TRAK prov – antikroppar

Blodprovet för TRAK mäter nivån av TSH-receptorantikroppar i blodet och används för att bedöma sköldkörtelns immunologiska aktivitet. Förhöjda värden ses främst vid Graves sjukdom, en autoimmun orsak till hypertyreos. Testet används vid utredning av sköldkörtelrubbningar, särskilt vid misstänkt autoimmun hypertyreos. Följande ingår i provet:

  • Analys av TRAK (TSH-receptor antikroppar). S-TRAK (serum) analyseras av Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisningar: Du behöver inte fasta eller ta detta blodprov vid en specifik tidpunkt på dygnet. Intag av biotin, antingen genom behandling vid neurologiska sjukdomar eller via kosttillskott, kan påverka provresultat och leda till felaktiga mätvärden. För patienter som använder biotin i doser över 5 mg per dag bör blodprov tas tidigast 24 timmar efter den senaste biotindosen för att säkerställa korrekta resultat.

Vad är TRAK?

TRAK står för tyreoideastimulerande hormonreceptor-antikroppar, och kallas även TSH-receptorantikroppar. Det är en specifik typ av antikropp som riktar sig mot sköldkörtelns TSH-receptorer (tyreoideastimulerande hormonreceptorer) och som kan påverka hur sköldkörteln fungerar. Sköldkörtelns hormonproduktion kontrolleras av hypofysen genom TSH-hormoner och om receptorerna angrips av TRAK störs balansen i hormonsystemet.

TRAK kan antingen stimulera eller blockera sköldkörtelns produktion av hormoner. Förhöjda nivåer av TRAK ses ofta vid autoimmuna sköldkörtelsjukdomar, främst vid Graves sjukdom, som leder till hypertyreos vilket innebär en överaktiv sköldkörtel.

Varför utförs analysen?

Blodprov för TRAK utförs för att undersöka orsaken bakom en hormonrubbning och om det handlar om autoimmun sjukdom. Autoimmun betyder att kroppen attackerar sina egna celler som om de vore ett hot. Då bildas det antikroppar som kan upptäckas genom ett blodprov. Hittar man inte TRAK i blodet har hormonrubbningen en annan orsak. Om det finns TRAK i blodet under en graviditet kan antikropparna överföras till barnet.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Sköldkörtel

TRAK

Frågor och svar

Om provet

Varför mäter man TRAK?

Blodprov för TRAK tas vid utredning av autoimmuna sjukdomar som påverkar sköldkörteln. Blodprov tas också för att utreda och följa upp behandling av Graves sjukdom, som är en vanlig orsak till hypertyreos. Testet kan också hjälpa till att skilja mellan olika typer av sköldkörtelsjukdomar, till exempel Graves sjukdom och andra former av tyreoidit (sköldkörtelinflammation). TRAK-prov tas ofta om man visar symtom på hypertyreos som viktminskning, hjärtklappning, nervositet eller värmeintolerans.

Finns olika typer av TRAK?

Ja, TSH-receptor antikroppar förekommer i två typer, stimulerande respektive blockerande antikroppar. Stimulerande TRAK ger upphov till hypertyreos/tyreotoxikos vid Graves sjukdom, medan blockerande TRAK kan ge atrofi av sköldkörteln och hypotyreos. Majoriteten av patienter med Graves sjukdom har TRAK.

Observera att detta test inte särskiljer de båda typerna.

Vilka sjukdomar kan TRAK-värdet indikera?

Förhöjda nivåer av TRAK är starkt förknippade med Graves sjukdom, men kan även ses vid andra sköldkörtelsjukdomar som toxisk knölstruma. TRAK-värden kan också användas för att bedöma risken för återfall av Graves sjukdom efter behandling, och för att identifiera om TRAK kan orsaka hypertyreos hos gravida kvinnor.

Vilka symptom är förknippade med höga nivåer av TRAK?

