och en fördjupad analys ger ingen ytterligare information av kliniskt värde.
Vad är pälsdjursallergi?
Det är vanligt att man överreagerar mot ämnen som är främmande för immunförsvaret. När vi kommer i kontakt med sådana ämnen fastnar de lätt i slemhinnorna i ögonen och näsan samt halsen, och kan framkalla olika symtom. Dessa främmande ämnen som orsakar den allergiska reaktionen kallas för allergener. De finns i pälsen och talgpartiklarna i huden hos våra vanligaste pälsdjur som katter, hundar, hästar och kor.
Kattallergener
Vid kontakt med särskilt kattallergener reagerar immunförsvaret hos ungefär var tionde svensk, och det kan uppstå besvärande symtom såsom rinnsnuva, nästäppa, röda och kliande ögon samt nysningar. Allergisk snuva, som kallas för rinit, kan i vissa fall utvecklas till astma. Huden kan även reagera genom att det uppstår klåda och eksem där den har haft kontakt med allergenerna.
Varför blir man allergisk mot pälsdjur?
Det har visats att allergi mot pälsbärande djur är ärftligt. Det är så vanligt att det räknas till en av våra folksjukdomar. Pälsdjursallergi är mycket mer förekommande hos barn än hos vuxna. Man kan bli allergisk i vilken ålder som helst, men det är vanligast att barn blir allergiska när familjen införskaffar ett husdjur. Att immunförsvaret börjar överreagera hos vissa personer mot de främmande ämnena tros ha en förklaring i att vi nuförtiden har det för rent omkring oss.