Vad är en hälsokontroll?
En hälsokontroll innebär en undersökning, där återkoppling och rådgivning från läkare vanligtvis ingår. Det finns olika sorters hälsokontroller och hälsoundersökningar, alltifrån varierande metoder till olika stor omfattning.
Varför utför man hälsokontroller?
Hälsan är det viktigaste vi har, att ha kunskap om sin kropps mående skapar förutsättningar att ta hand om den på bästa sätt. Många gånger utförs hälsokontroller i förebyggande syfte för att förhindra risken för ohälsa. En hälsokontroll kan även utföras vid misstanke om sjukdom.
När ska man börja med hälsokontroll?
Ju tidigare du är medveten om dina kroppsvärden, desto tidigare har du möjlighet att ta hand om din kropp utifrån din personliga hälsa. Du kan börja med hälsokontroll via blodprov från att du fyllt 18 år. Vid misstanke om sjukdom kan du alltid kontakta din vårdcentral för vidare undersökning oavsett ålder.
Hur utförs en hälsokontroll?
En hälsokontroll kan undersökas genom exempelvis kartläggning av livsstil, vikt/BMI, kroppstyp, kondition, blodtryck, puls, hur man rör sig och beter sig. Man kan titta på hudfärg (rodnader, utslag, eksem), ögonvitan, kroppstemperatur, hud- och hårkvalité, och andning. Ofta kompletteras detta med att undersöka personens blodvärden. Man tar ett blodprov i armvecket och skickar blodet till ett laboratorium för analys, sedan jämförs personens exakta blodvärden med ett så kallat referensvärde.
Referensvärdet är ett jämförelsemått, ett intervall som anses vara ett ”normalt” blodvärde. Detta använder man för att kunna se om de blodvärden man har avviker från det ”normala”.
Hur kollar jag mina värden?
Vid symptom eller misstanke om sjukdom bör du kontakta din vårdcentral, som kontrollerar de värden som är relevanta till den diagnos du misstänks ha. Om du vill lära dig mer om din kropps mående och hälsa kan du kontrollera dina värden privat utan remiss. Medisera erbjuder olika hälsokontroller via blodprov online, du kan läsa mer om dessa här.
Kan man upptäcka cancer vid hälsokontroll?
Inget blodprov kan till 100% säkerhet visa att en person har cancer. Det finns däremot blodprov som kan upptäcka symptom på cancer, PSA-prov är ett sådant test. Vid misstanke eller symptom på cancer behöver fler prover utföras av en läkare.
Olika typer av hälsokontroller
Vad innebär en fullständig hälsoundersökning?
En fullständig hälsokontroll eller hälsoundersökning är mer omfattande än ett blodprov. Ofta ingår ett möte med en sjuksköterska eller läkare som exempelvis undersöker din livsstil, vikt/BMI, kroppstyp, kondition, blodtryck, puls samt hur du rör på dig och hur du beter dig. Läkaren kan titta på hudfärg (rodnader, utslag, eksem), ögonvitan, kroppstemperatur, hud- och hårkvalité, andning och kartlägga symtom på ohälsa. Ofta kompletteras detta med att undersöka personens blodvärden.
Vad innebär en hälsokontroll via blodprov?
Hälsokontroll via blodprov innebär att du kan ta reda på dina blodvärden gällande exempelvis; blodstatus, blodsocker, blodfetter (ex. kolesterol, triglycerider), PSA, testosteron, stress, anabolism, allergi, inflammation, vitaminer och mineraler samt blodvärden kopplade till funktion hos lever, njure, hjärta/kärl och sköldkörteln. Provsvaren kommenteras av läkare som ringer upp om analysen visar på gravt avvikande värden.
Vad innebär en komplett hälsoundersökning?
Om du vill ha en komplett hälsokontroll eller hälsoundersökning behöver blodprovet även kompletteras med exempelvis; läkarundersökning, lungfunktionstest, hörsel- och syntest, utvidgad undersökning av hjärta och kärl (ultraljud), ett dygns blodtrycksmätning samt EKG, ultraljud för att undersöka funktionen hos organ i buken (för upptäckt av aortaaneurysm och funktion hos njurar, lever, bukspottskörtel) samt ultraljud på halskärlen. I en komplett hälsoundersökning kan även provtagning från prostata samt analys av urin och avföring ingå.
Vad ingår i en helkroppsundersökning?
