Kolesteroltest – blodfett
Blodprovet för kolesterol mäter den totala mängden kolesterol i blodet och ger information om kroppens fettomsättning och hjärt-kärlhälsa. Förhöjda nivåer kan vara kopplade till ökad risk för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdom. Testet används vid utredning av blodfettsrubbningar och kardiovaskulär riskbedömning. Följande ingår i testet:
- Analys av kolesterol (total). P-kolesterol (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs, och S-kolesterol (serum) av SYNLAB. Nivåerna i plasma och serum är i princip identiska.
- Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen. Du behöver fasta minst 12 timmar innan provtagning. Drick gärna vatten, då det förenklar blodprovstagningen. Du kan även dricka kaffe eller te, men då utan mjölk, socker eller sötningsmedel.
Vad är kolesterol?
Kolesterol är en lipid som är ett annat namn för fett. Ämnet förekommer naturligt i alla människors och djurs kroppar. Det har flera viktiga funktioner, bland annat bidrar kolesterol till uppbyggnaden av cellmembran och är behövs för produktionen av vissa hormoner som östrogen, testosteron och d-vitamin samt för produktion av gallsyror.
Kolesterol finns i alla kroppens celler, men kan också tillföras via kosten. Förutom att tas upp via maten kan kolesterol även tillverkas av levern, som är ansvarig för att reglera och balansera kolesterolnivåerna i kroppen.
Vad är totalt kolesterol?
Kolesterol transporteras i blodet genom proteinpaket som kallas LDL och HDL. Total kolesterol är ett mått på den sammanlagda mängden kolesterol i blodet och inkluderar:
- LDL-kolesterol (lågdensitetslipoprotein), även känt som det ”onda” kolesterolet
- HDL-kolesterol (högdensitetslipoprotein), känt som det ”goda” kolesterolet
- En mindre del av andra typer av lipoproteiner som VLDL (mycket låg-densitetslipoprotein)
Varför behövs analysen?
Analysen av total kolesterol används för bedömning av kardiovaskulär risk och vid misstanke om rubbad lipidomsättning. Genom att undersöka total kolesterol kan man fastställa om det finns för mycket kolesterol i blodet. Har man höga nivåer kan det leda till att fett och andra substanser lagras i blodkärlen, något som i sin tur leder till en ökad risk för stroke eller andra hjärt- och kärlsjukdomar.
Analysen används även för att kontrollera effekten av olika mediciner eller behandlingar. Värt att nämna är att ditt totalkolesterolvärde inte anger vad det är för typ av kolesterol du har i blodet.