Fosfat prov
Blodprovet för fosfat analyserar fosfatnivåerna i blodet för att bedöma kroppens mineralbalans och fosfatomsättning. Provet används bland annat vid utredning av njurfunktion, bisköldkörtelrubbningar och ämnesomsättningssjukdomar. Följande ingår i provet:
- Analys av fosfat. P-fosfat (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-fosfat (serum) av SYNLAB.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Vad är fosfat och fosfor?
Av de mineraler som finns i kroppen har vi mest av kalcium och därefter fosfor. Fosfor är ett grundämne och fosfat dess salt. Fosfor är mycket reaktivt och förekommer aldrig i fri form i naturen. I livsmedel anges mängden fosfor i milligram och i vården som fosfat i mmol som står för millimol per liter.
Fosfat och fosfor används ofta synonymt, är nära besläktade, men är inte exakt samma sak. Fosfat är den joniserade formen av fosfor och förekommer tillsammans med mineraler som kalcium och natrium som salter, och det är dessa salter som kallas fosfater.
Fosfat och kalcium bildar till exempel ett slags ”salt” som i form av kalciumfosfat finns i skelett och tänder. Fosfater finns också i andra mineral och används inom jordbruk, industri och livsmedelstillverkning. Du får i dig ämnet genom den mat du äter.
Fosfat och fosfor i kroppen
Fosfor är en livsnödvändig mineral som finns i varje cell och deltar i många av kroppens viktiga processer. Det spelar en roll i syra-basbalansen, energiproduktionen och ämnesomsättningen. Fosfat, den biologiskt aktiva formen av fosfor, är avgörande för cellernas energiförsörjning och benmineralisering. Förhöjda fosfatnivåer kan påverka skelett och njurar negativt, då överskott kan leda till kalciumförluster och försämrad blodcirkulation. Vid njursvikt minskar kroppens förmåga att utsöndra fosfat, vilket resulterar i förhöjda nivåer i blodet.
Varför behövs analysen av fosfat?
Blodprov för fosfatanalys används vid utredning av rubbningar i kalcium- och fosfatbalansen, exempelvis vid misstänkt sjukdom i bisköldkörtlarna (paratyroidea), D-vitaminbrist eller malabsorption. Blodprov tas även vid njursjukdomar, där fosfatnivåerna kan påverkas av njurarnas filtrationsförmåga. Dessutom kan analysen vara relevant vid långvarig intravenös näringstillförsel (parenteral nutrition) samt vid diffusa symtom som oförklarad trötthet eller muskelkramper, där elektrolytrubbningar kan vara en möjlig orsak.