P-Protein test – totalprotein

Blodprovet för p-protein mäter totalprotein i blodet. P-protein är den samlade koncentrationen av proteiner i blodplasma. Följande ingår i provet:

  • Analys av P-protein (totalprotein). P-protein (plasma) analyseras av Karolinska och Unilabs.
  • Blodprovstagning på Karolinska och Unilabs drop-in (tidsbokning på ett fåtal orter)
  • Ett läkarkommenterat provsvar online i ”Min Journal” som du loggar in med via Bank-ID och kommer åt via mobil, surfplatta och dator (du behöver inte skapa ett konto)
  • En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
  • Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
  • Du kan ta blodprovet direkt efter beställning

Kan på grund av transporttid inte provtas i Alingsås, Falun, Gävle, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Linköping, Lund, Malmö, Hjo, Norrköping, Simrishamn, Sundsvall, Uddevalla, Umeå, Västerås, Växjö, Ystad och Örebro och Östersund.

Vad är P-Protein (totalprotein)?

P-Protein, eller totalprotein, är en analys som mäter den totala mängden proteiner i blodplasma. Proteiner består av aminosyror och fungerar som kroppens byggstenar, nödvändiga för att bygga och reparera vävnader, samt för produktion av enzymer, hormoner och andra viktiga molekyler.

I blodet finns flera typer av proteiner som albumin och globuliner, som var och en har specifika funktioner och produceras oberoende av varandra. Totalprotein återspeglar summan av dessa proteiner och ger en övergripande bild av proteinbalansen i kroppen.

Varför mäter man P-Protein?

Blodprov för analys av P-Protein används i vissa situationer för att utvärdera kroppens näringsstatus, identifiera inflammatoriska tillstånd och följa rubbningar i protein- och vattenbalansen. Förändringar i totalprotein kan vara kopplade till en rad olika tillstånd:

  • Förhöjda nivåer kan förekomma vid kroniska inflammatoriska sjukdomar, infektioner, vissa blodsjukdomar (som myelom) eller uttorkning
  • Låga nivåer kan ses vid lever- eller njursjukdomar, malnutrition eller tillstånd med ökad proteinförlust, som nefrotiskt syndrom

Trots att analysen kan ge användbar information används den relativt sällan, eftersom den inte är specifik för enskilda tillstånd. I klinisk praxis kompletteras den ofta med andra analyser som albumin, specifika globuliner eller inflammatoriska markörer.

Följande ingår

Analysgrupp Analys
Protein

Totalprotein (P-Protein)

Frågor och svar

Om provet

Vad är protein?

Proteiner består av långa kedjor (fler än 50) av aminosyror ihopbundna genom peptidbindningar och utgör tillsammans med lipider, kolhydrater och nukleinsyror huvudbeståndsdelen i allt levande. Det finns hundratals olika aminosyror, men endast 20 stycken förekommer i levande cellers proteiner.

Om kedjan består av färre än 50 aminosyror kallas de peptider eller peptidkedja, och om kedjan består av fler än 50 aminosyror kallas det för protein. Denna gräns är dock något godtycklig och kommer sig av att insulin, som brukar betraktas som det minsta proteinet, består av 51 aminosyror.

Vad mäter ett blodprov för totalprotein?

Blodprov för P-Protein (totalprotein) mäter total koncentration av samtliga proteiner i blodplasma. Plasmaproteiner, som albumin, globuliner och fibrinogen, spelar många viktiga roller i kroppen, inklusive att upprätthålla vätskebalansen, transportera ämnen genom blodet, och delta i immunförsvaret och koagulationsprocesser.

Varför mäter man P-Protein (total)?

Blodanalys för P-Protein (total) används för att bedöma näringsstatus och upptäcka potentiella inflammatoriska tillstånd, och för att spåra rubbningar i protein- och/eller vattenomsättningen.

Vad är P-Protein, S-Protein och B-Protein?

P-Protein, S-Protein och B-Protein är analyser som mäter totalproteinkoncentrationen i olika delar av blodet. P-Protein mäter proteiner i plasma, inklusive koagulationsfaktorer som fibrinogen, och används för att bedöma proteinbalans och upptäcka tillstånd som lever- och njursjukdomar. S-Protein mäter proteiner i serum, som saknar koagulationsfaktorer, och har liknande klinisk användning som P-Protein, men med något lägre proteinnivåer. B-Protein mäter totalprotein i helblod, vilket inkluderar både plasma och blodkroppar, men används sällan i rutindiagnostik. Skillnaderna mellan dessa analyser ligger i vilken del av blodet som undersöks och deras specifika användningsområden.

Om provtagningen

Hur tas ett P-Protein-prov?

P-Protein-provet tas som ett vanligt blodprov. En nål sätts in i en ven, oftast i armen, för att samla en liten mängd blod. Provet skickas därefter till laboratorium för analys.

Skall jag förbereda mig inför provtagningen?

Du behöver inte förbereda något, men du behöver ta med giltig legitimation.

Om resultatet

Vad är ett normalt värde av p-protein?

Normala nivåer av plasmaprotein ligger mellan 65 och 85 gram per liter för vuxna enligt Karolinska. Normala värden varierar något beroende på laboratoriets mätmetod.

Ett normalt värde indikerar att proteinnivåerna i blodet är inom ett hälsosamt intervall och att levern och njurarna fungerar normalt.

Läs mer om referensintervallet för p-protein.

Vad innebär ett lågt P-Protein-värde?

Låga proteinnivåer, även kallat hypoproteinemi, kan bero på en rad faktorer:

  • Levern producerar majoriteten av kroppens plasmaproteiner. Vid leverskador eller sjukdomar, som cirros, kan denna produktion minska.
  • Sjukdomar som påverkar njurarnas filtrationsförmåga kan leda till att proteiner läcker ut i urinen, vilket minskar proteinnivåerna i blodet.
  • Otillräckligt intag av protein i kosten (malnutrition) kan leda till sänkta nivåer av plasmaproteiner.
  • Tillstånd där kroppen har svårt att ta upp näringsämnen (malabsorption), som celiaki eller inflammatoriska tarmsjukdomar, kan också påverka proteinnivåerna.

Symtom på lågt P-Protein kan inkludera svullnad (ödem), trötthet och muskelsvaghet.

Vad innebär ett förhöjt P-Protein-värde?

Höga proteinnivåer, eller hyperproteinemi, kan bero på tillstånd som:

  • Ökade nivåer av globuliner (immunproteiner) kan tyda på en aktiv infektion, inflammatorisk sjukdom eller vissa blodsjukdomar, som multipelt myelom.
  • Minskad vätskenivå (dehydrering) då proteiner koncentreras i blodet, vilket kan ge ett förhöjt värde.
  • Ökad produktion av specifika proteiner, till exempel vid kroniska inflammatoriska tillstånd eller autoimmuna sjukdomar, kan öka nivåerna.

När levereras provsvaret?

Vanligtvis tar det 2-6 arbetsdagar att få provsvar. Provsvaren levereras i Min Journal.

Beställ P-Protein (totalprotein) - 195 kr

Så fungerar Min Journal