SHBG

Denna analys mäter SHBG i blodet. Följande ingår i SHBG testet:

  • 1 analys av SHBG
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är SHBG?

SHBG står för Sexualhormonbindande globulin. SHBG är ett glykoprotein som transporterar könshormoner till olika delar av kroppen, bland annat testosteron, dihydrotestosteron och östradiol. Det fungerar även som en depå för dessa hormoner. Proteinet syntetiseras i levern och stimuleras av östrogener. Det innebär att koncentrationen av SHBG i blodet är högre hos kvinnor än hos män.

Varför behövs analysen?

SHBG utförs ofta vid utredningar som handlar om testosteron. Om en kvinna börjar utveckla manliga drag (virilisering), skäggväxt (hirsutism), menstruationsrubbningar eller inte kan bli gravid undersöker man ofta SHBG-nivåerna i blodet. Man tar oftast flera prov för att säkerställa värdet. Man utför även testet hos män vid misstanke av för låg produktion av testosteron eller symptom som beror på testosteronbrist.

Följande ingår i SHBG testet

Analysgrupp Analys
Hormon

SHBG

Frågor och svar om SHBG

Vad innebär ett högt värde av SHBG?

Höga SHBG-nivåer indikerar att det finns mindre fritt testosteron tillgängligt eftersom proteinet binder upp hormonet. Höga värden finns vanligtvis i kombination med hög östrogennivå (till exempel vid graviditet eller om man använder p-piller). Det höga värdet av SHBG kan ha flera orsaker, exempelvis leversjukdom, överproduktion av sköldkörtelhormoner, anorexia nervosa, hormonterapi och graviditet. Hos män finns det en koppling mellan höga värden av SHBG och testosteronbrist.

Vad innebär ett lågt värde av SHBG?

Låga värden av SHBG i blodet innebär att det finns mer fritt testosteron i kroppen. Det kan bero många saker som t.ex. fetma, PCOS (polycystiskt ovariesyndrom), underproduktion av sköldkörtelhormoner och Cushings sjukdom. Låga värden kan finnas vid hög insulinnivå (diabetes typ 2) och fetma (hos kvinnor).

Beställ SHBG - 245 kr

Så fungerar Min Journal