En helkroppsundersökning, även kallad helkroppsscanning är en omfattande hälsoundersökning av hela kroppen, från topp till tå. Syftet handlar om att finna eventuella sjukdomar i ett så tidigt stadie som möjligt. Din läkare avgör om en helkroppsundersökning skall utföras eller inte, det beror på ditt mående och vilka symptom du har.
Vad ingår i en allmän hälsoundersökning?
I en allmän hälsoundersökning ingår vanligtvis besök hos sjuksköterska eller läkare för genomgång av sjukhistoria, blodprov. I vissa fall kontrolleras även vikt, midjemått, urinscreening, syn, hörsel, blodtryck, (spirometri), EKG-undersökning samt hjärtkärl- och lungfunktion.
Vad ingår i en stor hälsoundersökning?
I en stor hälsoundersökning ingår vanligtvis besök hos läkare där hjärta, blodtryck, lungor, buk och sköldkörtel undersöks. Även syn, längd och vikt kontrolleras. Konditionstest, hörseltest, spirometri och EKG-undersökning kan utföras.
Vilken hälsokontroll är bäst?
Hälsan är inte generell, alla människor har olika förutsättningar och behövligheter. Om du upplever symptom bör du kontakta din vårdcentral för en helhetsbedömning. Din vårdcentral har däremot inte skyldighet att utföra tester och analyser utan anledning. Om du vill lära dig mer om din hälsa kan du testa dina hälsovärden via blodprov. Du kan läsa mer om vilka hälsokontroller via blodprov som Medisera erbjuder här.
Hälsoundersökningar och vården
Kan man boka hälsokontroll på vårdcentral?
Det är läkaren som bestämmer om en hälsokontroll skall utföras eller inte, det beror på vilka symptom du har. Valmöjligheterna för hälsokontroller är begränsade då hälsokontroller inte omfattas av det offentligt finansierade hälso- och sjukvårdssystemet.
När har man rätt till hälsoundersökning?
Om du mår bra och känner dig frisk är det inte säkert att du har rätt till hälsoundersökning via vården. Om du mår dåligt eller känner dig sjuk tas dina symptom på allvar. Läkaren avgör vilken typ av hälsoundersökning som ska utföras.
Arbetsgivare och hälsoundersökning
Måste arbetsgivare erbjuda hälsoundersökning?
Vissa arbetsgivare är skyldiga att erbjuda hälsoundersökningar, det beror på vilka risker som finns i verksamheten.
Kan arbetsgivaren kräva hälsoundersökning?
Din arbetsgivare kan inte kräva en hälsoundersökning eller medicinsk kontroll. Däremot ingår hälsoundersökningar i många verksamheter som en del i arbetet om att skydda arbetstagarna från ohälsa och sjukdomar.
Kan arbetsgivare kräva läkarundersökning?
I Sverige finns det inga krav på att genomgå en fysisk hälsoundersökning/läkarundersökning. Däremot kan du behöva utföra en undersökning för att få tillåtelse att utföra vissa typer av arbetsuppgifter.
Hälsokontroll via blodprov
Kan man ta blodprov själv?
Nej, du kan inte ta blodprov själv. Däremot finns det framtidsplaner för många verksamheter att erbjuda privatpersoner att utföra sitt blodprov på egen hand.
Hur lång tid tar det att få reda på blodprov?
Beroende på vilka analyser som ska genomföras för blodprovet, tar det olika lång tid innan provsvaren är klara. Vissa provsvar är klara redan nästkommande vardag. Hos Medisera tar det mellan 2 till 6 dagar att få sitt provsvar.
Vad är fördelen med att följa sin blodvärden över tid?
Det finns många anledningar till att kontrollera sin hälsa i en hälsokontroll, eller i flera hälsokontroller över tid. Det kan till exempel handla om att du vill följa upp dina blodvärden under en period eller att du vill undersöka om din livsstil medför hälsorisker eller ovanliga värden.
Vad kostar en blodanalys?
Kostnaden för blodprover varierar, det beror på hur många blodmarkörer som ska testas. Det finns tester från 200 kronor upp till flera tusen.
Var kan man ta blodprov utan remiss?
Medisera erbjuder hälsokontroller via blodprov över hela Sverige. Samtliga blodprov hos Medisera kan bokas utan remiss av läkare.
Kan man ta blodprov var som helst?
Medisera samarbetar med många provtagningsställen i Sverige. Hitta din närmaste provtagningsort här.