TRAK prov – antikroppar
Blodprovet för TRAK mäter nivån av TSH-receptorantikroppar i blodet och används för att bedöma sköldkörtelns immunologiska aktivitet. Förhöjda värden ses främst vid Graves sjukdom, en autoimmun orsak till hypertyreos. Testet används vid utredning av sköldkörtelrubbningar, särskilt vid misstänkt autoimmun hypertyreos. Följande ingår i provet:
- Analys av TRAK (TSH-receptor antikroppar). S-TRAK (serum) analyseras av Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisningar: Du behöver inte fasta eller ta detta blodprov vid en specifik tidpunkt på dygnet. Intag av biotin, antingen genom behandling vid neurologiska sjukdomar eller via kosttillskott, kan påverka provresultat och leda till felaktiga mätvärden. För patienter som använder biotin i doser över 5 mg per dag bör blodprov tas tidigast 24 timmar efter den senaste biotindosen för att säkerställa korrekta resultat.
Vad är TRAK?
TRAK står för tyreoideastimulerande hormonreceptor-antikroppar, och kallas även TSH-receptorantikroppar. Det är en specifik typ av antikropp som riktar sig mot sköldkörtelns TSH-receptorer (tyreoideastimulerande hormonreceptorer) och som kan påverka hur sköldkörteln fungerar. Sköldkörtelns hormonproduktion kontrolleras av hypofysen genom TSH-hormoner och om receptorerna angrips av TRAK störs balansen i hormonsystemet.
TRAK kan antingen stimulera eller blockera sköldkörtelns produktion av hormoner. Förhöjda nivåer av TRAK ses ofta vid autoimmuna sköldkörtelsjukdomar, främst vid Graves sjukdom, som leder till hypertyreos vilket innebär en överaktiv sköldkörtel.
Varför utförs analysen?
Blodprov för TRAK utförs för att undersöka orsaken bakom en hormonrubbning och om det handlar om autoimmun sjukdom. Autoimmun betyder att kroppen attackerar sina egna celler som om de vore ett hot. Då bildas det antikroppar som kan upptäckas genom ett blodprov. Hittar man inte TRAK i blodet har hormonrubbningen en annan orsak. Om det finns TRAK i blodet under en graviditet kan antikropparna överföras till barnet.