Bikarbonat test – standardbikarbonat

Blodprovet för standardbikarbonat analyserar koncentrationen av bikarbonat i blodet och används för att bedöma kroppens syra-basbalans. Bikarbonat fungerar som en viktig buffert i blodet och hjälper till att hålla pH-nivån stabil genom att neutralisera syror och baser. Testet kan ge viktig information om hur kroppen reglerar pH och används ofta vid utredning av metaboliska rubbningar, njur- och lungsjukdomar samt vid misstanke om syra-basstörningar. Följande ingår i testet:

  • Analys av standardbikarbonat. B-standardbikarbonat (helblod) analyseras av Karolinska och SYNLAB, och P-standardbikarbonat (plasma) av Unilabs.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Provtagningsanvisningar: Lipidterapi kan ge felaktiga analysresultat vilket innebär att behandling med lipidsänkande läkemedel eller andra interventioner som påverkar blodfetterna kan påverka resultatet.

Då blodprovet behöver lämnas till laboratoriet inom 2-3 timmar efter provtagning kan provet enbart tas på:

  • Karolinska i Solna, Danderyd, Huddinge och på Södersjukhuset i Stockholm.
  • Unilabs S:t Görans sjukhus på Kungsholmen, Unilabs Nyköping, Unilabs Katrineholm, Unilabs Eskilstuna och Unilabs Lidköping.
  • SYNLAB Sabbatsberg, SYNLAB Sophiahemmet, SYNLAB Stureplan, SYNLAB Bagarmossen, SYNLAB Fruängen, SYNLAB Edsberg, SYNLAB Huvudsta, SYNLAB Märsta, SYNLAB Täby Centrum Doktorn, SYNLAB Ekerö och SYNLAB Vällingby.

Följande blodmarkör ingår

Analysgrupp Analys
Syra-basbalans

Standardbikarbonat

Frågor & svar

Om provet

Vad är standardbikarbonat (stBik)?

Standardbikarbonat (stBik) är ett laboratorievärde som mäter mängden bikarbonat i blodplasman under standardiserade förhållanden. Bikarbonat är en viktig del av kroppens syra-basbalans och fungerar som en buffert för att reglera pH-nivån i blodet. Nivåerna påverkas av njurarnas och lungornas funktion samt ämnesomsättningen.

Varför mäter man standardbikarbonat?

Ett test för standardbikarbonat används för att utvärdera kroppens syra-basbalans och kan ge viktig information vid misstanke om metaboliska eller respiratoriska rubbningar. Testet används ofta tillsammans med andra blodgaser för att diagnostisera och övervaka tillstånd som njursjukdom, lungsjukdomar och metaboliska störningar.

Vad kan påverka bikarbonatnivåerna i blodet?

Bikarbonatnivåerna påverkas av kroppens syra-basbalans, lungfunktionen och njurarnas förmåga att reglera pH. Andningstakten kan påverka koldioxidhalten, vilket i sin tur kan förändra bikarbonatnivåerna. Njursjukdomar, diabetes, kroniska lungsjukdomar och elektrolytrubbningar kan också leda till avvikande värden.

Om provtagningen

Hur tas provet för standardbikarbonat?

Ett standardbikarbonatprov tas via ett venöst blodprov. Blodet analyseras sedan i laboratorium där bikarbonatnivåerna mäts.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

Det finns inga specifika förberedelser inför ett standardbikarbonatprov.

Finns det några risker med att ta provet?

Som vid alla blodprov kan du uppleva ett lätt obehag vid nålsticket, och i vissa fall kan ett litet blåmärke uppstå. Blodprovstagningen är dock generellt mycket säker.

Om resultatet

Vad är ett normalt standardbikarbonatvärde?

Ett normalt värde för standardbikarbonat är mellan 22 och 29 mmol/L.

Läs mer om referensintervallet för standardbikarbonat.

Vad innebär ett högt standardbikarbonatvärde?

Förhöjda nivåer av standardbikarbonat kan indikera en metabol alkalos, vilket innebär att blodet har blivit för basiskt. Detta kan bero på:

  • Långvariga kräkningar som leder till förlust av magsyra.
  • Överdriven användning av diuretika som påverkar kroppens elektrolyter.
  • Lungsjukdomar som orsakar koldioxidretention och därmed kompensatorisk ökning av bikarbonat.
  • Överskott av bikarbonattillskott vid behandling av vissa medicinska tillstånd.

Vad innebär ett lågt standardbikarbonatvärde?

Låga nivåer av standardbikarbonat kan tyda på en metabol acidos, vilket innebär att blodet har blivit för surt. Möjliga orsaker inkluderar:

  • Diabetisk ketoacidos där sura ketoner ansamlas i blodet.
  • Njursjukdom där njurarna inte kan reglera bikarbonatnivåerna effektivt.
  • Laktacidos, som kan uppstå vid syrebrist i vävnader, exempelvis vid chock eller allvarliga infektioner.
  • Kronisk diarré, som leder till förlust av bikarbonat.

Hur tolkas resultaten?

Om ditt standardbikarbonatvärde är avvikande kan din läkare rekommendera ytterligare tester, som blodgaser, elektrolyter och njurfunktionstester, för att få en mer detaljerad bild av kroppens syra-basbalans.

Beställ Standardbikarbonat test - 395 kr

Så fungerar Min Journal