Kolesteroltest – blodfett

Blodprovet för kolesterol mäter den totala mängden kolesterol i blodet och ger information om kroppens fettomsättning och hjärt-kärlhälsa. Förhöjda nivåer kan vara kopplade till ökad risk för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdom. Testet används vid utredning av blodfettsrubbningar och kardiovaskulär riskbedömning. Följande ingår i testet:

  • Analys av kolesterol (total). P-kolesterol (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-kolesterol (serum) av SYNLAB. Nivåerna i plasma och serum är i princip identiska.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen. Du behöver fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel.

Vad är kolesterol?

Kolesterol är en lipid som är ett annat namn för fett. Ämnet förekommer naturligt i alla människors och djurs kroppar. Det har flera viktiga funktioner, bland annat bidrar kolesterol till uppbyggnaden av cellmembran och är behövs för produktionen av vissa hormoner som östrogen, testosteron och d-vitamin samt för produktion av gallsyror.

Kolesterol finns i alla kroppens celler, men kan också tillföras via kosten. Förutom att tas upp via maten kan kolesterol även tillverkas av levern, som är ansvarig för att reglera och balansera kolesterolnivåerna i kroppen.

Vad är totalt kolesterol?

Kolesterol transporteras i blodet genom proteinpaket som kallas LDL och HDL. Total kolesterol är ett mått på den sammanlagda mängden kolesterol i blodet och inkluderar:

  • LDL-kolesterol (lågdensitetslipoprotein), även känt som det ”onda” kolesterolet
  • HDL-kolesterol (högdensitetslipoprotein), känt som det ”goda” kolesterolet
  • En mindre del av andra typer av lipoproteiner som VLDL (mycket låg-densitetslipoprotein)

Varför behövs analysen?

Analysen av total kolesterol används för bedömning av kardiovaskulär risk och vid misstanke om rubbad lipidomsättning. Genom att undersöka total kolesterol kan man fastställa om det finns för mycket kolesterol i blodet. Har man höga nivåer kan det leda till att fett och andra substanser lagras i blodkärlen, något som i sin tur leder till en ökad risk för stroke eller andra hjärt- och kärlsjukdomar.

Analysen används även för att kontrollera effekten av olika mediciner eller behandlingar. Värt att nämna är att ditt totalkolesterolvärde inte anger vad det är för typ av kolesterol du har i blodet.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Hjärta/kärl

Kolesterol

Frågor och svar

Om provet

Vad gör kolesterolet i kroppen?

Kolesterol används för att bygga upp cellmembran, vilket ger cellerna struktur och stabilitet. Mängden kolesterol i cellmembranet påverkar dess struktur och stabilitet, och spelar därigenom en roll för att skydda cellerna mot förändringar i kroppen. Membranet gör det möjligt för cellerna att fungera som självständiga enheter.

Kolesterol är också nödvändigt för produktionen av hormoner, som könshormoner (östrogen och testosteron) och kortisol, samt för att tillverka gallsyror, som behövs för att bryta ner och absorbera fett från kosten. Kolesterol spelar också en roll i syntesen av d-vitamin, som behövs för skelettets hälsa och immunförsvaret.

Hur transporteras kolesterol i blodet?

Eftersom kolesterol är svårlösligt i vatten behöver det hjälp av proteiner för att kunna transporteras genom blodbanan. Dessa proteiner kallas lipoproteiner, och de möjliggör för kolesterol att förflyttas i blodet tillsammans med triglycerider.

Det finns olika typer av lipoproteiner, till exempel HDL och LDL, som var och en har olika funktioner och destinationer i kroppen. 60-70% av plasmakolesterol transporteras i LDL, medan 25–30% återfinns i HDL och mindre mängder i kylomikroner och VLDL.

Varför mäts total kolesterol?

Total kolesterol mäts för att bedöma risken för hjärt-kärlsjukdomar. Genom att analysera total kolesterol kan man få en bild av lipidprofilen och göra en riskbedömning. Det är vanligt att mäta total kolesterol som en del av en hälsokontroll eller om man har riskfaktorer för hjärtsjukdomar som övervikt, rökning, högt blodtryck eller en familjehistoria av hjärtproblem.

Vad är P-kolesterol och S-kolesterol?

P-kolesterol och S-kolesterol avser kolesterolhalten i olika blodkomponenter. P-kolesterol mäter kolesterol i blodplasma, den flytande delen av blodet utan blodkroppar, och används vanligtvis för att bedöma totalkolesterolnivåer. P-kolesterol analyseras av Karolinska och Unilabs.

S-kolesterol mäter kolesterol i serum, vilket är plasma utan koagulationsfaktorer. S-kolesterol analyseras av SYNLAB.

Nivåerna i plasma och serum är i princip identiska och används för att utvärdera blodfetter och hjärt-kärlsjukdomsrisk. Skillnaden ligger främst i hur blodprovet hanteras vid analys.

Vad påverkar nivån av kolesterol?

Kolesterol påverkas av flera faktorer, till exempel:

  • En kost rik på mättade fetter, transfetter och kolesterol kan höja nivåerna av total kolesterol
  • Övervikt eller fetma kan höja LDL och total kolesterol
  • Brist på fysisk aktivitet kan sänka HDL och öka LDL, vilket påverkar total kolesterolnivån
  • Ärftliga faktorer kan påverka hur kroppen hanterar kolesterol
  • Tillstånd som diabetes, njursjukdomar och hypotyreos kan påverka kolesterolnivåerna

Om provtagningen

Hur tas ett prov för att mäta total kolesterol?