Höga nivåer av TRAK är vanligtvis förknippade med Graves sjukdom, som leder till hypertyreos  och en överaktiv sköldkörtel. Symtomen kan inkludera:

  • Ökad hjärtfrekvens, hjärtklappning och ibland oregelbundna hjärtslag (förmaksflimmer)
  • Ofrivillig viktminskning trots ökad aptit
  • Trötthet, nervositet, oro, irritabilitet och sömnsvårigheter
  • Ökad värmekänsla, svettningar och intolerans mot värme
  • Muskelsvaghet, darrningar i händer eller kropp
  • Ökad avföringsfrekvens eller diarré
  • Påverkan på ögon vid endokrin oftalmopati. Utstående ögon (exoftalmus), ögonsmärta, ljuskänslighet, dubbelseende eller försämrad syn.

I vissa fall, där TRAK är förknippade med blockerande effekter, kan symtomen istället vara relaterade till hypotyreos som trötthet, viktuppgång och frusenhet.

Symtomen varierar mellan individer och är starkt kopplat till den underliggande sjukdomens aktivitet och sköldkörtelns hormonproduktion.

Vad är P-TRAK och S-TRAK?

P-TRAK och S-TRAK är benämningar som används i medicinska blodanalyser för att indikera varifrån provet är taget och vilken typ av provvätska som analyseras. P-TRAK står för plasma-TRAK och avser mätning av Tyreoidea Receptor-Antikroppar i blodplasma som är den vätska som återstår efter att blodet har separerats från blodkropparna och koagulationsfaktorer. S-TRAK står för serum-TRAK och innebär mätning av TRAK i blodserum. Serum är den vätska som återstår efter att blodet har koagulerat och koagulationsfaktorer har avlägsnats. Skillnaden mellan dem handlar främst om vilken del av blodet som analyseras (plasma eller serum), vilket oftast inte påverkar resultatet nämnvärt för denna typ av analys.

Vad står TRAB för?

TRAB är en förkortning för engelskans TSH Receptor Antibody vilket på svenska betyder TSH-receptorantikroppar eller TRAK.

Vad betyder Mb Basedow?

Mb Basedow är en förkortning av den latinska termen Morbus Basedow, som betyder ”Basedows sjukdom”. Det är en äldre benämning för Graves sjukdom, en autoimmun sjukdom som orsakar överaktivitet i sköldkörteln.

Vad är oftalmopati?

Oftalmopati, särskilt i samband med Graves sjukdom, innebär påverkan på ögonen med utstående ögon, svullnad eller irritation. Detta är ofta kopplat till sköldkörtelns autoimmuna tillstånd.

Om provtagningen

Hur tas ett TRAK-prov?

TRAK testas genom ett vanligt blodprov. En liten mängd blod tas från en ven i armen och skickas till laboratorium för analys. Provet kan tas vid vilken tidpunkt som helst under dagen, och det finns vanligtvis inga speciella förberedelser som behövs.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Normalt sett krävs inga specifika förberedelser inför ett TRAK-prov. Du kan äta och dricka som vanligt innan provtagningen. Intag av biotin kan dock påverka resultatet.

Finns det några risker med provtagningen?

Risken med att ta ett blodprov för att mäta TRAK är mycket liten. Du kan känna ett litet stick när nålen sätts in i armen, och det kan uppstå ett mindre blåmärke vid punkteringsstället. Dessa biverkningar är vanligen milda och försvinner snabbt.

Om resultatet

Vad är ett normalt TRAK värde?

Ett TRAK värde på mindre än 1,8 IE/L är att anse som normalt enligt Unilabs och Karolinska.

Läs mer om referensintervall för TRAK.

Vad innebär ett högt TRAK-värde?

Ett högt TRAK-värde indikerar oftast att det finns en autoimmun sjukdom som påverkar sköldkörteln, vanligast är Graves sjukdom. Vid Graves sjukdom binder TRAK till TSH-receptorerna på sköldkörteln och stimulerar överproduktion av sköldkörtelhormoner, vilket leder till hypertyreos. Symtom på Graves sjukdom kan inkludera hjärtklappning, viktminskning, ökad svettning, darrningar, nervositet och utstående ögon (exoftalmus).

