TPK prov (trombocyter) – blodplättar

TPK provet mäter antalet blodplättar i blodet. Följande ingår:

  • Analys av trombocyter (TPK). B- TPK (trombocyter, partikelkoncentration) analyseras av Unilabs och Trombocyter, partikelkoncentration, B- av Karolinska och SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Vad är trombocyter?

Trombocyter är en beståndsdel av blodet som också kallas blodplättar och som hjälper till vid koagulering av blodet. När du skär dig så djupt att det börjar blöda är det trombocyterna som ser till att blodet koagulerar vid såret och bildar en sårskorpa.

Om dina blodplättar inte fungerar optimalt leder det till att du tappar mer blod än vad som är normalt eller att du lätt får blåmärken. Trombocyterna har en kort livslängd på runt nio dagar, och det bildas hela tiden nya blodplättar i benmärgen.

Vad är TPK?

TPK står för trombocytpartikelkoncentration och mäter antalet trombocyter i en given volym blod, ofta en liter. TPK ingår i blodstatus.

När man testar trombocyter i blodet analyserar man alltså hur många trombocyter det finns i en volym av blod.

Varför behövs analysen?

När man kontrollerar hur många trombocyter som finns i blodet kan man dra flera slutsatser. Sjukdomar som påverkar trombocyter är till exempel benmärgsjukdomar och blödningssjukdomar. Eftersom kroppen hela tiden producerar nya blodplättar kan man snabbt se förändringar i detta värde.

Trombocyter TPK används som en allmän screening vid frågeställning blödningsbenägenhet.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Blodstatus

Trombocyter (TPK)

Frågor och svar

Om provet

TPK mäts för att bedöma om koncentrationen av trombocyter i blodet är normalt och om kroppens förmåga att bilda blodproppar fungerar som den ska.

Ett avvikande antal trombocyter kan vara tecken på olika tillstånd som blödningssjukdomar, benmärgssjukdomar, inflammatoriska tillstånd eller autoimmuna sjukdomar.

Testet ingår i blodstatus (Complete Blood Count eller CBC på engelska) och kan användas för att utreda och övervaka tillstånd som trombocytopeni (lågt antal trombocyter) eller trombocytos (högt antal trombocyter).

Vilka tillstånd kan påverka TPK-värdena?

Flera tillstånd kan påverka antalet trombocyter i blodet, till exempel trombocytopeni (lågt antal trombocyter), som till exempel kan bero på benmärgssjukdomar, autoimmuna sjukdomar eller lever- eller mjältproblem och trombocytos (högt antal trombocyter) som kan bero på järnbrist, kronisk inflammation, infektioner eller blödningar.

Koagulationsstörningar kan också påverka blodets koagulationsförmåga och öka risken för blödningar eller blodproppar.

Om provtagningen

Hur tas ett TPK-prov?

TPK provet tas genom ett vanligt blodprov. En liten mängd blod tas från en ven i armen och skickas till laboratorium för analys. Trombocyterna räknas med hjälp av en automatiserad hematologianalysator, som kan bestämma antalet celler.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.

Finns det några risker med provtagningen?

Riskerna med ett blodprov är små. Du kan känna ett litet stick när nålen sätts in i armen, och ibland kan ett litet blåmärke uppstå vid punkteringsstället. Dessa biverkningar är vanligtvis milda och försvinner snabbt.

Om resultatet

Vad är ett normalt TPK värde?

Normala värden för kvinnor 18 år eller äldre är 165 till 387 x 109/L enligt Karolinska. För män 18 år eller äldre är normala värden 145 till 348 x 109/L. Unilabs anger samma värden, men för personer 17 år eller äldre.

Detta innebär att det i normala fall finns mellan 165 och 387 miljarder trombocyter i en liter blod hos vuxna kvinnor, och 145 till 348 miljarder trombocyter per liter blod hos vuxna män.

Läs mer om referensintervall för TPK.

Vad innebär ett lågt TPK-värde?

Ett lågt trombocytantal (trombocytopeni) kan indikera att kroppen har svårt att producera tillräckligt många trombocyter eller att de bryts ner för snabbt. Vanliga orsaker till trombocytopeni är:

  • Benmärgssjukdomar och tillstånd som leukemi, lymfom eller aplastisk anemi kan påverka produktionen av trombocyter
  • Autoimmuna sjukdomar som ITP (idiopatisk trombocytopen purpura) där kroppens immunförsvar attackerar sina egna trombocyter
  • Vissa infektioner och inflammatoriska tillstånd kan minska antalet trombocyter
  • Om mjälten förstoras eller leverns funktion är nedsatt kan detta påverka trombocytantalet
  • Brist på vitamin B12 och B9  samt blodbrist kan påverka benmärgens förmåga att skapa nytt blod
  • Vissa läkemedel och cancerbehandlingar (som kemoterapi) kan minska produktionen av trombocyter i benmärgen

Symtom på lågt trombocytantal kan vara lättare blåmärken, frekvent näsblod, tandköttsblödningar eller längre blödningstid vid sår.

Vad innebär ett högt TPK-värde?

Ett högt värde av trombocyter (trombocytos) kan vara tillfälligt och bero på att kroppen återhämtar sig efter en större blödning, att kroppen lider av järnbrist, infektion eller inflammation, att mjälten nyligen opererats bort eller att man nyligen har upphört att dricka alkohol (reaktiv trombocytos).

Högt antal trombocyter kan också vara ett tecken på ökad produktion i benmärgen eller en reaktion på en annan händelse i kroppen, till exempel:

  • Kroniska sjukdomar som reumatoid artrit kan orsaka ett förhöjt trombocytantal
  • Benmärgssjukdomar där primär trombocytos (även kallad essentiell trombocytos) är ett tillstånd där benmärgen producerar för många trombocyter vilket ökar risken för blodproppar och i vissa fall blödningar

Symtom på förhöjt trombocytantal kan inkludera huvudvärk, yrsel, bröstsmärtor, stickningar i händer och fötter eller ökad risk för blodproppar.

Hur kan avvikande trombocytvärden hanteras?

Åtgärder för att förbättra trombocytvärdena beror på orsaken till obalansen:

  • Vid lågt antal kan behandling innefatta läkemedel som stimulerar benmärgsproduktionen av trombocyter, eller åtgärder för att minska immunförsvarets attack på trombocyterna
  • Vid högt antal kan behandling inkludera mediciner för att minska trombocytproduktionen eller läkemedel som hindrar blodet från att koagulera för mycket, exempelvis acetylsalicylsyra

Vad gör man om TPK-värdet är avvikande?

Om dina TPK-värden är för höga eller för låga behöver man utvärdera resultaten tillsammans med andra blodprover och medicinsk historik.

Beställ Trombocyter - 245 kr

Så fungerar Min Journal