SHBG test – sexualhormonbindande globulin

Blodprovet för SHBG mäter nivåer av sexualhormonbindande globulin i blodet. Följande ingår i testet:

  • Analys av SHBG. S-SHBG (plasma) analyseras av Karolinska, Unilabs och SYNLAB.
  • Blodprovstagning på Karolinska, Unilabs eller SYNLAB drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Vad är SHBG?

SHBG står för Sexualhormonbindande globulin och är ett glykoprotein som transporterar könshormoner till olika delar av kroppen, bland annat testosteron, dihydrotestosteron och östradiol. Det fungerar även som en depå för dessa hormoner. Proteinet syntetiseras i levern och stimuleras av östrogener. Det innebär att koncentrationen av SHBG i blodet är högre hos kvinnor än hos män. Proteinet binder till könshormoner och gör att dessa inte kan utöva sin effekt.

Varför behövs analysen?

Blodprov för analys av SHBG används ofta i kombination med testosteron för att uppskatta mängden fritt och biologiskt aktivt testosteron i blodet. Analysen är särskilt användbar vid utredning av testosteronbrist hos män, där låga nivåer av fritt testosteron kan indikera hormonell obalans, samt vid misstänkt hyperandrogenemi hos kvinnor, ett tillstånd som kan orsaka symtom som oregelbunden mens, akne och ökad kroppsbehåring. Om en kvinna börjar utveckla manliga drag (virilisering), skäggväxt (hirsutism), menstruationsrubbningar eller inte kan bli gravid undersöker man ofta SHBG-nivåerna i blodet.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Hormon

SHBG

Frågor och svar om SHBG

Om provet

Vad gör SHBG i kroppen?

SHBG fungerar genom att binda till könshormoner som testosteron och östrogen i blodet. Genom att binda till dessa hormoner kontrollerar SHBG hur mycket av dem som är fritt tillgängligt för kroppens vävnader, vilket påverkar balansen mellan hormonerna samt hur de verkar i kroppen.

Varför mäter man SHBG-nivåer?

SHBG-testet används för att bedöma hormonnivåer i kroppen och kan hjälpa till att diagnostisera hormonella obalanser och sjukdomar. Det är särskilt vanligt för att mäta mängden testosteron hos både män och kvinnor, men kan också användas för att utvärdera andra könshormoner, som östrogen.

När bör man överväga ett SHBG-test?

Ett SHBG-test kan övervägas när det finns misstanke om hormonell obalans. Hos män kan symtom som låg sexlust, erektil dysfunktion, trötthet eller minskad muskelmassa vara tecken på låga testosteronnivåer och därmed motivera ett SHBG-test. Hos kvinnor kan oregelbundna menstruationer, ökad kroppsbehåring eller akne vara tecken på för mycket fritt testosteron, som också kan utredas med ett SHBG-test.

Vad påverkar SHBG-nivåerna mest?

SHBG-nivåerna påverkas av flera faktorer som ålder, kön, hormonella förändringar, mediciner och underliggande hälsotillstånd. Östrogen höjer nivåerna av SHBG, medan testosteron och insulin tenderar att sänka dem.

Kan höga SHBG-nivåer påverka fertiliteten?

Höga SHBG-nivåer kan minska mängden fritt testosteron och andra könshormoner, vilket kan påverka fertiliteten. Hos kvinnor kan detta leda till oregelbundna menstruationer och minskad chans för ägglossning.

Är SHBG en tillförlitlig markör för insulinresistens?

Låga SHBG-nivåer är ofta associerade med insulinresistens och typ 2-diabetes. Därför används SHBG ibland som en indirekt markör för metabola problem.

Varför analyseras SHBG ofta tillsammans med testosteron?

Eftersom SHBG binder till testosteron och reglerar dess fria och biologiskt aktiva form, är en analys av SHBG viktig för att få en fullständig bild av testosteronnivåerna i kroppen vilket är särskilt användbart vid utredning av hormonella obalanser.

Hur skiljer sig SHBG-nivåer mellan män och kvinnor?

SHBG-nivåerna är vanligtvis högre hos kvinnor än hos män på grund av östrogenets stimulerande effekt på SHBG-produktionen. Hos män kan SHBG öka med åldern, vilket kan leda till minskade nivåer av fritt testosteron.

Hur påverkas SHBG av ålder?

Ja, SHBG-nivåer förändras med åldern. Hos män tenderar SHBG att öka med åldern, vilket minskar mängden fritt testosteron tillgängligt i kroppen. Hos kvinnor kan nivåerna variera under olika livsfaser som graviditet, klimakteriet eller vid användning av hormonella mediciner.

Kan SHBG-nivåer förändras under en graviditet?

Ja, under graviditeten ökar nivåerna av SHBG naturligt på grund av förhöjda östrogennivåer. Detta är normalt och bidrar till att reglera balansen mellan hormonerna under graviditeten.

Vad är S-SHBG och P-SHBG?

S-SHBG mäter koncentrationen av sexualhormonbindande globulin i serum, medan P-SHBG gör detsamma i plasma. Båda analyserna används för att beräkna andelen fritt och biologiskt aktivt testosteron i blodet och är viktiga vid utredning av hormonella obalanser. Valet mellan serum och plasma beror på laboratoriets rutiner, men resultaten är likvärdiga.