TRAK har oftast en stimulerande effekt på sköldkörteln, men i vissa fall kan den ha en hämmande effekt och leda till hypotyreos. Metoden som används i analysen kan inte skilja mellan stimulerande och hämmande antikroppar.

Förutom Graves sjukdom kan TRAK ibland ses vid autoimmuna tillstånd som primär atrofisk hypotyreos eller hos nyfödda vars mödrar har Graves sjukdom. I sällsynta fall kan höga TRAK-nivåer bero på andra faktorer som autoimmuna reaktioner och övergående inflammationer.

För att kunna ställa diagnos behöver dock läkaren ta ställning till all information; provresultat, sjukdoms- och livshistoria samt symtom.

Vad innebär ett normalt eller lågt TRAK-värde?

Normala eller låga nivåer av TRAK innebär att det inte finns några förhöjda nivåer av antikroppar mot TSH-receptorerna i blodet. Detta betyder inte nödvändigtvis att det inte finns någon sköldkörtelsjukdom, men utesluter till stor del Graves sjukdom. Graves sjukdom kan dock i sällsynta fall förekomma utan förhöjda TRAK-nivåer i blodet, vilket kan bero på lokal antikroppsproduktion i sköldkörteln. Diagnosen blir då mer komplex.

Finns det ingen förekomst av TRAK och man ändå lider av en hormonrubbning får man söka alternativa bakomliggande orsaker till detta. För att kunna ställa diagnos behöver läkaren ta ställning till all information; provresultat, sjukdoms- och livshistoria samt symtom.

Hur används TRAK-resultat i samband med behandling?

TRAK används inte bara för att utreda Graves sjukdom, utan också för att övervaka behandlingens effekt. Om TRAK-nivåerna minskar eller blir normala under behandling, är det ett tecken på att sjukdomen är under kontroll. Om TRAK-värdena förblir höga trots behandling, kan det tyda på att sjukdomen är svårbehandlad eller att det finns risk för återfall.

Vad gör man om TRAK-värdet är förhöjt?

Om dina TRAK-värden är förhöjda kan man utvärdera resultaten tillsammans med andra blodprover som TSH (tyreoideastimulerande hormon), fritt T4 (tyroxin) och fritt T3 (trijodtyronin) för att få en helhetsbild av sköldkörtelfunktionen. Baserat på resultaten kan behandlingen inkludera läkemedel som minskar sköldkörtelns aktivitet, radiojodbehandling eller operation.

Kan TRAK-prov användas under graviditet?

Ja, TRAK-testet är särskilt viktigt under graviditet om det finns en tidigare historik av Graves sjukdom eller om hypertyreos upptäcks hos en gravid kvinna. TRAK kan korsa moderkakan och påverka fostrets sköldkörtel. Därför är det viktigt att mäta TRAK hos gravida med känd sköldkörtelsjukdom för att kunna anpassa vården efter behov.

Kan TRAK-nivåerna förändras över tid?

Ja, TRAK-nivåerna kan variera beroende på sjukdomsaktivitet och behandling. Vid Graves sjukdom är TRAK-nivåerna ofta höga under aktiva faser av sjukdomen, men kan sjunka till normala nivåer efter framgångsrik behandling. Uppföljning av TRAK-nivåerna används därför för att bedöma behandlingseffekten och risken för återfall.

Vilka andra blodprovet är kopplade till Sköldkörteln?

Medisera erbjuder olika tester kopplade till Sköldkörteln. Här kan du läsa mer:

Sköldkörteltest Stor – i samarbete med Sköldkörtelförbundet

Sköldkörteltest Mellan

Sköldkörteltest Bas

T4 (fritt)

T3 (fritt)

TSH

Anti TPO

Se samtliga blodprover kopplat till sköldkörtel och ämnesomsättning.

Beställ TRAK - 445 kr

Så fungerar Min Journal