MCH prov (hemoglobinmassa) – hemoglobin i röd blodkropp
MCH provet mäter den genomsnittliga mängden hemoglobin per röd blodkropp och används för klassificering av anemi (blodbrist). Följande ingår:
- 1 analys av MCH (hemoglobinmassa)
- Blodprovstagning på Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
- Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
- Du kan ta blodprovet direkt efter beställning
Provtagningsanvisning: Undvik fet mat och alkohol dagen före provtagningen.
Kan ej provtas på Karolinskas eller SYNLABs provtagningsställen. Istället hänvisas till blodstatus-panelen där MCH ingår.
Vad är MCH?
MCH står för Mean Corpuscular Hemoglobin, även kallat medelcellhemoglobin eller hemoglobinmassa, och är ett mått på hur mycket hemoglobin som finns i genomsnitt i varje röd blodkropp. Hemoglobin är ett järnhaltigt protein som binder och transporterar syre från lungorna till kroppens vävnader. MCH används för att kategorisera eller klassificera olika typer av anemier eller blodbrister. MCH-värdet uttrycks i pikogram (pg).
Varför behövs analysen av MCH?
Genom att analysera den genomsnittliga mängden hemoglobin varje röd blodkropp har kan man konstatera om det finns för mycket eller för lite hemoglobin hos de röda blodcellerna. Detta test är en av flera viktiga pusselbitar som tillsammans ger en bild av blodets status.