Om provtagningen

Hur tas SHBG-provet?

Provet tas genom ett enkelt blodprov i armen. Provtagningsprocessen är snabb och enkel och tar bara några minuter.

Finns det några risker med att ta provet?

Blodprov är mycket säkra, men du kan uppleva ett lätt obehag vid nålsticket eller få ett litet blåmärke där nålen sattes in. Dessa effekter är vanliga, men går snabbt över.

Behöver jag förbereda mig inför provtagningen?

För det mesta behövs ingen speciell förberedelse inför ett SHBG-test.

Hur lång tid tar det att få resultatet?

Efter att blodprovet har tagits skickas det till laboratorium för analys. Det kan ta mellan några dagar upp till en vecka innan resultaten är klara.

Finns det några specifika tider på dygnet när SHBG-testet bör tas?

Provet kan tas när som helst på dagen, men om testet kombineras med mätning av testosteronnivåer, rekommenderas ofta att provet tas på morgonen eftersom testosteronnivåerna är som högst då.

Om resultatet

Vad är ett normalt SHBG värde?

Normala SHBG-nivåer varierar beroende på kön, ålder och laboratoriets referensvärden.

För kvinnor före menopaus (21-49 år) ligger normala värden av SHBG på över 10 nmol/L och för kvinnor efter menopaus (50 år eller äldre) på mellan 23 och 160 nmol/L enligt Unilabs. För flickor/kvinnor 16 till 20 år är normala SHBG värden mellan 20 och 140 nmol/L.

Normala nivåer för män 21-49 år är ett SHBG värde på mellan 15 och 95 nmol/L, och för män 50 år eller äldre på mellan 22 till 113 nmol/L enligt Unilabs. För pojkar/män 16 till 20 år är normala SHBG värden mellan 14 och 69 nmol/L.

SHBG värden för barn, tonåringar och unga vuxna behöver bedömas med hänsyn till pubertetsstadium och inte enbart ålder.

Läs mer om referensintervall för SHBG.

Vad betyder ett högt SHBG värde?

Ett högt SHBG-värde innebär att en större mängd av könshormonerna är bundna och inaktiva, vilket minskar deras tillgänglighet för kroppen. Hos män kan detta ge symtom som trötthet, låg sexlust och minskad muskelmassa, medan det hos kvinnor kan orsaka hormonella obalanser som oregelbundna menstruationer.

Orsaker till höga SHBG-nivåer inkluderar ökad östrogenaktivitet, exempelvis vid graviditet eller användning av p-piller, samt tillstånd som leversjukdom, hypertyreos, anorexia nervosa och hormonterapi.

Vad betyder ett lågt SHBG värde?

Ett lågt SHBG-värde kan indikera att det finns en högre mängd fritt testosteron i blodet.

Hos män kan detta vara förknippat med tillstånd som insulinresistens eller fetma.

Hos kvinnor kan ett lågt SHBG-värde vara kopplat till polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), vilket kan leda till symtom som ökad kroppsbehåring, akne och oregelbundna menstruationer. Det kan också bero på underproduktion av sköldkörtelhormoner och Cushings sjukdom. Låga värden kan finnas vid hög insulinnivå (diabetes typ 2) och fetma (hos kvinnor).

Vad gör man om SHBG-nivåerna är onormala?

Om SHBG-nivåerna är avvikande kan det vara befogat att göra ytterligare tester för att undersöka orsaken. Detta kan inkludera mätning av fritt och totalt testosteron, östrogen eller andra hormonrelaterade tester.

Kan SHBG påverkas av sjukdomar eller andra tillstånd?

Ja, SHBG kan påverkas av olika medicinska tillstånd. Till exempel kan levercirros, hypertyreos (överaktiv sköldkörtel), och hypogonadism höja SHBG-nivåerna.

Låga SHBG-nivåer kan vara associerade med tillstånd som typ 2-diabetes, fetma, PCOS, och Cushings syndrom.

Påverkas SHBG av hormonersättningsterapi?

Hormonersättningsterapi (HRT) och andra hormonella mediciner, som p-piller, kan påverka SHBG-nivåerna. Kvinnor som tar östrogen kan ha högre SHBG-nivåer, medan män som får testosteronbehandling kan se sänkta nivåer av SHBG.

Hur kan jag påverka mina SHBG-nivåer?

Livsstilsfaktorer som vikt, kost och motion kan påverka SHBG-nivåerna. Viktminskning, ökad fysisk aktivitet och förbättrad metabol hälsa kan hjälpa till att höja SHBG-nivåerna, medan vissa mediciner och hälsotillstånd kan sänka dem.

Kan SHBG-nivåer ge ledtrådar om sköldkörtelproblem?

Ja, sköldkörtelproblem kan påverka SHBG-nivåerna. Hypertyreos (överaktiv sköldkörtel) kan höja SHBG-nivåerna, medan hypotyreos (underaktiv sköldkörtel) kan sänka dem.

Vad innebär det om både SHBG och testosteron är normala men symtom på hormonell obalans finns?

Om både SHBG och testosteron är normala, men symtom som tyder på hormonell obalans kvarstår, kan ytterligare tester behövas. Detta kan inkludera analyser av andra hormoner, som östradiol, DHEA eller kortisol, för att få en mer komplett bild av hormonstatusen.

Beställ SHBG - 245 kr

Så fungerar Min Journal