Kolesterol

Kolesterol är ett fettaktigt ämne som kroppen delvis kan producera själv. Ungefär 70-80% av det kolesterol som finns i kroppen syntetiseras av levern och andra celler, medan resten kommer från kosten. Kolesterol är en viktig byggsten för cellmembran, vissa hormoner och vitaminer, och transporteras genom blodet bundet till lipoproteiner.

Vad är kolesterol?

Kolesterol är en lipid som tillhör gruppen fettliknande ämnen. Det är en molekyl med en komplex struktur som inkluderar fyra sammankopplade kolväteringar (steroidkärnan) och en hydroxylgrupp (-OH), vilket gör kolesterol till en sterol. Denna struktur gör kolesterol både fettlöslig och delvis vattenlöslig.

Kolesterol är en komponent i alla djurcellers membran, där det bidrar till att upprätthålla membranets stabilitet och flexibilitet. Det spelar också en roll som material för syntes av biologiska molekyler som:

  • Gallsyra som bildas i levern från kolesterol och som används för att bryta ner fett i tarmen
  • Steroid- och könshormoner som kortisol, testosteron och östrogen
  • D-vitamin som syntetiseras från kolesterol under inverkan av UV-ljus i huden

Eftersom kolesterol är fettlösligt, men blodet är vattenbaserat, transporteras kolestrol bundet till lipoproteiner som delas in i:

  • LDL (lågdensitetslipoprotein) eller ”det onda kolesterolet” eftersom det kan bidra till inlagring av kolesterol i blodkärlens väggar
  • HDL (högdensitetslipoprotein) eller ”det goda kolesterolet” eftersom det transporterar kolesterol från vävnader tillbaka till levern för utsöndring

Vad är kolesterol total?

Total kolesterol är ett mått på den totala mängden kolesterol i blodet och inkluderar flera komponenter som spelar olika roller i kroppens fettmetabolism vilka är LDL, HDL, VLDL och IDL.

  • LDL-kolesterol (lågdensitetslipoprotein) transporterar kolesterol från levern till kroppens vävnader. Höga nivåer av LDL kan leda till att kolesterol lagras i blodkärlens väggar, vilket ökar risken för åderförfettning (ateroskleros) och relaterade hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.
  • HDL-kolesterol (högdensitetslipoprotein) transporterar överskott av kolesterol från vävnader och blodkärl tillbaka till levern, där det kan brytas ner och utsöndras. Högre nivåer av HDL är associerade med en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar.
  • VLDL-kolesterol (mycket lågdensitetslipoprotein) transporterar främst triglycerider i blodet. När triglycerider bryts ner omvandlas VLDL till LDL, vilket kan öka nivåerna av det ”onda” kolesterolet.
  • IDL-kolesterol (intermediärdensitetslipoprotein) är en mindre vanlig komponent som uppstår när VLDL omvandlas till LDL. IDL är en mellanprodukt i lipidmetabolismen och kan bidra till ökad kolesterolhalt i blodet.
  • Kylomikroner är stora lipoproteinpartiklar som främst ansvarar för att transportera triglycerider och en liten mängd kolesterol från kosten till levern och andra vävnader efter en måltid. Kylomikroner spelar en mindre roll i det totala kolesterolet i blodet.

Triglycerider är inte en form av kolesterol, men transporteras av VLDL.

Ca 60-70% av kolesterolet transporteras i lågdensitetslipoprotein (LDL), medan 25–30% återfinns i högdensitetslipoprotein (HDL). Endast mindre mängder transporteras i ”mycket lågdensitetslipoprotein” (VLDL) och kylomikroner.

En hög total kolesterolnivå kan indikera en obalans i dessa lipoproteiner.

Varför är analys av kolesterol viktig?

Analys av total kolesterol är viktig eftersom den ger en indikation på lipidnivåerna i blodet, som används för att bedöma risken för hjärt-kärlsjukdomar. Analysen utförs även vid misstanke om rubbad lipidomsättning, det vill säga om det finns en obalans i kroppens hantering av fetter.

Analysen används också vid uppföljning av behandlingar som syftar till att sänka kolesterolnivåerna och är särskilt viktig för personer med riskfaktorer som diabetes, högt blodtryck eller en familjehistorik av hjärtsjukdomar.

Förhöjda nivåer av totalkolesterol kan indikera en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar som åderförfettning, hjärtinfarkt och stroke.

Varför tas blodprov för analys av kolesterol?

