Fosfat

Denna analys mäter fosfat i blodet. Följande ingår:

  • 1 analys av fosfat
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är fosfat och fosfor?

Av de mineraler som finns i kroppen har vi mest av kalcium och därefter fosfor. Fosfor är ett grundämne och fosfat dess salt. Fosfor är mycket reaktivt och förekommer aldrig i fri form i naturen. I livsmedel anges mängden som fosfor i mg och i vården som fosfat i mmol.

Fosfat och fosfor används ofta synonymt, är nära besläktade, men är inte exakt samma sak. Fosfat är den joniserade formen av fosfor och förekommer tillsammans med mineraler som kalcium och natrium som salter, och det är dessa salter som kallas fosfater.

Fosfat och kalcium bildar till exempel ett slags ”salt” som i form av kalciumfosfat finns i skelett och tänder. Fosfater finns också i andra mineral och används inom jordbruk, industri och livsmedelstillverkning. Du får i dig ämnet genom den mat du äter.

Varför behövs analysen?

Fosfor ingår i varje cell i vår kropp och spelar en central roll för många av kroppens grundläggande funktioner. Ämnet är viktigt för balansen mellan syra och bas i kroppen och finns i alla celler. Fosfater ingår i kroppens energiförsörjningssystem och fyller en funktion avseende ämnesomsättningen. Blodanalys av fosfat är en del i utredningen avseende njurfunktion.

För höga halter kan ha en negativ effekt på skelett och njurar eftersom kalcium kan läcka ut och leda till problem med blodcirkulationen. Fosfat värdet i blodet stiger vid njursvikt.

Följande ingår i fosfat testet

Analysgrupp Analys
Njurfunktion

Fosfat

Frågor och svar om fosfat

Om provet

Varför är fosfat viktigt för kroppen?

Fosfat hjälper till med energiproduktion, ben- och tandbildning, cellmembranfunktion och DNA-syntes.

För vem passar ett fosfattest?

Fosfattest passar vid utredning av kalciumomsättningsrubbning som vid misstanke på paratyroideasjukdom, D-vitaminbrist, malabsorption samt vid njursjukdomar. Vid långvarig parenteral nutrition och vid oklara trötthets- och kramptillstånd.

Hur mäts fosfatnivåerna i kroppen?

Fosfatnivåerna mäts vanligtvis genom ett blodprov.

Kan dieten påverka fosfatnivåerna?

Ja, dieten påverkar fosfatnivåer. Olika livsmedel som innehåller mycket fosfor, såsom kött, mjölkprodukter och nötter, kan höja fosfatnivåerna. Omvänt kan en kost som innehåller väldigt lite fosforinnehåll bidra till låga fosfatvärden. Det är viktigt att ha en balanserad kost för att upprätthålla normala fosfatnivåer.

Vad händer vid fosfatbrist?

Brist på fosfat kan leda till svaghet, benproblem, aptitlöshet och andningssvårigheter.

Kan för mycket fosfat vara skadligt?

Ja, förhöjda fosfatnivåer kan leda till njurskador, kardiovaskulära sjukdomar och mineralobalans i kroppen.

Vilka är de huvudsakliga källorna till fosfat i kosten?

Mejeriprodukter, kött, fisk, ägg och baljväxter är rika på fosfat. Bearbetade livsmedel kan också innehålla tillsatt fosfat.

Hur regleras fosfatnivåerna i kroppen?

Njurarna spelar en central roll i att reglera fosfatnivåerna genom att filtrera och utsöndra överskott via urinen.

Vad är bisköldkörtelhormonets roll i fosfatregleringen?

Hormonet som bisköldkörteln producerar reglerar fosfatnivåerna i blodet genom att påverka ifall njurarna ska återabsorbera eller utsöndra fosfat. Höga nivåer av detta hormon kan leda till att njurarna inte kan återabsorbera lika mycket fosfat vilket sänker fosfatnivåerna i blodet.

Om provtagningen

Var kan man ta blodprovet?

Provtagningen kan ske på de flesta av Mediseras provtagningsenheter.

Om resultatet

Vad innebär ett högt värde av fosfat?

Höga värden av fosfat i blodet kan ge röda ögon och klåda i huden. Fosfat och kalcium kan bilda avlagringar i hjärta, leder, lungor och blodkärl och öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Höga värden kan leda till försämras sårläkning. Höga värden indikerar rubbningar i kalcium-fosfatbalansen och kan tyda på nedsatt njurfunktion.

Förhöjda värden ses vid njurinsufficiens, hypoparatyreoidism, acidos, långvarig immobilisering, lymfom, blodsjukdom och vid aktiv akromegali.

Vad innebär ett lågt värde av fosfat?

Lågt värde kan tyda på näringsbrist och/eller malabsorption (det vill säga att kroppen inte kan ta upp näringsämnen från tarmen) och kan leda till utarmning av muskler och skelett.  Låga värden kan indikera rubbningar i kalcium-fosfatbalansen.

Sänkta värden ses vid tubulära defekter, hyperparatyreoidism, D-vitaminbrist, malabsorption, kronisk alkoholism, alkalos, sepsis, efter insulin- och glukostillförsel, vid långvarig parenteral nutrition samt vid hypofosfatemisk rakit.

Vad kan jag göra om testet visar avvikande värden?

Om testet visar avvikande fosfatvärden, kan livsstilsförändringar, kostjusteringar eller medicinering vara nödvändiga beroende på den underliggande orsaken.

Går det att följa värden över tid?

Ja, det går att följa dina fosfatvärden över tid genom regelbundna blodprover.

Beställ Fosfat - 275 kr

Så fungerar Min Journal