Blodprov för kolesterol tas vanligtvis genom att en liten mängd blod tas från en ven i armen. Provet skickas sedan till laboratorium för analys av kolesterolnivåerna. Total kolesterol mäts ofta som en del av en lipidpanel tillsammans med LDL, HDL, triglycerider och apolipoprotein för att få en helhetsbild av lipidprofilen.

Behöver jag fasta innan provtagningen?

Ja, du behöver fasta innan blodprov för total kolesterol, särskilt om testet är en del av en lipidpanel. Under denna tid får du endast dricka vatten, och allt annat mat- och dryckintag bör undvikas. Fasta hjälper till att få mer exakta värden, eftersom nivåerna av blodfetter påverkas av nyligen intagen mat.

Finns det några risker med provtagningen?

Riskerna med ett blodprov för total kolesterol är minimala.

Om resultatet

Vad är ett normalt kolesterolvärde?

Normala kolesterolvärden varierar beroende på ålder och är 2,9 till 6,1 mmol/L för personer mellan 18 och 30 år, 3,3 till 6,9 mmol/L för personer mellan 31 och 50 år och 3,9 till 7,8 mmol/L för personer äldre än 50 år.

Läs mer om referensintervall för kolesterol.

Vad innebär ett högt kolesterolvärde?

Ett högt kolesterolvärde innebär att det finns för mycket kolesterol i blodet, vilket kan öka risken för att kolesterol fastnar i kärlväggarna och bildar plack. Detta kan leda till åderförkalkning (ateroskleros), en förträngning av artärerna som kan öka risken för hjärtinfarkt, stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar. Om ditt kolesterol är förhöjt kan man också undersöka nivån av LDL, HDL, triglycerider och apolipoprotein för att få en bättre förståelse av hjärthälsan och behovet av behandling.

Vad kan höga kolesterolvärden bero på?

Förhöjda kolesterolnivåer i blodet kan bero på både primära och sekundära orsaker. Vid sekundär hyperlipidemi är de höga nivåerna ofta kopplade till andra tillstånd eller sjukdomar som diabetes, lever- och njursjukdomar eller hypotyreos. Dessa tillstånd påverkar kroppens förmåga att hantera fett och kolesterol.

Primär hyperlipidemi är ärftligt betingad och inkluderar tillstånd som familjär hyperkolesterolemi och familjär dyslipoproteinemi, där genetiska faktorer gör att kolesterolnivåerna blir förhöjda oberoende av livsstil.

Är det alltid ett problem att ha höga kolesterolvärden?

Nej, det är inte alltid riskabelt att ha ett högt kolesterolvärde. Värdet behöver även vägas samman med andra faktorer som höjer risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det kan handla om livsstilsfaktorer som rökning, avsaknad av fysisk aktivitet och övervikt, ärftliga faktorer där släktingar har hjärt- och kärlsjukdomar, eller sjukdomar som diabetes och högt blodtryck.

Vad innebär ett lågt total kolesterolvärde?

Så länge kolesterolvärdet inte är för lågt så är ett lågt kolesterolvärde önskvärt och anses vara ett tecken på god hälsa. Om ditt kolesterolvärde är mycket lågt kan det innebära att något hämmar kroppens naturliga produktion av kolesterol, vilket i sin tur gör att kroppen får problem med många livsviktiga processer.

Mycket lågt total kolesterol är sällsynt och innebär att kroppen inte har tillräckligt med kolesterol för att bygga cellmembran och producera hormoner. Detta kan vara ett tecken på undernäring, leversjukdom eller andra hälsoproblem. Mycket lågt kolesterol kan också kopplas till vissa allvarliga sjukdomar eller autoimmuna tillstånd.

Vad är målvärdet för kolesterol?

Målvärdet för kolesterol styrs av många individuella faktorer som till exempel andra sjukdomar, ärftlighet, blodtryck och rökning. Hur stor risken är, och vilken nivå som är rätt för dig går inte att säga utan kompletterande information om ditt övriga hälsotillstånd. Det går dock att göra antagandet att risken för hjärt-kärlsjukdom ökar vid högt blodtryck, högt kolesterol och rökning, samt minskar vid en sänkning av kolesterol.

Man kan ligga inom referensintervallet, men ändå behöva sänka sin nivå av kolesterol för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Hur kan jag sänka mitt total kolesterol?

Det finns flera sätt att sänka total kolesterol och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar:

  • Inkludera mer frukt, grönsaker, fibrer och hälsosamma fetter i kosten. Minska intaget av mättade fetter och transfetter, som finns i rött kött, fet mejeriprodukter och processade livsmedel.
  • Regelbunden fysisk aktivitet kan höja HDL-nivåerna och sänka LDL och total kolesterol.
  • Rökning sänker HDL och ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
  • Om du är överviktig eller har fetma kan viktnedgång bidra till att sänka kolesterolnivåerna.
  • Överdriven konsumtion kan öka total kolesterol.
  • I vissa fall kan läkemedel som statiner förskrivas för att sänka kolesterol och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Vad gör man om kolesterolnivåerna är förhöjda?

Om dina kolesterolnivåer är förhöjda rekommenderas en helhetsbedömning baserat på andra riskfaktorer som rökning, blodtryck, familjehistoria och förekomst av diabetes. Du kan rekommenderas livsstilsförändringar som kost- och motionsvanor samt i vissa fall ordineras kolesterolsänkande läkemedel som statiner eller fibrater.

Beställ Kolesterol - 175 kr

Så fungerar Min Journal