Blodprov för kolesterol total tas för att bedöma hjärt-kärlrisk och lipidbalans. Det används ofta som en del av rutinkontroller eller vid utredningar vid riskfaktorer som högt blodtryck, diabetes, övervikt eller familjehistoria av hjärt-kärlsjukdomar. Provet kan också användas för att följa upp effekten av behandlingar som statiner eller livsstilsförändringar som syftar till att förbättra blodfettsnivåerna.

Genom att undersöka hur mycket kolesterol blodet innehåller, kan man fastställa om det finns för mycket fett i blodet. Har du för höga halter blodfett kan det leda till att dina blodkärl förfettas, något som i sin tur leder till en ökad risk för stroke eller andra hjärt- och kärlsjukdomar.

Kolesterol ingår som en del av en lipidprofil tillsammans med analys av LDL, HDL, triglycerider och apolipoproteiner. Kolesterol total ingår även i hälsokontroll stor och kan beställas som ett enskilt kolesteroltest.

Vad är P-kolesterol?

P-kolesterol är ett mått på kolesterolhalten i blodplasman, den vätska som återstår när blodcellerna har avlägsnats. Det används för att mäta totalkolesterol vid utvärdering av blodfettsnivåer och risken för hjärt-kärlsjukdomar. Blodplasma innehåller koagulationsfaktorer, vilket skiljer det från serum.

Vad är S-kolesterol?

S-kolesterol avser kolesterolhalten i serum, vilket är plasma där koagulationsfaktorerna har avlägsnats genom blodets koagulation. Kolesterolhalten i serum och plasma är nästan identisk, och skillnaden ligger i provhanteringen. S-kolesterol används också för att analysera blodfettsnivåer och bedöma risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Vad är referensintervallet för kolesterol?

Referensintervallet för total kolesterol varierar beroende på ålder. Enligt Unilabs, Karolinska och SYNLAB gäller följande referensintervall:

  • 18 till 30 år: 2,9 till 6,1 mmol/L
  • 31 till 50 år: 3,3 till 6,9 mmol/L
  • Äldre än 50 år: 3,9 till 7,8 mmol/L

mmol/L står för millimol per liter.

Vad är ett bra eller dåligt kolesterolvärde?

Gällande kolesterol kan man ligga inom referensintervallet, men ändå behöva sänka sin nivå av kolesterol för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Referensintervallet skall ses som en glidande skala där ju lägre kolesterolvärde, desto bättre.

Målvärdet för kolesterol styrs av många individuella faktorer som exempelvis andra sjukdomar, ärftlighet, blodtryck och rökning. Hur stor risken är, och vilken målnivå som är rätt för dig går inte att säga utan kompletterande information om ditt övriga hälsotillstånd. Det går dock att göra antagandet att risken för hjärt-kärlsjukdom ökar vid högt blodtryck, högt kolesterol och rökning, samt minskar vid en sänkning av kolesterol.

Vid högt värde

Höga nivåer av kolesterol total innebär att mängden kolesterol i blodet är förhöjd, vilket kan vara en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar. Detta kan bero på en ökad mängd LDL-kolesterol, som bidrar till fettinlagring i blodkärlens väggar, eller en obalans där HDL-nivåerna är för låga.

Förhöjda kolesterolnivåer kan förekomma vid sekundär hyperlipidemi, vilket innebär att höga blodfetter är en följd av andra sjukdomar som diabetes, njursjukdom, leversjukdom eller hypotyreos. De kan också uppstå vid primär hyperlipidemi, som är ärftliga tillstånd som familjär hyperkolesterolemi och familjär dyslipoproteinemi, där kroppens förmåga att hantera kolesterol är genetiskt påverkad.

Högt totalkolesterol kan orsakas av ohälsosamma livsstilsvanor, som en fettrik kost, brist på motion och rökning. Det är dock inte alltid förknippat med risk att ha ett högt kolesterolvärde. Värdet behöver vägas samman med andra faktorer som höjer risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Vid lågt värde

Låga nivåer av kolesterol är ovanliga, men kan förekomma vid vissa sjukdomar eller tillstånd, som leversjukdom, kronisk inflammation, undernäring eller hypertyreos. Lågt kolesterol kan påverka kroppens produktion av hormoner och andra viktiga ämnen, men i de flesta fall är låga nivåer av totalkolesterol ett tecken på god kardiovaskulär hälsa.

Om ditt totaltkolesterolvärde är mycket lågt kan det innebära att något hämmar kroppens naturliga produktion av kolesterol, vilket i sin tur gör att kroppen får problem med många livsviktiga processer.