Glutentest – Celiaki blodprov

Glutentestet undersöker antikroppar mot transglutaminas och är för dig som vill få information om celiaki påverkar din livskvalitet. Följande ingår:

  • 1 st analys av transglutaminas IgA
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vem är testet till för?

Testet är för dig som äter normalkost och som vill undersöka om du har förhöjda nivåer av antikroppar av typen transglutaminas IgA. Om du redan idag utesluter gluten från din kost och vill undersöka om du har celiaki rekommenderar vi dig en kontrollerad glutenprovokation inom vården. Läs mer om kontrollerad glutenprovokation nedan. Har du vid provtagningen uteslutit gluten ur kosten är det sannolikt att resultatet blir missvisande.

Får jag en diagnos?

Nej, Mediseras läkare kan inte ställa en diagnos endast utifrån ett blodprov. För att kunna ställa en diagnos krävs en samlad bedömning där man tar hänsyn till flera olika saker till exempel blodprov, symtom och resultat från en eventuell biopsi av tunntarmens slemhinna. Läs mer om diagnostiken.

Följande blodmarkör ingår i Glutentestet:

Analysgrupp Analys
Antikroppar

Beställ glutentestet

Om du vill få mer information om gluten påverkar din livssituation eller om du upplever symptom för celiaki kan du testa dina värden och ta blodprovet minuter efter beställning. Provtagningen håller hög klinisk standard genom samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB. Du får ett läkarkommenterat svar i “Min Journal” som du hittar här på Medisera.se inom två till sex bankdagar från den tidpunkt blodprovet tas.

Frågor och svar om Glutentestet

Om provet

För vem passar Glutentestet/Celiakiprovet?

Testet passar dig som vill kontrollera nivån av antikroppen Transglutaminas i blodet vid misstanke om celiaki. Hög nivå är en stark indikation på celiaki.

När ska du inte beställa detta test och istället söka vård?

Får du regelbundna symtom vid glutenintag bör du i första hand vända dig till en vårdcentral. Ett blodprov kan ge dig en indikation, men kan inte ensamt ligga till grund för en diagnos. En läkare kan behöva komplettera blodprovet med flera tester för att avgöra om du har celiaki. Sök även alltid hjälp av läkare vid sjukdomssymtom eller sjukdomstillstånd.

Hur går en kontrollerad glutenprovokation till om jag äter glutenfri kost och vill undersöka om jag har celiaki?

En glutenprovokation bör ske i samråd med utbildad sjukvårdspersonal. Det innebär att man under kontrollerade former börjar tillföra gluten stegvis för att se om man får symtom eller förhöjda nivåer av antikroppar i blodet. Beroende på hur man mår kan detta behövas anpassas på individnivå. Grunden är att börja äta “normal kost” innehållande gluten, men i vissa fall kan man tillsammans med dietist behöva trappa upp glutenprovokationen i en långsam takt. Provokationen kan pågå i upp till ett år men kan avslutas om patienten visar tillräckligt förhöjda nivåer av antikroppar via blodprov.

Kan detta test visa celiaki?

Blodprovet kan med hög sannolikhet påvisa celiaki. Däremot kan inte en diagnos ställas av Medisera. Vid höga värden behöver du kontakta en läkare för vidare bedömning. Enligt det nationella vårdprogrammet ställs diagnos av läkare efter minst 2 blodprov, som båda visat starkt förhöjda värden av antikroppar mot transglutaminas. Diagnosen ställs efter att läkaren även bedömt dig och dina symptom.

Vad är symtom på celiaki?

– Diarré / Besvär med tarmarna
– Trötthet / Nedstämdhet
– Viktnedgång
– Kräkning / Illamående
– Blåsor på huden / Utslag i munnen

Här kan du läsa mer i en artikel skriven i samarbete med Svenska Celiakiförbundet: Celiaki, glutenintolerans eller glutenallergi?

Om provtagningen

Bör jag tänka på något inför provtagningen?

Uteslut inte glutenprodukter ur födan inför provtagning. Detta för att provresultatet ska kunna påvisa transglutaminas antikroppar. I annat fall kan provet bli missvisande. Kom även ihåg att ta med ID-handling vid provtagning. Du behöver inte fasta inför blodprovet eller ta det en särskild tid på dygnet.

Vad är skillnaden på provtagning via Medisera och vårdcentral?

Kontakta en vårdcentral vid sjukdomssymtom eller andra fysiska/psykiska problem. Läkaren avgör i detta fall vilka blodprover och undersökningar som ska genomföras.

Via Medisera är det du själv som väljer vilka blodprover som ska testas. Exempelvis väljer många att genomföra en årlig hälsokontroll för att undersöka sina blodvärden och följa dem över tid.

Jag har beställt ett prov, men behöver det inte längre – vad gör jag?

Kontakta Mediseras kundtjänst. Vi har 14 dagars ångerrätt och det går exempelvis att byta mot annat blodprov.

Om resultatet

Hur fort kommer analyssvaren?

Efter 4 till 6 vardagar kommer analyssvaren att presenteras under ”Min Journal”. Ett sms/mail skickas då ut som anger att de finns tillgängliga. Första gången som Medisera används nås inte ”Min Journal” förrän alla provsvar är tillgängliga och sms/mail har skickats ut.

Kan detta test visa celiaki?

Blodprovet kan visa hög sannolikhet för celiaki. Däremot kan inte en diagnos ställas av Medisera. Vid höga värden behöver därför en läkartid bokas på en vårdcentral. Där avgör läkaren vilka olika prover som behöver genomföras.

Kan provresultatet visas upp för läkare på hälsocentral?

Ja, ta med mobil eller surfplatta och logga in med Bank-ID på plats för att visa dina resultat.  Läkaren avgör hur utredningen genomförs.

Hur presenteras resultaten vid avvikande resultat?

I Min Journal redovisas provresultaten för respektive blodmarkör på ett visuellt tilltalande sett i en graf som tydligt visar om dina värden av transglutaminas är avvikande. Se videon “Så fungerar Min Journal” nedan för mer information.

Beställ Glutentest - Celiaki - 745 kr

Relaterade artiklar

Så fungerar Min Journal